Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BrowarKormoran
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 63

    Będziemy na zlocie i również liczymy na spotkanie.

    Jeśli kogoś uraziły nasze wypowiedzi - przepraszamy.

    Czekamy na kolejne pytania.
    Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
    www.BrowarKormoran.pl

    Comment

    • pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

      Czy w najbliższym czasie jest szansa na poprawę dostępności Waszego piwa beczkowego? Chętnie bym wybrał się na Rześkie/Orkiszowe/Warmiaka gdyby tylko gdzieś w pobliżu stacjonowała kormoranowa beczka

      PS Nie karmcie trolla.
      Last edited by pioterb4; 2011-08-19, 09:17.

      Comment

      • BrowarKormoran
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.07
        • 63

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy w najbliższym czasie jest szansa na poprawę dostępności Waszego piwa beczkowego? Chętnie bym wybrał się na Rześkie/Orkiszowe/Warmiaka gdyby tylko gdzieś w pobliżu stacjonowała kormoranowa beczka

        PS Nie karmcie trolla.
        Z dostępnością faktycznie jest czasem problem.

        Problem powstaje w dwóch przypadkach - gdy zamówień jest za dużo lub gdy zamówień jest za mało. W pierwszym przypadku chodzi naszą moc przerobową, w drugim o opłacalność.

        Zanim piwo trafi do beczki musi zostać zlana znaczna jego ilość, tak by wypchnąć skroploną wodę z instalacji. W przeciwnym wypadku piwo w pierwszych beczkach byłoby w pewnym stopniu rozwodnione.

        Wiąże się to również z tym, że wszystkie piwa, które są dostępne w beczkach są niepasteryzowane. Powstaje więc zagrożenie, że część się zmarnuje co nie jest opłacalne, ani dla nas, ani dla lokalu.

        Staramy się jednak, aby każdy kto złożył zamówienie otrzymał od nas kegi.

        Pracujemy nad kilkoma pomysłami, które mają usprawnić poszukiwania naszych piw, jednak podstawową sprawą jest fakt, że lokale muszą je zamówić.
        Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
        www.BrowarKormoran.pl

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          Rozumiem doskonale, że decyzja należy głownie do właściciela lokalu i tego czy zechce podpiąć piwo nie wypuszczone na rynek przez nasze wielkie trio. Obecnie w jedym bydgoskim lokalu Wasze piwo zdarza się bywać (Irish Beer) i w jednym występuje w formie butelkowej. I stąd właśnie pojawiło się moje pytanie, czy nie byłoby możliwe zaproponowanie odbiorcy który zaopatruje się wyłącznie w butle aby spróbował interesu z beczką np Kormorana Jasnego. Dostęp do piw regionalnych w sklepach zdecydowanie się poprawił na przestrzeni ostatnich 2 lat, natomiast w gastronomii wydaje mi się że jeszcze trzeba stoczyć sporo walki by było w miarę przyzwoicie.

          Comment

          • marcwars
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.08
            • 5

            Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje

            Comment

            • sienioo
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2008.12
              • 177

              Ja mam takie pytanko:

              Jaki jest procentowy udział sprzedaży/produkcji poszczególnych marek Waszego piwa, a w szczególności piw smakowych w stosunku do pozostałych?

              Wiem, że to może być tajemnica handlowa:P, ale pytanko zrodziło się mi z wątku o "Śliwka w Piwie" i komentarzowi "kto to kupuje". Lub pytanie - czy jest tendencja, że sprzedaż tych piw gwałtownie rośnie - jeśli pierwsze pytanko jest z tych co nie można udzielać na nie odpowiedzi.

              Comment

              • krzychal1
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.12
                • 237

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcwars Wyświetlenie odpowiedzi
                Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje
                W sezonie jest identycznie jak w lutym , butelkowe jest w dwóch sklepach (ich adresy są na stronie kormorana) ,natomiast nic z kija nie można spróbować.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  Mam pytanie o IBU warzonych przez Kormorana piw, z naciskiem na Portera, Warmiaka czy też Świeże.

