Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Browar Kormoran

    Uruchamiam dedykowany Browarowi Kormoran wątek. Gospodarzem tego wątku jest Użytkownik BrowarKormoran, przedstawiciel browaru z Olsztyna, który będzie starał się tu odpowiadać na nurtujące nas pytania jak i informował nas będzie o sprawach browaru, jego działaniach i ofercie. Mam nadzieję że taka forma prezentacji wiadomości o browarze z samego źródła będzie ciekawym uzupełnieniem browarbizowych dyskusji o piwie.

    Ponieważ jest to pewnego rodzaju eksperyment, forma prowadzenia tego wątku może się zmienić w czasie. Na dzień dzisiejszy, proponuję dla jako takiego porządku aby to miejsce pozostawić na absolutne konkrety i merytorykę (analogicznie do wątków dotyczących poszczególnych imprez w dziale imprezowym) a komentarze proszę kierować do wątku z... komentarzami:
    Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe


    Kolejny post, powitalny, mam nadzieję, że pozwolicie zamieścić Browarowi Kormoran
    Last edited by ART; 2011-07-11, 07:43.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • BrowarKormoran
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 63

    #2
    Witamy!

    No to zaczynamy

    Biorąc pod uwagę, że to początek naszej obecności tutaj, a Wy pewnie
    macie kilka pytań to chcielibyśmy coś zaproponować.

    Zbierzemy Wasze pytania i przygotujemy video z odpowiedziami
    pracowników Browaru odpowiedzialnych za dane kwestie. Film umieścimy w
    tym wątku, żeby “przyszłym pokoleniom” łatwo było znaleźć odpowiedzi
    na te pytania. Za waszą zgodą umieścimy oczywiście przy pytaniu
    Wasz nick/imię i informacje, że to pytania z Browar.biz

    Na pytania nie wymagające wiedzy tajemnej (np. czy będzie śledź w
    piwie ) będziemy odpowiadać w postach.

    Czekamy na pytania.
    Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
    www.BrowarKormoran.pl

    Comment

    • piotry
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.08
      • 761

      #3
      to może ja pierwszy

      Czy po za jasnymi i ciemnymi lagerami (w tym porter bałtycki) oraz planowanym marcowym browar zamierza "wypuścić" coś z kanonu piwowarstwa ?

      Uzasadnienie. Polski rynek jest opanowany przez tak zwany eurolager. Piwa niszowe to wg. większości małych browarów piwa smakowe (w tym głównie miodowe). Znam specyfikę polskiego rynku i rozumiem, że większość klientów lubi słodkie piwa. Znajdują się jednak ludzie dla których 20 IBU to za mało. Można to zauważyć przy okazji Ataku Chmielu z Pinty - piwo schodzi na pniu. Do tego dochodzą piwa pszeniczne, których na prawdę brak szczególnie w lecie i piwa typu Ale.

      Comment

      • Sokół83
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1598

        #4
        Ja się odniosę do tematu poruszonego przez kolegę. Skoro macie w ofercie porter to może by też uwarzyć doppelbocka - gatunek znany dawniej w Polsce jako dubeltowe. Nawiązywałoby to tradycji a jednocześnie nie byłoby obaw, że piwo się nie sprzeda bo nie jest to gatunek dla hardkorowców jak np. IPA. Przydałby się też na lato (już kolejne) jasny lager z zawartością alk. około 4,5% czyli jakaś 10-tka lub 11-tka.

        Ogólnie przyznam, że Kormoran jest dla mnie liderem innowacyjności wśród małych browarów i zepchnął z tego miejsca dotychczasowego lidera czyli Ambera. Tak szerokiej palety piw nie ma żaden polskie browar. Bardzo sobie cenię porter oraz ostatni wymysł czyli Jabłko w Piwie. Orkiszowymi też nie pogardzę. Za to Kormoran Ciemny i Warnijskie to dla mnie porażka. Pierwsze sztuczne w smaku, a drugie - raz trafiłem na dobre z fajnym posmakiem zbożowym, kolejne dwa razy w smaku dominował kwasek.
        Z INNEJ BECZKI

        www.fotopolska.eu

        Comment

        • Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

          #5
          Kormoram robi przepysznego portera, Warmiaka, Wiśnie w Piwie , Warnijskie, Orkiszowe. Za to typowe lagery ma fatalne . Kormoran Jasny tylko raz jak go piłem był dobrze nachmielony, Zwykle jednak ma dużo posmaku gotowanych warzyw. JA tego piwa więcej nie kupię. Podobni jak Rześkie czy Świeże.
          Czy KOrmoran zdaje sobie sprawę, iż ich lagery mają tą wadę?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi

