Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

    #31
    To ja mam takie pytanie, które mnie od dawna nurtuje - czy bk beczkowe to jest to samo piwo co olsztyńskie?

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
      Może Ty masz ubaw ale kilkadziesiąt osób które kupi to piwo ( w jednym tylko sklepie) nie będzie tryskało humorem.
      Chuchać za to powinni na rozgrzane głowy co poniektórych.
      Ubaw mam z Twojej naiwności, nie z klientów. Którego fragmentu mojej wypowiedzi nie zrozumiałeś? W browarze wiedzą dobrze, co to jest Tesco. Na świecie jest tak, że jeśli chcesz kupić regionalne "nieutrwalane" piwo, to nie możesz wymagać, by było one we wszystkich regionach danego kraju w sieciach, bo wtedy nie jest regionalne i jak słusznie zauważyłeś może być gorszej jakości. Są koncernowe piwa i koncernowe sklepy

      Comment

      • pizmak666
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.12
        • 1905

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        W browarze wiedzą dobrze, co to jest Tesco.
        Cały tekst o dziwo zrozumiałem.Teraz ja mam ubaw z Twojej naiwności -wiedzą że piwo będzie stało w 25*C i celowe wysyłają swoje niepastery żeby skwaśniały i wróciły do nich lub odpychały od siebie potencjalnych klientów tak?

        A tak w ogóle to zapoznaj się z pierwszym postem w tym temacie lub załóż wątek "darekd odpowiada w imieniu Browaru Kormoran na pytania z wątku Browar Kormoran"
        Pozdrawiam.Bez odbioru.
        „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

        "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

        Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
          Cały tekst o dziwo zrozumiałem.Teraz ja mam ubaw z Twojej naiwności -wiedzą że piwo będzie stało w 25*C i celowe wysyłają swoje niepastery żeby skwaśniały i wróciły do nich lub odpychały od siebie potencjalnych klientów tak?
          A kto Ci powiedział, że one skwaśnieją? Moim zdaniem nie skwaśnieją, tak samo jak nie kwaśnieją wystawione na półkach Ciechany, Lwówki, Ambery, Noteckie. Piwami, które naprawdę kwaśnieją są te z Gościszewa i czasem Konstancina.
          Last edited by kopyr; 2011-07-12, 18:15.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
            Cały tekst o dziwo zrozumiałem.Teraz ja mam ubaw z Twojej naiwności -wiedzą że piwo będzie stało w 25*C i celowe wysyłają swoje niepastery żeby skwaśniały i wróciły do nich lub odpychały od siebie potencjalnych klientów tak?
            Po pierwsze - vide Kopyr,
            Po drugie - panie Einstein, kto beknie, jeśli już teoretycznie do tego dojdzie? Myślisz, że Tesco wzięło to na siebie w umowie? Oni nie są z browar.bizu i nie łykną takiej wpadki jak tutaj z ciemnym Kormoranem. Stosują twarde zasady i niezależnie kogo wina twarda d. musi mieć browar. Na sprzedaży w sieciach niejeden się już przejechał.
            Po trzecie - wiem o czym jest ten wątek, pytanie o warunki sprzedaży Kormorana w Tesco zadałem, choć pewnie zapisy umowy nie mogą być upubliczniane.
            Zatem nie nadymaj się i czytaj uważnie

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.08
              • 6762

              #36
              Zdaje się, że ideą tego działu miały być pytania do Browaru Kormoran i odpowiedzi od tegoż, a wyszło jak zwykle - czyli totalna forumowa rozpierducha...
              Może darujcie sobie kłótnie w tym temacie
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • Zdrój
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.05
                • 284

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A kto Ci powiedział, że one skwaśnieją? Moim zdaniem nie skwaśnieją, tak samo jak nie kwaśnieją wystawione na półkach Ciechany, Lwówki, Ambery, Noteckie. Piwami, które naprawdę kwaśnieją są te z Gościszewa i czasem Konstancina.
                OT. Niespasteryzowana PINTA Pierwsza Pomoc ale także Odsiecz Wiedeńska (butelki wzięte do próby) skwaśniały i zmętniały w ciągu 2 tygodni. PPP i POW z tej samej partii spasteryzowane mają się wg mnie całkiem dobrze.
                Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

                Comment

                • Rzeszowiak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2009.04
                  • 1597

                  #38
                  Z tego co wiem, to Tesco bierze produkty Kormorana z hurtownii a nie od przedstawiciela browaru.

                  Comment

                  • piotry
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.08
                    • 761

                    #39
                    To może wrócę do tematu i zadam pytanie:

                    Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?

                    Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?

                    Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .

                    Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.

                    Pozdrawiam
                    piotry
                    Last edited by piotry; 2011-07-13, 08:18. Powód: literówki

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
                      OT. Niespasteryzowana PINTA Pierwsza Pomoc ale także Odsiecz Wiedeńska (butelki wzięte do próby) skwaśniały i zmętniały w ciągu 2 tygodni. PPP i POW z tej samej partii spasteryzowane mają się wg mnie całkiem dobrze.
                      No i jak to się ma do piw z Kormorana? Ja piszę o tym, co wiem z własnego doświadczenia. Świeże, Rześkie kilka miesięcy po terminie może i smaczne nie są, ale bynajmniej nie są to kwasiory. Stawiam orzechy przeciwko kamieniom, że piwo z Kormorana na półkach TESCO nie spotka żadna dramatyczna tragedia. Te piwa stoją na półkach specjalistycznych sklepów w całej Polsce i jakoś w tematach dedykowanych nie pojawiają się co rusz informacje, że ktoś trafił kwasa.

