Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawel_Chmielewski Wyświetlenie odpowiedzi
    Skoro browar nie ma wpływu na dalszy obrót piwem przez hurtownie, czy są może miejscowe puby lub inne lokale w Iławie (lub w samym Olsztynie) do których piwo trafia bezpośrednio i BK może mi polecić? Mam nadzieję że nie okaże się że najciemniej jest pod latarnią i nie czeka mnie 2tygodniowe szukanie kwiatu paproci. A może ktoś z forumowiczów orientuje się w Iławskich sklepach, lub widział w jakiejś "restauracji" regionalny produkt serwowany turystom?
    W sumie bardzo dobre pytanie. Czy browar ma listę knajp w których podawane są wasze piwa?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • j_Q
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.10
      • 176

      #47
      Co do knajp to Ci nie powiem, natomiast będąc nie dalej jak miesiąc temu w Olsztynie postanowiłem zaopatrzyć się w miejscowy trunek. Nie było to łatwe. Nie wiem czemu, ale jakoś miejscowi z rezerwą podchodzą do Kormorana. Trafiłem go dopiero w typowo specjalistycznym sklepie, a i też w nie najniższej cenie.

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
        Becik, to wszystko pokłosie tego czy w czasie zabaw chciało się być Niemcem czy Ruskim? Ja zawsze byłem Niemcem i jak granat to tylko Handgranate
        Hmm, jak ja się bawiłem w wojnę to byli Polacy i Szwaby W dziwna wojnę się bawiłeś z tymi Ruskimi

        A granatami to były jak nie kamienie to papierowe torebki z popiołem, granat to był granat i tyle
        Last edited by becik; 2011-07-13, 22:29.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4702

          #49
          Jak wnioskuję z wcześniejszych odpowiedzi Browar Kormoran nie ma własnej sieci dystrybucji, a sprzedaje piwo wyłącznie hurtowniom. Czy nie dobrze by było się pokusić o stworzenie własnych rejonowych hurtowni? Jak mniemam znacznie obniżyło by to ceny piw jakie płacimy my - wielbiciele Waszych piw (też się do nich zaliczam).
          Drugie pytanie z tym związane to zagadnienie zwrotności butelek. Butelki od tych samych piw z Kormorana w różnych sklepach są różnie traktowane, np. w Bomi pobiera się kaucję a już w Leclercu nie (przykład Warszawy). W małych sklepach też jest pół na pół. Choć to w przeważającej większości typowe zwrotne ŻGB często odmawia się ich przyjęcia a kaucję wlicza w cenę. Czy to wina poszczególnych hurtowni czy Browar nie odbiera pustych butelek zwrotnych?

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak wnioskuję z wcześniejszych odpowiedzi Browar Kormoran nie ma własnej sieci dystrybucji, a sprzedaje piwo wyłącznie hurtowniom. Czy nie dobrze by było się pokusić o stworzenie własnych rejonowych hurtowni? Jak mniemam znacznie obniżyło by to ceny piw jakie płacimy my (...)
            A pomyslałeś za co BK stworzy taką sieć hurtownii? Przeciez nie zrobią tego za ładne oczy tylko będą musieli płacić za ich utrzymanie, grunt, pracowników i całą masę innych opłat. Jeśli myslisz, że przez to piwo stanieje to się mylisz, to ceny piwa nie obniży bo hurtownie też trzeba utrzymać.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • BrowarKormoran
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 63

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawel_Chmielewski Wyświetlenie odpowiedzi
              Skoro browar nie ma wpływu na dalszy obrót piwem przez hurtownie, czy są może miejscowe puby lub inne lokale w Iławie (lub w samym Olsztynie) do których piwo trafia bezpośrednio i BK może mi polecić? Mam nadzieję że nie okaże się że najciemniej jest pod latarnią i nie czeka mnie 2tygodniowe szukanie kwiatu paproci. A może ktoś z forumowiczów orientuje się w Iławskich sklepach, lub widział w jakiejś "restauracji" regionalny produkt serwowany turystom?
              Jeśli chodzi o Iławę to sugerujemy sprawdzić

              ul. 1-go Maja 27, Sklep Spożywczy,
              ul. Gdańska 1A, Sklep Spożywczy SUMAR,
              ul. Grudziądzka 39, Sklep Spożywczy PANDA,
              ul. Kopernika 4a, Shisha Bar Kebab, tel. 662 590 185
              ul. Narutowicza 7, Sklep Spożywczy SUMAR,
              ul. Wyszyńskiego 6A/9, Sklep Spożywczy Wierzchowski,