            Zbierzemy Wasze pytania i przygotujemy video z odpowiedziami
            pracowników Browaru odpowiedzialnych za dane kwestie. Film umieścimy w
            tym wątku, żeby “przyszłym pokoleniom” łatwo było znaleźć odpowiedzi
            na te pytania.
            Witaj, BrowarzeKormoran.
            Jak rozumiem Admin wyraził na powyższe zgodę?
            Wg mnie forum jest po to, żeby czytać, a nie, żeby oglądać obrazki. Nie za bardzo wiem, co mogło by być na tyle uniwersalnego, żeby nagrywać to "dla przyszłych pokoleń" - nikt tu nie będzie zadawał pytań typu "z czego robi się piwo".

            Po za tym byłoby miło, jakby BrowarKormoran jednak się przedstawił - chyba, że rozmawiamy z komputerem
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Jack75g
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.02
              • 555

              #7
              Witam przedstawiciela BK - jak dla mnie najlepszego krajowego browaru.
              Dziękuję za Miodne, Orkiszowe z miodem, Świeże, Rześkie, Wiśnię w piwie.
              TAK TRZYMAJCIE !!!

              Jako piwosz czekam na pojawianie się w coraz większej ilości waszych piw beczkowych w pubach.
              Jako kolekcjoner czekam na szklanki i pokale z logo poszczególnych gatunków a nie ogólne dotyczące całego browaru jakie wyszły w ub. roku.
              Pozdrawiam .
              Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

              Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                #8
                Witam serdecznie przedstawicielstwo browaru.
                Z olsztyńskich piw zawsze najbardziej ceniłem Orkiszowe i piwa ciemne, które na tle konkurecji odrózniały się większą wytrawnością. Na forum zastanawiała nas od dłuższego czasu pewna kwestia o którą chciałbym się właśnie teraz spytać. Dlaczego obok produktów, których nazwy podkreślają albo regionalnosć (Warmiak, Porter warmiński), albo walory smakowe (jasne mocno chmielone) pojawiło się piwo o naziwe "Irish Beer", które jest smacznym dark lagerem ale z Irlandią zbyt wiele wspólnego nie ma? Trend ten można zauważyć też u kilku innych browarów i jest on troszkę niepokojący bo posiada znamiona dezinformacji klienta. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby nazwanie tego piwa "Olsztyńskim Ciemnym" albo ewentualna zmiana receptury i przefermentowanie piwa drożdżami górnej fermentacji, dodanie palonego niesłodowanego jęczmienia itp?

                Comment

                • BrowarKormoran
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.07
                  • 63

                  #9
                  Dzięki za pytania.


                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                  to może ja pierwszy

                  Czy po za jasnymi i ciemnymi lagerami (w tym porter bałtycki) oraz planowanym marcowym browar zamierza "wypuścić" coś z kanonu piwowarstwa ?
                  Rozpoczęcie w dobrym stylu

                  W tym roku, po za marcowym, nie planujemy nic z kanonu.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ja się odniosę do tematu poruszonego przez kolegę. Skoro macie w ofercie porter to może by też uwarzyć doppelbocka - gatunek znany dawniej w Polsce jako dubeltowe. Nawiązywałoby to tradycji a jednocześnie nie byłoby obaw, że piwo się nie sprzeda bo nie jest to gatunek dla hardkorowców jak np. IPA. Przydałby się też na lato (już kolejne) jasny lager z zawartością alk. około 4,5% czyli jakaś 10-tka lub 11-tka.