                  Comment

                  • BrowarKormoran
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.07
                    • 63

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rozumiem doskonale, że decyzja należy głownie do właściciela lokalu i tego czy zechce podpiąć piwo nie wypuszczone na rynek przez nasze wielkie trio. Obecnie w jedym bydgoskim lokalu Wasze piwo zdarza się bywać (Irish Beer) i w jednym występuje w formie butelkowej. I stąd właśnie pojawiło się moje pytanie, czy nie byłoby możliwe zaproponowanie odbiorcy który zaopatruje się wyłącznie w butle aby spróbował interesu z beczką np Kormorana Jasnego. Dostęp do piw regionalnych w sklepach zdecydowanie się poprawił na przestrzeni ostatnich 2 lat, natomiast w gastronomii wydaje mi się że jeszcze trzeba stoczyć sporo walki by było w miarę przyzwoicie.
                    Wybór alkoholu jest zawsze po stronie lokalu. Jednocześnie z naszych doświadczeń wynika, że jeśli klienci dopytują o jakieś piwo w sklepie, barze lub restauracji to potem sprzedawca dzwoni do nas i pyta gdzie może kupić nasze produkty.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcwars Wyświetlenie odpowiedzi
                    Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje
                    Podobno w Tawernie Portu Jachtowego u Faryja można dostać Irish’a i Rześkie z nalewaka.
                    Niebawem dodamy ten adres do naszej listy na stronie http://www.browarkormoran.pl/Gdzie-kupic.html

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja mam takie pytanko:

                    Jaki jest procentowy udział sprzedaży/produkcji poszczególnych marek Waszego piwa, a w szczególności piw smakowych w stosunku do pozostałych?

                    Wiem, że to może być tajemnica handlowa:P, ale pytanko zrodziło się mi z wątku o "Śliwka w Piwie" i komentarzowi "kto to kupuje". Lub pytanie - czy jest tendencja, że sprzedaż tych piw gwałtownie rośnie - jeśli pierwsze pytanko jest z tych co nie można udzielać na nie odpowiedzi.
                    Oczywiście nie podamy konkretnych danych jednak możemy zdradzić, iż jest to znaczna, a nawet dominująca część naszej sprzedaży.
                    Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                    www.BrowarKormoran.pl

                    Comment

                    • BrowarKormoran
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.07
                      • 63

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ciocia_jozia Wyświetlenie odpowiedzi
                      No. Bardzo ambitne tematy tu są poruszane i ja chcem zapytać o kilka rzeczy. Czy planowane jest dodanie do etykietek jakiegoś snopka pszenicznego i czy kapsel będzie pomalowany w końcu na zielono ? Oczywiście jeżeli to nie tajemnica
                      Nie ma takich planów.
                      Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                      www.BrowarKormoran.pl

                      Comment

                      • Turing
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.07
                        • 15

                        Niezły kabaret z tymi etykietami. Niedługo browar będzie przepraszał, że w ogóle ważył się warzyć jakieś piwo.

                        Mam pytanie odnośnie Kormorana Ciemnego. Czy nadal są tam dodawane jakieś aromaty?
                        Na etykiecie widnieje jako skład aromat czekoladowy, ale jakoś ciężko mi go wyczuć (co akurat odbieram bardzo pozytywnie).
                        Druga sprawa to czy jest szansa aby to piwo było bardziej nachmielone? Ogólnie piwo jest do wypicia, ale brakuje mu charakteru, proponowałbym więcej treści lub chmielu.
                        Kolejna: niestety śliwka w piwie wyszła dość kiepsko - jak dla mnie. Nie czuć w ogóle piwa w piwie, aromat i smak śliwki bardzo dobry, ale gdzie jest piwo? Czy będzie można je poczuć w kolejnych warkach?
                        BTW Jak na razie jedyne piwo smakowe, który trzyma jakiś tam poziom to Magnus Żurawinowy, który ciężko pomylić z owocowym sokiem a aromat jest nienachalny.
                        Ostatnia: czy jest szansa na inne piwa o mniejszej zawartości alkoholu, które nie będą piwami smakowymi np. jasne pełne 12,5/4-5% lub lekki stout?

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          W sprawie lekkiego stouta ja tez byłbym zainteresowany.