              Informacje z http://www.browarkormoran.pl/Gdzie-k...zurskie/I.html

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              W sumie bardzo dobre pytanie. Czy browar ma listę knajp w których podawane są wasze piwa?
              Tak, lista jest pod adresem- http://www.browarkormoran.pl/Gdzie-kupic.html

              To nie są oczywiście wszystkie miejsca, ale systematycznie listę aktualizujemy. W dużej mierze dzięki fanom. Jeśli znacie miejsca, których tam nie ma - dajcie znać.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika j_Q Wyświetlenie odpowiedzi
              Co do knajp to Ci nie powiem, natomiast będąc nie dalej jak miesiąc temu w Olsztynie postanowiłem zaopatrzyć się w miejscowy trunek. Nie było to łatwe. Nie wiem czemu, ale jakoś miejscowi z rezerwą podchodzą do Kormorana. Trafiłem go dopiero w typouwo specjalistycznym sklepie, a i też w nie najniższej cenie.
              Lista miejsc w Olsztynie jest tutaj - http://www.browarkormoran.pl/Gdzie-k...zurskie/O.html

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak wnioskuję z wcześniejszych odpowiedzi Browar Kormoran nie ma własnej sieci dystrybucji, a sprzedaje piwo wyłącznie hurtowniom. Czy nie dobrze by było się pokusić o stworzenie własnych rejonowych hurtowni? Jak mniemam znacznie obniżyło by to ceny piw jakie płacimy my - wielbiciele Waszych piw (też się do nich zaliczam).
              Szczerze mówiąc nie znamy przypadku, żeby ktokolwiek decydował się na stworzenie własnej sieci hurtowni.

              To z pewnością czasochłonna i kosztowna inwestycja., ale ciężko nam o tym cokolwiek mówić, skupiamy się na warzeniu piwa.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
              Drugie pytanie z tym związane to zagadnienie zwrotności butelek. Butelki od tych samych piw z Kormorana w różnych sklepach są różnie traktowane, np. w Bomi pobiera się kaucję a już w Leclercu nie (przykład Warszawy). W małych sklepach też jest pół na pół. Choć to w przeważającej większości typowe zwrotne ŻGB często odmawia się ich przyjęcia a kaucję wlicza w cenę. Czy to wina poszczególnych hurtowni czy Browar nie odbiera pustych butelek zwrotnych?
              Browar butelki odbiera. Rozbieżności wynikają z różnego zachowania sklepów, nie wszystkie prowadzą wymianę. Sklep decyduje.
              Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
              www.BrowarKormoran.pl

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                To nie są oczywiście wszystkie miejsca, ale systematycznie listę aktualizujemy. W dużej mierze dzięki fanom. Jeśli znacie miejsca, których tam nie ma - dajcie znać.
                Proszę bardzo:

                Pomorskie
                Sklepy
                Starogard Gdański, Lubichowska 14 (CH Kociewie) - Ekosmak (praktycznie cały asortyment)
                Starogard Gdański, Lubichowska 69 - Alkohole Świata (Orkiszowe Miodowe i być może inne)

                Lokal
                Rumia, Filtrowa 2 - Żółto-Niebieski Browarek (Kormoran, Warmiak)

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • dadek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍺🍺
                  • 2005.09
                  • 4702

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                  A pomyslałeś za co BK stworzy taką sieć hurtownii? Przeciez nie zrobią tego za ładne oczy tylko będą musieli płacić za ich utrzymanie, grunt, pracowników i całą masę innych opłat. Jeśli myslisz, że przez to piwo stanieje to się mylisz, to ceny piwa nie obniży bo hurtownie też trzeba utrzymać.
                  A przykład Ciechana? Jakoś im się opłaca własna dystrybucja a ceny ich piw są niższe niż Kormorana.

                  Comment

                  • dadek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍺🍺
                    • 2005.09
                    • 4702

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi


                    Browar butelki odbiera. Rozbieżności wynikają z różnego zachowania sklepów, nie wszystkie prowadzą wymianę. Sklep decyduje.
                    Chodzi o to, że w niektórych sklepach są traktowane jako niezwrotne TYLKO butelki od Kormorana. Za identyczne stojące obok z innymi piwami pobiera się kaucję i je później przyjmuje. Dlatego to wydało mi się dziwne.

