Przydałaby się informacja czy w danym lokalu piwo jest beczkowe czy tylko butelkowe. Wrzucanie do jednego wora lokali tylko z butelkami mija się z celem. Od butelek są sklepy
Browar Kormoran
Collapse
X
-
Last edited by Pendragon; 2011-07-15, 17:37.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony Wyświetlenie odpowiedzi...Z całym szacunkiem do Waszej pracy, nie oczekujemy że będziecie znać odpowiedzi na wszystkie nasze pytania będąc ludźmi od komunikacji w internecie. Formuła facebooka tu się nie sprawdzi bo nie po to powstał ten wątek, żebyśmy się tu nawzajem adorowali. Dla mnie też odpowiedź nt. drożdży górnej fermentacji wydaje się być oderwana od rzeczywistości i jeśli jest faktycznie uzasadniona to wolałbym aby wyjaśnił mi to ktoś kompetentny.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes Wyświetlenie odpowiedziCzy mógłbyś się wypowiadać tylko w swoim umieniu, a nie za innych ?
Co do mutacji, ja zrozumiałem, że chodzi o mutację używanego szczepu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że te obawy nie są zupełnie bezzasadna, gdyż drożdżom górnej fermentacji rzeczywiście nic nie będzie, problem może jednak dotknąć te z dolnej, a chyba na takich pracuje Kormoran...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedziSkąd nasze obawy? Otóż znane są nam konkretne przypadki gdzie takie mutacje drożdży dolnej i górnej fermentacji zatrzymały produkcję piwa i spowodowały niemałe straty. Z oczywistych względów nie możemy wskazać, które z browarów miały takie problemy.
Jak to się dzieje? Sama mutacja zachodzi w powietrzu kiedy to drożdże unoszone są razem z dwutlenkiem węgla. Dlatego też problem potęgowany jest przy warzeniu w otwartych kadziach i na małej przestrzeni. Browary, które stosują drożdże dolnej i górnej fermentacji przystosowane są do bardzo restrykcyjnych procedur. Na terenie naszego browaru wprowadzenie takich procedur było by bardzo trudne, przede wszystkim z powodu wielkości naszego budynku. Jednocześnie nie twierdzimy, że jest to regułą i na pewno wydarzy, jednak wolimy dmuchać na zimne.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Co do wykazu sklepów i lokali serwujących Wasze piwo to w Bydgoszczy brakuje następujących pozycji:
Bydgoszcz, Marii Konopnickiej 25 b, Monopolowy 24h Pod Żubrem
Bydgoszcz, Skłodowskiej-Curie 26, E.Leclerc
Sieci sklepów delikatesy francuskie, kilka punktów w róznych częściach miasta, mają 3-6 róznych piw z Olsztyna
Sieć sklepów Piotr i Paweł (3 sklepy, w każdym przynajmniej 5 piw Kormorana)
Co do istniejących wpisów to Darpex na Zamoyskiego nie istnieje, obecnie mieści się tam chyba fryzjer a Browar Pub na Długiej ma kilka Waszych piw ale tylko z butelki.
Comment
-
-
Nigdy nie mogłem tego zrozumieć, czemu w browarach restauracyjnych zagrożenie zmutowania drożdży nie istnieje? A przecież prawie wszędzie robią piwo pszeniczne obok lagera.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNigdy nie mogłem tego zrozumieć, czemu w browarach restauracyjnych zagrożenie zmutowania drożdży nie istnieje? A przecież prawie wszędzie robią piwo pszeniczne obok lagera.
Comment
-
-
Miałem na myśli to, że w restauracyjnych tak ochoczo używa się obydwu rodzajów drożdży, tak jakby akurat tam zagrożenia nie było, lub było bagatelizowane. Czemu duże browary podchodzą do tego bardziej ostrożnie? Ze względu na dużo większe straty w razie czego?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziNigdy nie mogłem tego zrozumieć, czemu w browarach restauracyjnych zagrożenie zmutowania drożdży nie istnieje? A przecież prawie wszędzie robią piwo pszeniczne obok lagera.
Ps. Zaraz nas "wysprzątają" z tego wątku"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziMiałem na myśli to, że w restauracyjnych tak ochoczo używa się obydwu rodzajów drożdży, tak jakby akurat tam zagrożenia nie było, lub było bagatelizowane. Czemu duże browary podchodzą do tego bardziej ostrożnie? Ze względu na dużo większe straty w razie czego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lynx_lynx Wyświetlenie odpowiedziChodzi o to że Kormoran używa otwartych kadzi fermentacyjnych, (...).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedziŻe co, proszę? Od kiedy?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziMiałem na myśli to, że w restauracyjnych tak ochoczo używa się obydwu rodzajów drożdży, tak jakby akurat tam zagrożenia nie było, lub było bagatelizowane. Czemu duże browary podchodzą do tego bardziej ostrożnie? Ze względu na dużo większe straty w razie czego?
Comment
-
Comment