                          Comment

                          • BrowarKormoran
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.07
                            • 63

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mam pytanie o IBU warzonych przez Kormorana piw, z naciskiem na Portera, Warmiaka czy też Świeże.
                            Normalnie nie przeprowadzamy takich badań.
                            IBU wyliczone metodą Ragera jest następujące : Świeże 13, Warmiak 12, Porter 15, jednak te wyniki są raczej zaniżone. Wyniki laboratoryjne wykazują wyniki o kilkanaście procent wyższe, jednak nie są to wyniki powtarzalne.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Turing Wyświetlenie odpowiedzi
                            Niezły kabaret z tymi etykietami. Niedługo browar będzie przepraszał, że w ogóle ważył się warzyć jakieś piwo.

                            Mam pytanie odnośnie Kormorana Ciemnego. Czy nadal są tam dodawane jakieś aromaty?
                            Na etykiecie widnieje jako skład aromat czekoladowy, ale jakoś ciężko mi go wyczuć (co akurat odbieram bardzo pozytywnie).
                            Druga sprawa to czy jest szansa aby to piwo było bardziej nachmielone? Ogólnie piwo jest do wypicia, ale brakuje mu charakteru, proponowałbym więcej treści lub chmielu.
                            Kolejna: niestety śliwka w piwie wyszła dość kiepsko - jak dla mnie. Nie czuć w ogóle piwa w piwie, aromat i smak śliwki bardzo dobry, ale gdzie jest piwo? Czy będzie można je poczuć w kolejnych warkach?
                            BTW Jak na razie jedyne piwo smakowe, który trzyma jakiś tam poziom to Magnus Żurawinowy, który ciężko pomylić z owocowym sokiem a aromat jest nienachalny.
                            Ostatnia: czy jest szansa na inne piwa o mniejszej zawartości alkoholu, które nie będą piwami smakowymi np. jasne pełne 12,5/4-5% lub lekki stout?
                            Aromatu czekoladowego dodawane są śladowe ilości. Dlatego jest praktycznie niewyczuwalny.

                            Nasz piwowar próbuje różnych opcji z Ciemnym Kormoranem. To piwo będzie delikatnie modyfikowane. Sugestii dotyczących zmian jest wiele i są naprawdę bardzo różne. Chętnie słuchamy wszystkich opinii, dlatego próbujcie i piszcie co myślicie.

                            Ze śliwką w piwie jest tak, że kolejne partie soków mocno się od siebie różnią. Dlatego każda kolejna warka będzie nieco inna.

                            Szansa na piwa o mniejszej zawartości alkoholu jest, choć nic konkretnego na dziś nie ma w planach

                            Jeśli chodzi o stouty i resztę piw górnej fermentacji to na dzień dzisiejszy nie ma takich planów. Uprzedzając pytanie dlaczego unikamy warzenia na drożdżach górnej fermentacji odsyłam do postu #58 na 3 stronie tego wątku.
                            Last edited by ART; 2011-08-27, 09:29.
                            Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                            www.BrowarKormoran.pl

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                              Normalnie nie przeprowadzamy takich badań.
                              IBU wyliczone metodą Ragera jest następujące : Świeże 13, Warmiak 12, Porter 15, jednak te wyniki są raczej zaniżone. Wyniki laboratoryjne wykazują wyniki o kilkanaście procent wyższe, jednak nie są to wyniki powtarzalne.
                              I wszystko w temacie. Ja się nawet nie dziwię. Kormoran jest za duży, żeby sobie pozwalać na jakieś eksperymenty z mocniej chmielonymi piwami. Na tę chwilę to jedynie w PINCIE nadzieja.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13952

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran

                                Jeśli chodzi o stouty i resztę piw górnej fermentacji to na dzień dzisiejszy nie ma takich planów. Uprzedzając pytanie dlaczego unikamy warzenia na drożdżach górnej fermentacji odsyłam do postu #58 na 3 stronie tego wątku.

                                Ja tak tylko w kwestii formalnej - wystarczy podać numer postu, strona u każdego może być inna w zależności od wybranego sposobu wyświetlania.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X