                  Pomysł na doppelbocka bardzo ciekawy, ale obawiamy się, że takie piwo nie znalazłoby swojego miejsca na rynku.

                  Nasze propozycje lekkiego piwa to Rześkie i Kormoran, na chwilę obecną nie planujemy nic nowego w tym segmencie.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ogólnie przyznam, że Kormoran jest dla mnie liderem innowacyjności wśród małych browarów i zepchnął z tego miejsca dotychczasowego lidera czyli Ambera. Tak szerokiej palety piw nie ma żaden polskie browar. Bardzo sobie cenię porter oraz ostatni wymysł czyli Jabłko w Piwie. Orkiszowymi też nie pogardzę. Za to Kormoran Ciemny i Warnijskie to dla mnie porażka. Pierwsze sztuczne w smaku, a drugie - raz trafiłem na dobre z fajnym posmakiem zbożowym, kolejne dwa razy w smaku dominował kwasek.
                  Dzięki za opinie.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kormoram robi przepysznego portera, Warmiaka, Wiśnie w Piwie , Warnijskie, Orkiszowe. Za to typowe lagery ma fatalne . Kormoran Jasny tylko raz jak go piłem był dobrze nachmielony, Zwykle jednak ma dużo posmaku gotowanych warzyw. JA tego piwa więcej nie kupię. Podobni jak Rześkie czy Świeże.
                  Czy KOrmoran zdaje sobie sprawę, iż ich lagery mają tą wadę?
                  Jasne, że zdajemy sobie sprawę. W małych browarach ciężko jest uwarzyć piwo “idealne”. Za to koncerny mają świetną “powtarzalność” warek. Piwa bez wad są nudne

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witaj, BrowarzeKormoran.
                  Jak rozumiem Admin wyraził na powyższe zgodę?
                  Wg mnie forum jest po to, żeby czytać, a nie, żeby oglądać obrazki. Nie za bardzo wiem, co mogło by być na tyle uniwersalnego, żeby nagrywać to "dla przyszłych pokoleń" - nikt tu nie będzie zadawał pytań typu "z czego robi się piwo".

                  Po za tym byłoby miło, jakby BrowarKormoran jednak się przedstawił - chyba, że rozmawiamy z komputerem
                  Admin zgodę wyraził.

                  To tylko propozycja, nikogo nie zmuszamy. Naszym zdaniem pytanie zadawane tutaj niosą ze sobą duża wartość i warto je uwiecznić.

                  Słuszna uwagą, będziemy się podpisywać. Na forum odpowiadamy we dwóch - Marek Dominiak i Paweł Harajda. Zajmujemy się komunikacją, internetem i komunikacją w internecie przy Browarze


                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jack75g Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam przedstawiciela BK - jak dla mnie najlepszego krajowego browaru.
                  Dziękuję za Miodne, Orkiszowe z miodem, Świeże, Rześkie, Wiśnię w piwie.
                  TAK TRZYMAJCIE !!!

                  Jako piwosz czekam na pojawianie się w coraz większej ilości waszych piw beczkowych w pubach.
                  Jako kolekcjoner czekam na szklanki i pokale z logo poszczególnych gatunków a nie ogólne dotyczące całego browaru jakie wyszły w ub. roku.
                  Pozdrawiam .
                  Proszę bardzo, cała przyjemność po naszej stronie!

                  Chętnie sprzedamy więcej beczek, ale to zależy od pubów.