                      Pytanie do Kormorana - jakie filtry stosuje browar, do obróbki piwa?
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • BrowarKormoran
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.07
                        • 63

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czy uświadamiacie (nadzorujecie) swoich sprzedawców w jakich należy przechowywać Wasze piwo?Widząc jakieś 200 szt. Waszych niepasterów na półkach Tesco w tych warunkach temperaturowych nie wróżę pochlebnych opinii wśród nowych nabywców.

                        Browar nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów, jedynie do hurtowni, które odsprzedają dalej. Ciężko jest nam egzekwować od sklepów jakiekolwiek wymogi, bo nie mamy z nimi kontaktu.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki
                        Zapamiętane.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                        To ja mam takie pytanie, które mnie od dawna nurtuje - czy bk beczkowe to jest to samo piwo co olsztyńskie?
                        Nie, to różne piwa.


                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi
                        To może wrócę do tematu i zadam pytanie:

                        Jakie są optymalne temperatury przetrzymywania piwa niepasteryzowanego z Kormorana (informacje na etykiecie o ciemnym i chłodnym miejscu mi nie wystarczają) ?

                        Czy do piw z Kormorana dodawany jest cukier lub karmel, lub jeśli nie to jak długo trwa warzenie (gotowanie brzeczki z chmielem) ?

                        Pytanie drugie które nasunęło mi się po tym jak spróbowałem kilku piw warzonych przez Browar Kormoran. Zauważyłem dosyć silne posmaki karmelowo/słodkie. W niektórych przypadkach nie wynikają one z słodowości piwa bo te jest mocno odfermentowane (np. Krzepkie - ekstrakt. 14,5% i alk. 7.4%). Dlatego mam wrażenie, że brzeczka albo się karmelizuje/przypala albo dodawany jest karmel... .

                        Wiem, że te pytania są z natury rzeczy techniczne, ale proszę o szczerą odpowiedź.

                        Pozdrawiam
                        piotry
                        1) Sugerujemy 6 - 8 st. C

                        2) To zależy od piwa, w przypadku Krzepkiego nie dodajemy ani karmelu, ani cukru. Przyczyną karmelowgo posmaku są ciemne słody.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

                        Pytanie do Kormorana - jakie filtry stosuje browar, do obróbki piwa?
                        Filtr płytowo kartonowy + łapacz ziemi okrzemkowej.
                        Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                        www.BrowarKormoran.pl

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mała uwaga merytoryczna: http://browar.biz/forum/showpost.php...4&postcount=43, http://browar.biz/forum/showpost.php...31&postcount=2 - to jest butelka typu granat, Olsztyńskie jest lane w bączki
                          Przynajmniej w latach 80-tych kiedy już sam zaczynałem pić piwo, określenie granat/bączek funkcjonowało równolegle i oba były popularne (trzecie to jeszcze była "małpka"). Już ponad 25 lat temu używałem zarówno określenia granat, małpka jak i bączek. To, że w latach 90-tych pojawiły się w "tych nowych butelkach - granatach -" piwa z Krotoszyna, potem ze Zwierzyńca nie obliguje chyba do zmiany potocznego nazewnictwa tych butelek.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przynajmniej w latach 80-tych kiedy już sam zaczynałem pić piwo, określenie granat/bączek funkcjonowało równolegle i oba były popularne (trzecie to jeszcze była "małpka"). Już ponad 25 lat temu używałem zarówno określenia granat, małpka jak i bączek. To, że w latach 90-tych pojawiły się w "tych nowych butelkach - granatach -" piwa z Krotoszyna, potem ze Zwierzyńca nie obliguje chyba do zmiany potocznego nazewnictwa tych butelek.
                            Przecież już to rozstrzygnęliśmy. Granat z długą szyjką, to granat zaczepny, Steine, to granat obronny.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #44
                              Becik, to wszystko pokłosie tego czy w czasie zabaw chciało się być Niemcem czy Ruskim? Ja zawsze byłem Niemcem i jak granat to tylko Handgranate

                              Comment

                              • Pawel_Chmielewski
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.01
                                • 6

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                                Browar nie sprzedaje bezpośrednio do sklepów, jedynie do hurtowni, które odsprzedają dalej.
                                Skoro browar nie ma wpływu na dalszy obrót piwem przez hurtownie, czy są może miejscowe puby lub inne lokale w Iławie (lub w samym Olsztynie) do których piwo trafia bezpośrednio i BK może mi polecić? Mam nadzieję że nie okaże się że najciemniej jest pod latarnią i nie czeka mnie 2tygodniowe szukanie kwiatu paproci. A może ktoś z forumowiczów orientuje się w Iławskich sklepach, lub widział w jakiejś "restauracji" regionalny produkt serwowany turystom?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X