Czy w najbliższym czasie jest szansa na poprawę dostępności Waszego piwa beczkowego? Chętnie bym wybrał się na Rześkie/Orkiszowe/Warmiaka gdyby tylko gdzieś w pobliżu stacjonowała kormoranowa beczka
Czy w najbliższym czasie jest szansa na poprawę dostępności Waszego piwa beczkowego? Chętnie bym wybrał się na Rześkie/Orkiszowe/Warmiaka gdyby tylko gdzieś w pobliżu stacjonowała kormoranowa beczka
PS Nie karmcie trolla.
Z dostępnością faktycznie jest czasem problem.
Problem powstaje w dwóch przypadkach - gdy zamówień jest za dużo lub gdy zamówień jest za mało. W pierwszym przypadku chodzi naszą moc przerobową, w drugim o opłacalność.
Zanim piwo trafi do beczki musi zostać zlana znaczna jego ilość, tak by wypchnąć skroploną wodę z instalacji. W przeciwnym wypadku piwo w pierwszych beczkach byłoby w pewnym stopniu rozwodnione.
Wiąże się to również z tym, że wszystkie piwa, które są dostępne w beczkach są niepasteryzowane. Powstaje więc zagrożenie, że część się zmarnuje co nie jest opłacalne, ani dla nas, ani dla lokalu.
Staramy się jednak, aby każdy kto złożył zamówienie otrzymał od nas kegi.
Pracujemy nad kilkoma pomysłami, które mają usprawnić poszukiwania naszych piw, jednak podstawową sprawą jest fakt, że lokale muszą je zamówić.
Rozumiem doskonale, że decyzja należy głownie do właściciela lokalu i tego czy zechce podpiąć piwo nie wypuszczone na rynek przez nasze wielkie trio. Obecnie w jedym bydgoskim lokalu Wasze piwo zdarza się bywać (Irish Beer) i w jednym występuje w formie butelkowej. I stąd właśnie pojawiło się moje pytanie, czy nie byłoby możliwe zaproponowanie odbiorcy który zaopatruje się wyłącznie w butle aby spróbował interesu z beczką np Kormorana Jasnego. Dostęp do piw regionalnych w sklepach zdecydowanie się poprawił na przestrzeni ostatnich 2 lat, natomiast w gastronomii wydaje mi się że jeszcze trzeba stoczyć sporo walki by było w miarę przyzwoicie.
Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje
Jaki jest procentowy udział sprzedaży/produkcji poszczególnych marek Waszego piwa, a w szczególności piw smakowych w stosunku do pozostałych?
Wiem, że to może być tajemnica handlowa:P, ale pytanko zrodziło się mi z wątku o "Śliwka w Piwie" i komentarzowi "kto to kupuje". Lub pytanie - czy jest tendencja, że sprzedaż tych piw gwałtownie rośnie - jeśli pierwsze pytanko jest z tych co nie można udzielać na nie odpowiedzi.
Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje
W sezonie jest identycznie jak w lutym , butelkowe jest w dwóch sklepach (ich adresy są na stronie kormorana) ,natomiast nic z kija nie można spróbować.
Rozumiem doskonale, że decyzja należy głownie do właściciela lokalu i tego czy zechce podpiąć piwo nie wypuszczone na rynek przez nasze wielkie trio. Obecnie w jedym bydgoskim lokalu Wasze piwo zdarza się bywać (Irish Beer) i w jednym występuje w formie butelkowej. I stąd właśnie pojawiło się moje pytanie, czy nie byłoby możliwe zaproponowanie odbiorcy który zaopatruje się wyłącznie w butle aby spróbował interesu z beczką np Kormorana Jasnego. Dostęp do piw regionalnych w sklepach zdecydowanie się poprawił na przestrzeni ostatnich 2 lat, natomiast w gastronomii wydaje mi się że jeszcze trzeba stoczyć sporo walki by było w miarę przyzwoicie.
Wybór alkoholu jest zawsze po stronie lokalu. Jednocześnie z naszych doświadczeń wynika, że jeśli klienci dopytują o jakieś piwo w sklepie, barze lub restauracji to potem sprzedawca dzwoni do nas i pyta gdzie może kupić nasze produkty.
Byłem w lutym w Rucianem-Nida i tylko w 2 sklepach można było kupić Kormorana a w knajpach- nigdzie! Nie wiem jak jest w sezonie, ale czy można wprowadzić Wasze piwa do knajp- jak jadę na Mazury to pod świeżą rybkę piwo regionalne idealnie pasuje
Podobno w Tawernie Portu Jachtowego u Faryja można dostać Irish’a i Rześkie z nalewaka.
Niebawem dodamy ten adres do naszej listy na stronie http://www.browarkormoran.pl/Gdzie-kupic.html
Jaki jest procentowy udział sprzedaży/produkcji poszczególnych marek Waszego piwa, a w szczególności piw smakowych w stosunku do pozostałych?
Wiem, że to może być tajemnica handlowa:P, ale pytanko zrodziło się mi z wątku o "Śliwka w Piwie" i komentarzowi "kto to kupuje". Lub pytanie - czy jest tendencja, że sprzedaż tych piw gwałtownie rośnie - jeśli pierwsze pytanko jest z tych co nie można udzielać na nie odpowiedzi.
Oczywiście nie podamy konkretnych danych jednak możemy zdradzić, iż jest to znaczna, a nawet dominująca część naszej sprzedaży.