                  Temat gadżetów powraca niejednokrotnie. Póki co badamy teren może to potrwać. Na pewno damy znać jak coś się ruszy.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Witam serdecznie przedstawicielstwo browaru.
                  Z olsztyńskich piw zawsze najbardziej ceniłem Orkiszowe i piwa ciemne, które na tle konkurecji odrózniały się większą wytrawnością. Na forum zastanawiała nas od dłuższego czasu pewna kwestia o którą chciałbym się właśnie teraz spytać. Dlaczego obok produktów, których nazwy podkreślają albo regionalnosć (Warmiak, Porter warmiński), albo walory smakowe (jasne mocno chmielone) pojawiło się piwo o naziwe "Irish Beer", które jest smacznym dark lagerem ale z Irlandią zbyt wiele wspólnego nie ma? Trend ten można zauważyć też u kilku innych browarów i jest on troszkę niepokojący bo posiada znamiona dezinformacji klienta. Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby nazwanie tego piwa "Olsztyńskim Ciemnym" albo ewentualna zmiana receptury i przefermentowanie piwa drożdżami górnej fermentacji, dodanie palonego niesłodowanego jęczmienia itp?
                  Irish to nasze pierwsze ciemne piwo. Istnieje na rynku już ponad 10 lat czyli pojawiło się znacznie wcześniej niż te, które wymieniłeś.

                  Uważamy, że nie warto zmieniać marki, która ma swoje wierne grono fanów już ponad dekadę. Zmiana receptury lub nazwy wprowadziła by jeszcze więcej znamion dezinformacji. Nie zmienia się zwycięskiego składu
                  Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                  www.BrowarKormoran.pl

                  Comment

                  • lisiewski
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 459

                    #10
                    To może z innej beczki. Od czasu do czasu bywam w Olsztynie na Nagórkach (średnio raz na pół roku). Jadąc do "centrum" mijam budynki BK. Czy jest szansa na zorganizowanie zwiedzania browaru lub choćby małego "podejrzenia" jego wnętrz przez grupę 4-5 osób?

                    Comment

                    • BrowarKormoran
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.07
                      • 63

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lisiewski Wyświetlenie odpowiedzi
                      To może z innej beczki. Od czasu do czasu bywam w Olsztynie na Nagórkach (średnio raz na pół roku). Jadąc do "centrum" mijam budynki BK. Czy jest szansa na zorganizowanie zwiedzania browaru lub choćby małego "podejrzenia" jego wnętrz przez grupę 4-5 osób?
                      4-5 osób możemy już traktować jako grupę zorganizowaną, więc nie powinno być problemu. Trzeba jednak odpowiednio wcześniej skontaktować się i ustalić szczegóły.

                      Kontakt znajdziesz tutaj http://www.browarkormoran.pl/Kontakt.html
                      Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                      www.BrowarKormoran.pl

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #12
                        Proszę BrowarKormoran, używaj różnych mordek, nie tylko ciągle , zwłaszcza, że przymrużenie oka oznacza, że mamy nie brać Twoich wypowiedzi całkiem serio, a chyba nie o to chodziło

                        Żeby było merytorycznie: wynalazki wynalazkami, ale ja i Slavoy jesteśmy wielbicielami Olsztyńskiego w bączkach - proste, niewydziwione, dobrze wykonane piwko jasne, w dobrej cenie.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

                          #13
                          Piwa koncernowe nie są powtarzalne. To mit. Smak ich się zmienia. Jakoś KP musi skład piwa zmieniać, jak im sprzedaż spada a zysk rośnie.
                          Nie rozumiem waszych oporów do koźlaka dubeltowego. Bez przesady. Amberowski KOźlak to nie taka konkurencja.
                          Ludzie serio chcą czegoś lepszego.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwa koncernowe nie są powtarzalne. To mit. Smak ich się zmienia.
                            Zgadzam się. Takim samym mitem jest, że koncernówki (brzmi jak tirówki ) nie mają wad. Mają. Ostatnio nawet kwas izowalerianowy wyczułem w jednym (dla laików - powoduje go stary chmiel, a objawia się aromatem przepoconych skarpet i wymiocin).

                            Pytanie do Kormorana - czy planujecie górną fermentację?
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2801

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran
                              Pomysł na doppelbocka bardzo ciekawy, ale obawiamy się, że takie piwo nie znalazłoby swojego miejsca na rynku.
                              Przepraszam, że się wtrącę do zapytania poprzednika. Ma to jednak związek.
                              Czy można w takim razie wiedzieć jaką pojemność ma jeden tankofermentor w browarze Kormoran? Czy firma nie mógłaby poświęcić raz w roku jednego zbiornika na zrobienie piwa specjalnego (exclusive edition)?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X