Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Kormoran w BrowarBizie - komentarze
Collapse
X
-
-
-
Cóż, sprawa ma dwa trochę wykluczające się aspekty:
1. Browar.biz jest przedsięwzięciem prywatnym i trudno oczekiwać, aby właściciel miał ochotę zbyt wiele do niego dokładać; jest oczywiste, że musi dbać o przychody, a sposób w jaki je osiągnie jest kwestią jego suwerennej decyzji. To, że ART pyta o to userów, jest i tak ponadstandardowym posunięciem.
2. z drugiej strony jednak - pojawienie się jakichkolwiek wątków sponsorowanych zmieni charakter całego forum, i nie ma co oszukiwać się, że "to tylko jeden mały wątek". Bajki o komunikacji z konsumentami nie zasłonią istoty sprawy. Urokiem tego forum jest własnie niezależność, i dzięki niej np. w ogóle zdecydowałem się tu zaglądać, nie mówiąc już o pisaniu postów. Komercjalizacja może spowodować utratę wiarygodności wśród wielu userów, choć zapewne przyniesie spore przychody. Jednym słowem, klasyczny konflikt wartości.
3. pewnym dalekim porównaniem (a chyba także przestrogą) może być los fajnego niegdyś pisemka "Pivni Kuryr", które zanikło , gdy stało się nośnikiem "komunikacji z konsumentami" dla sponsora (bodajże Budvaru).... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziART,weź się nie przejmuj obrońcami Twojej cnoty, tylko zakładaj temat i wystawiaj FV. Dopóki ktoś za kasę nie pisze lizusowskich recenzji, to nie ma nic złego w braniu kasy za umożliwienie browarowi kontaktu z najbardziej opiniotwórczym fragmentem rynku.
100 razy wolę, żebyś brał kasę od Kormorana, czy jakiegoś innego browaru, który oferuje coś ciekawego, niżbyś miał to w końcu pierdzielnąć z braku środków na życie. Niestety takie przedsięwzięcie jak browar.biz musi się rozwijać, musi żyć, dopóki nie będzie ART miał z tego kasy, to dalej nie będzie miał czasu na wdrożenie zapowiadanych od lat udogodnień. Jak możecie być tak krótkowzroczni?
Browar.biz nie zmienił się prawie wcale od 7 lat jak się tu zalogowałem po raz pierwszy, ma to swoje plusy, ale ma też mnóstwo minusów. 7 lat w Internecie, to nie jest epoka, to jest era. Poza forum browar.biz tkwi w marazmie, dobrze, ze coś się zaczęło dziać choćby w temacie newsów, ale jeśli za tym nie pójdzie kasa to zawsze innowacje będą odkładane na drugie miejsce, zaraz po zarabianiu na życie.
Comment
-
-
Jako ciekawostkę podam że ok. 0,01% odwiedzających ceni sobie niezależność serwisu i dokłada się do jego funkcjonowania. 99,99% albo nie ma możliwości albo chęci. Nie zamierzam być natarczywy ani z kierowaniem ludzi do kasy w celu wsparcia serwisu ani też z serwowaniem migających reklam w niewiadomo jakiej ilości.Last edited by ART; 2011-07-01, 10:22.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJako ciekawostkę podam że ok. 0,01% odwiedzających ceni sobie niezależność serwisu i dokłada się do jego funkcjonowania. 99,99% albo nie ma możliwości albo chęci. Nie zamierzam być ani natarczywy z kierowaniem ludzi do kasy w celu wsparcia serwisu ani też nie zamierzam serwować migających reklam w niewiadomo jakiej ilości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJako ciekawostkę podam że ok. 0,01% odwiedzających ceni sobie niezależność serwisu i dokłada się do jego funkcjonowania.
Comment
-
-
3. pewnym dalekim porównaniem (a chyba także przestrogą) może być los fajnego niegdyś pisemka "Pivni Kuryr", które zanikło , gdy stało się nośnikiem "komunikacji z konsumentami" dla sponsora (bodajże Budvaru).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
2. z drugiej strony jednak - pojawienie się jakichkolwiek wątków sponsorowanych zmieni charakter całego forum, i nie ma co oszukiwać się, że "to tylko jeden mały wątek".