No. Bardzo ambitne tematy tu są poruszane i ja chcem zapytać o kilka rzeczy. Czy planowane jest dodanie do etykietek jakiegoś snopka pszenicznego i czy kapsel będzie pomalowany w końcu na zielono ? Oczywiście jeżeli to nie tajemnica
Niezły kabaret z tymi etykietami. Niedługo browar będzie przepraszał, że w ogóle ważył się warzyć jakieś piwo.
Mam pytanie odnośnie Kormorana Ciemnego. Czy nadal są tam dodawane jakieś aromaty?
Na etykiecie widnieje jako skład aromat czekoladowy, ale jakoś ciężko mi go wyczuć (co akurat odbieram bardzo pozytywnie).
Druga sprawa to czy jest szansa aby to piwo było bardziej nachmielone? Ogólnie piwo jest do wypicia, ale brakuje mu charakteru, proponowałbym więcej treści lub chmielu.
Kolejna: niestety śliwka w piwie wyszła dość kiepsko - jak dla mnie. Nie czuć w ogóle piwa w piwie, aromat i smak śliwki bardzo dobry, ale gdzie jest piwo? Czy będzie można je poczuć w kolejnych warkach?
BTW Jak na razie jedyne piwo smakowe, który trzyma jakiś tam poziom to Magnus Żurawinowy, który ciężko pomylić z owocowym sokiem a aromat jest nienachalny.
Ostatnia: czy jest szansa na inne piwa o mniejszej zawartości alkoholu, które nie będą piwami smakowymi np. jasne pełne 12,5/4-5% lub lekki stout?
Mam pytanie o IBU warzonych przez Kormorana piw, z naciskiem na Portera, Warmiaka czy też Świeże.
Normalnie nie przeprowadzamy takich badań.
IBU wyliczone metodą Ragera jest następujące : Świeże 13, Warmiak 12, Porter 15, jednak te wyniki są raczej zaniżone. Wyniki laboratoryjne wykazują wyniki o kilkanaście procent wyższe, jednak nie są to wyniki powtarzalne.
Niezły kabaret z tymi etykietami. Niedługo browar będzie przepraszał, że w ogóle ważył się warzyć jakieś piwo.
Mam pytanie odnośnie Kormorana Ciemnego. Czy nadal są tam dodawane jakieś aromaty?
Na etykiecie widnieje jako skład aromat czekoladowy, ale jakoś ciężko mi go wyczuć (co akurat odbieram bardzo pozytywnie).
Druga sprawa to czy jest szansa aby to piwo było bardziej nachmielone? Ogólnie piwo jest do wypicia, ale brakuje mu charakteru, proponowałbym więcej treści lub chmielu.
Kolejna: niestety śliwka w piwie wyszła dość kiepsko - jak dla mnie. Nie czuć w ogóle piwa w piwie, aromat i smak śliwki bardzo dobry, ale gdzie jest piwo? Czy będzie można je poczuć w kolejnych warkach?
BTW Jak na razie jedyne piwo smakowe, który trzyma jakiś tam poziom to Magnus Żurawinowy, który ciężko pomylić z owocowym sokiem a aromat jest nienachalny.
Ostatnia: czy jest szansa na inne piwa o mniejszej zawartości alkoholu, które nie będą piwami smakowymi np. jasne pełne 12,5/4-5% lub lekki stout?
Aromatu czekoladowego dodawane są śladowe ilości. Dlatego jest praktycznie niewyczuwalny.
Nasz piwowar próbuje różnych opcji z Ciemnym Kormoranem. To piwo będzie delikatnie modyfikowane. Sugestii dotyczących zmian jest wiele i są naprawdę bardzo różne. Chętnie słuchamy wszystkich opinii, dlatego próbujcie i piszcie co myślicie.
Ze śliwką w piwie jest tak, że kolejne partie soków mocno się od siebie różnią. Dlatego każda kolejna warka będzie nieco inna.
Szansa na piwa o mniejszej zawartości alkoholu jest, choć nic konkretnego na dziś nie ma w planach
Jeśli chodzi o stouty i resztę piw górnej fermentacji to na dzień dzisiejszy nie ma takich planów. Uprzedzając pytanie dlaczego unikamy warzenia na drożdżach górnej fermentacji odsyłam do postu #58 na 3 stronie tego wątku.
Normalnie nie przeprowadzamy takich badań.
IBU wyliczone metodą Ragera jest następujące : Świeże 13, Warmiak 12, Porter 15, jednak te wyniki są raczej zaniżone. Wyniki laboratoryjne wykazują wyniki o kilkanaście procent wyższe, jednak nie są to wyniki powtarzalne.
I wszystko w temacie. Ja się nawet nie dziwię. Kormoran jest za duży, żeby sobie pozwalać na jakieś eksperymenty z mocniej chmielonymi piwami. Na tę chwilę to jedynie w PINCIE nadzieja.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran
Jeśli chodzi o stouty i resztę piw górnej fermentacji to na dzień dzisiejszy nie ma takich planów. Uprzedzając pytanie dlaczego unikamy warzenia na drożdżach górnej fermentacji odsyłam do postu #58 na 3 stronie tego wątku.
Ja tak tylko w kwestii formalnej - wystarczy podać numer postu, strona u każdego może być inna w zależności od wybranego sposobu wyświetlania.
Comment