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie planujemy, a nawet raczej unikamy. Obawiamy się potencjalnej mutacji drożdży.
                      Na jakiej podstawie te obawy? Drożdże górnej fermentacji są stabilne, w eksperymencie przeprowadzonym na drożdżach używanych w BridgePort Brewing wyszło, że drożdże używane 98 razy nie wykazały zmiany w prowadzeniu procesu fermentacji (co widać na załączniku), nie zmieniła się flokulacja (86.0 ± 6.4 dla świeżych i 87.1 ± 4.4 dla starych), kolonie na agarze wyglądały podobnie, nie wykazano też różnic metodami biologii molekularnej.
                      Attached Files
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        #56
                        No właśnie, post Masona skłonił mnie do wypowiedzi która chodzi mi głowie od pierwszych postów tego wątku. Zamiast wymyślać kręcenie filmów, proponowałbym aby skłonić poszczególnych pracowników browaru do wypowiedzenia się od czasu do czasu tutaj w bardziej fachowych kwestiach. Z całym szacunkiem do Waszej pracy, nie oczekujemy że będziecie znać odpowiedzi na wszystkie nasze pytania będąc ludźmi od komunikacji w internecie. Formuła facebooka tu się nie sprawdzi bo nie po to powstał ten wątek, żebyśmy się tu nawzajem adorowali. Dla mnie też odpowiedź nt. drożdży górnej fermentacji wydaje się być oderwana od rzeczywistości i jeśli jest faktycznie uzasadniona to wolałbym aby wyjaśnił mi to ktoś kompetentny.

                        Comment

                        • a1410
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.08
                          • 613

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na jakiej podstawie te obawy? Drożdże górnej fermentacji są stabilne,
                          Myślę, że te obawy nie są zupełnie bezzasadna, gdyż drożdżom górnej fermentacji rzeczywiście nic nie będzie, problem może jednak dotknąć te z dolnej, a chyba na takich pracuje Kormoran...

                          Comment

                          • BrowarKormoran
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.07
                            • 63

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                            Proszę bardzo:

                            Pomorskie
                            Sklepy
                            Starogard Gdański, Lubichowska 14 (CH Kociewie) - Ekosmak (praktycznie cały asortyment)
                            Starogard Gdański, Lubichowska 69 - Alkohole Świata (Orkiszowe Miodowe i być może inne)

                            Lokal
                            Rumia, Filtrowa 2 - Żółto-Niebieski Browarek (Kormoran, Warmiak)

                            Dzięki! Już dodane.



                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                            Na jakiej podstawie te obawy? Drożdże górnej fermentacji są stabilne, w eksperymencie przeprowadzonym na drożdżach używanych w BridgePort Brewing wyszło, że drożdże używane 98 razy nie wykazały zmiany w prowadzeniu procesu fermentacji (co widać na załączniku), nie zmieniła się flokulacja (86.0 ± 6.4 dla świeżych i 87.1 ± 4.4 dla starych), kolonie na agarze wyglądały podobnie, nie wykazano też różnic metodami biologii molekularnej.
                            Odpowiedź dotycząca korzystania przez browar, z drożdży górnej i dolnej fermentacji jednocześnie, jest uzasadniona. Przyjeliśmy takią politykę jakości i bezpieczeństwa produkcji. To my ponosimy ryzyko, dlatego robimy wszystko by je minimalizować.
                            Skąd nasze obawy? Otóż znane są nam konkretne przypadki gdzie takie mutacje drożdży dolnej i górnej fermentacji zatrzymały produkcję piwa i spowodowały niemałe straty. Z oczywistych względów nie możemy wskazać, które z browarów miały takie problemy.
                            Jak to się dzieje? Sama mutacja zachodzi w powietrzu kiedy to drożdże unoszone są razem z dwutlenkiem węgla. Dlatego też problem potęgowany jest przy warzeniu w otwartych kadziach i na małej przestrzeni. Browary, które stosują drożdże dolnej i górnej fermentacji przystosowane są do bardzo restrykcyjnych procedur. Na terenie naszego browaru wprowadzenie takich procedur było by bardzo trudne, przede wszystkim z powodu wielkości naszego budynku. Jednocześnie nie twierdzimy, że jest to regułą i na pewno wydarzy, jednak wolimy dmuchać na zimne.