Widzę, że faktycznie część osób wyobraża sobie, że prowadzenie takiego dużego serwisu to jest rozrywka przy popołudniowym piwku, a pieniądze lecą z nieba. Doceńcie ciężką pracę Arta, w dodatku pod górkę biorąc pod uwagę zasadę niewspółpracowania z koncernami - wyobraźcie sobie, ile Art musiał zainwestować w niekoncernownikLast edited by Marusia; 2011-07-01, 11:20.
Comment
-
-
Sprzedawaj Artur cnotę, byle drogo - to boli tylko pierwszy raz
A poważnie - nie mam nic naprzeciwko i dziwię sie tym, którzy tak tu pyszczą - jak się nie podoba to przecież nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzymaLast edited by iron; 2011-07-01, 12:10.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedziA poważnie - nie mam nic naprzeciwko i dziwię sie tym, którzy tak tu pyszczą - jak się nie podoba to przecież nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChłopie, takich wątków już jest cała masa - sklepy i knajpy. Jest osobny regulamin dla podmiotów komercyjnych, nie jest tajny. Reklamy też nie są bezpłatne. Zejdź na ziemię.
Widzę, że faktycznie część osób wyobraża sobie, że prowadzenie takiego dużego serwisu to jest rozrywka przy popołudniowym piwku, a pieniądze lecą z nieba. Doceńcie ciężką pracę Arta, w dodatku pod górkę biorąc pod uwagę zasadę niewspółpracowania z koncernami - wyobraźcie sobie, ile Art musiał zainwestować w niekoncernownik
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi - przeciez w moim poście był też punkt 1, gdzie z grubsza napisałem to, co Ty.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziJako ciekawostkę podam że ok. 0,01% odwiedzających ceni sobie niezależność serwisu i dokłada się do jego funkcjonowania. 99,99% albo nie ma możliwości albo chęci.
Szczerze mówiąc, wyobrażam sobie w ogóle funkcjonowanie tego typu forum jako imprezy płatnej, z jakąś niewielką "składką członkowską". Nie jest to w mojej ocenie aż taka herezja, na jaką wygląda, jeżeli ekwiwalentem byłaby całkowita niezależność od producentów.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziNo, to chociaż konkretny sygnał.
Szczerze mówiąc, wyobrażam sobie w ogóle funkcjonowanie tego typu forum jako imprezy płatnej, z jakąś niewielką "składką członkowską". Nie jest to w mojej ocenie aż taka herezja, na jaką wygląda, jeżeli ekwiwalentem byłaby całkowita niezależność od producentów.
Szczerze pisząc, nie rozumiem Ciebie - daj przykład dołącz do zielonych a nie dziwisz się, że Art "szuka" innych źródeł zasilania. Dla mnie, jeśli ktoś sam nie wspomaga browarubizu i kręci nosem na te alternatywne sposoby finansowania tego przedsięwzięcia powinien zastanowić się nad swoim postępowaniem, pachnie to komunizmem, dywersją i czym tam kto chce.
Po drugie, czy jest przymus czytania wszystkiego i udzielania się wszędzie?
To tak jak z działem o browarnictwem domowym, kolekcjonerstwem, historią - nie interesuje mnie - nie wchodzę. No chyba, że ktoś myśli, że przez jeden temat, wszędzie będzie TYLKO o Kormoranie. Ci jednak ze skłonnościami prześladowczymi powinni .........Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedziSzczerze pisząc, nie rozumiem Ciebie - daj przykład dołącz do zielonych a nie dziwisz się, że Art "szuka" innych źródeł zasilania. Dla mnie, jeśli ktoś sam nie wspomaga browarubizu i kręci nosem na te alternatywne sposoby finansowania tego przedsięwzięcia powinien zastanowić się nad swoim postępowaniem, pachnie to komunizmem, dywersją i czym tam kto chce.Last edited by rohozecky; 2011-07-01, 14:48.... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
Comment