Zmiany w rozporządzeniu dot. znakowania środków spożywczych.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    Zmiany w rozporządzeniu dot. znakowania środków spożywczych.

    Jako że powstał w Ministerstwie Rolnictwa projekt zmieniający rozporządzenie dot. znakowania żywności i został wysłany do zaopiniowania przez różne instytucje, możemy jeszcze wysyłać swoje uwagi do Ministerstwa Rolnictwa.

    Projekt jest do przejrzenia tu (2,3mb):



    w nieco lepszej jakości (8mb):


    Ja swoje uwagi zawarłem w liście do kancelarii Ministerstwa Rolnictwa ( kancelaria@minrol.gov.pl ):

    Witam serdecznie!

    Po zapoznaniu się z proponowanymi zmianami w rozporządzeniu w sprawie
    znakowania środków spożywczych, jako świadomi konsumenci piwa ze
    społeczności browar.biz (ponad 30 tysięcy Użytkowników), mamy do
    tego rozporządzenia swoje uwagi - widzimy że ekstrakt jest
    uwzględniony w projekcie co nas cieszy, poza tym proponujemy
    uwzględnić ważne dla nas i innych konsumentów piwa punkty:

    1) podawanie informacji o zakładzie w którym wyprodukowano dany
    produkt (dotyczyłoby to wszystkich molochów wielozakładowych jak i
    zleceniodawców, np. markety, które nie podają takich info w ogóle a to
    jest istotna informacja dla konsumenta).

    2) podawanie pełnego składu surowcowego użytego do uwarzenia piwa
    (istotna informacja, nie wiedzieć czemu nie dotyczy obecnie piwa,
    które jako takie powinno być uwarzone z wody, słodu, chmielu i
    drożdży ma się rozumieć, bez zewnętrznych dodatków enzymów,
    polepszaczy piany, stabilizatorów etc. ).

    3) nie powinno się zezwalać nazwyania produktów "geograficznie" jeśli
    z danym regionem te produkty nie mają żadnego realnego związku,
    bo zostały wyprodukowane zupełnie gdzieś indziej (np. piwo
    Opolskie warzone w Katowicach (wyimaginowany przykład, nie
    chcę podawać rzeczywistych, jest ich wiele)).

    4) w przypadku piwa (a i mleka zapewne też) wymóg podawania
    metody utrwalania - mechanicznej, temperaturowej itd. patrz
    wykorzystanie marketingowe hasła "niepasteryzowane" z
    przemiliczeniem użytej innej podobnej w skutkach metody i
    manipulowanie informacją dot. daty spożycia (rzekoma krótka data
    do spożycia ma sugerować świeżość, delikatność produktu, pomimo że
    produkt jest tak samo lub jeszcze bardziej trwały od np.
    pasteryzowanego).

    Liczymy na to że nasz głos konsumencki zostanie uwzględniony w
    zmianach szykowanego rozporządzenia, wszak to do nas kieruje i dla nas
    kreuje się te produkty.

    Załączam pozdrowienia!
    Art [Artur Szudrowicz]
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    tel.0.501.334.290
    mailto:browar@browar.biz
    Browar.biz - Polski Serwis Piwny

    Forum dyskusyjne: http://www.browar.biz/forum
    Jeśli ktoś chciałby się dołączyć do przekazywania swoich uwag do MinRolu, proponuję to aktywnie zrobić do 20 lipca. Im wcześniej i im liczniej - tym lepiej.
    Last edited by ART; 2011-07-09, 00:47.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Można spróbować, ale jestem na 90% pewny, że projekt, który jeszcze nie wyszedł z ministerstwa ma zerowe szanse na procedowanie w tej kadencji Sejmu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      To że nie będzie jest oczywiste. Podobnie jak to, że w następnym rządzie, jaki by nie ,PSL będzie miał ministerstwo rolnictwa
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Mam nadzieję że wysłanie maila, którego treść można choćby skopiować, nie jest okupiony większym wysiłkiem niż napisanie tutaj, że to nic nie da.

        Posty nie na temat usunięte.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • arzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.06
          • 2814

          #5
          Jeżeli nikt nie ma nic przeciwko to Bractwo Piwne jako organizacja konsumencka może również podpisać się pod listem.
          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          Bractwo Piwne
          Skład Piwa
          Piszę poprawnie po polsku!

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Tak oczywiście, działajcie
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            Przetwarzanie...
            X