                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi
                            No właśnie, post Masona skłonił mnie do wypowiedzi która chodzi mi głowie od pierwszych postów tego wątku. Zamiast wymyślać kręcenie filmów, proponowałbym aby skłonić poszczególnych pracowników browaru do wypowiedzenia się od czasu do czasu tutaj w bardziej fachowych kwestiach. Z całym szacunkiem do Waszej pracy, nie oczekujemy że będziecie znać odpowiedzi na wszystkie nasze pytania będąc ludźmi od komunikacji w internecie. Formuła facebooka tu się nie sprawdzi bo nie po to powstał ten wątek, żebyśmy się tu nawzajem adorowali. Dla mnie też odpowiedź nt. drożdży górnej fermentacji wydaje się być oderwana od rzeczywistości i jeśli jest faktycznie uzasadniona to wolałbym aby wyjaśnił mi to ktoś kompetentny.
                            Przed wejściem na forum zapytaliśmy się co o tym myślicie, bo mamy świadomość, że to nie Facebook jednak chcielibyśmy rozmawiać w atmosferze wzajemnego szacunku.

                            Nakręcenie filmu było naszą propozycją, która nie spotkała się z zainteresowaniem, więc z niej zrezygnowaliśmy.

                            Wszystkie nasze wypowiedzi pochodzą bezpośrednio od ludzi zajmujących się konkretną dziedziną, a jeśli jest potrzeba konsultujemy pytanie z kilkoma osobami, aby uzyskać pełny obraz sytuacji.

                            Na wideo widzielibyście kto odpowiada

                            Nasza rola sprowadza się do pośredniczenia, bo nikt chyba nie oczekuje, że pracownicy Browaru mają tyle czasu, aby dodatkowo zajmować się komunikacją w Internecie. Nie przedstawiamy tu wcześniej przygotowanych notek prasowych, ani naszych opini bazujących na szybkim wyszukaniu zagadnienia w Internecie. Odpowiedzi na Wasze pytania, pochodzą od pracowników Browaru. Jesteśmy pewni, że są to osoby w 100% kompentne.

                            Nawiasem mówiąc tę dyskusję proponuję przenieść do wątku “Browar Kormoran w BrowarBizie - komentarze” http://www.browar.biz/forum/showthre...t=93448&page=6
                            Tam chętnie przyjmiemy wszelkie uwagi i porozmawiamy o tym jak w/g was mogłaby wyglądać nasza obecność na Browar.biz.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Myślę, że te obawy nie są zupełnie bezzasadna, gdyż drożdżom górnej fermentacji rzeczywiście nic nie będzie, problem może jednak dotknąć te z dolnej, a chyba na takich pracuje Kormoran...
                            Zgadza się, korzystamy z drożdży dolnej fermentacji.
                            Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                            www.BrowarKormoran.pl

                            Comment

                            • snieguuu
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2010.09
                              • 50

                              #59
                              Skoro jesteśmy już przy aktualizacji miejsc... to...

                              Sklepy

                              05-420 Józefów k. Otwocka, 3 Maja 99, Delikatesy "Krzyś"
                              Otwock, Karczewska 23, sklep "Adria"
                              Warszawa, Patriotów 137, M&L Delikatesy


                              wszystkie woj. mazowieckie

                              i wszystkie (chyba) zaopatrują się w hurtowni Cerkom z Józefowa która z resztą jest na Waszej liście

                              Comment

                              • BrowarKormoran
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.07
                                • 63

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika snieguuu Wyświetlenie odpowiedzi
                                Skoro jesteśmy już przy aktualizacji miejsc... to...

                                Sklepy

                                05-420 Józefów k. Otwocka, 3 Maja 99, Delikatesy "Krzyś"
                                Otwock, Karczewska 23, sklep "Adria"
                                Warszawa, Patriotów 137, M&L Delikatesy


                                wszystkie woj. mazowieckie

                                i wszystkie (chyba) zaopatrują się w hurtowni Cerkom z Józefowa która z resztą jest na Waszej liście
                                Dodane. Dzięki!
                                Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                                www.BrowarKormoran.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X