Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • legart
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.06
    • 914

    A to jednak górna fermentacja jest możliwa w Kormoranie, ale co w składzie robi miód?
    Last edited by legart; 2012-11-09, 15:31.

    Comment

    • wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

      Znów miód...
      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

      Comment

      • Aleksandros
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 352

        Mam nadzieję, że ten miód, jeżeli już musi być, zostanie dodany przed fermentacją.

        Comment

        • remikola
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.06
          • 188

          "Dzień gaśnie w szarej mgle.
          Wiatr strąca krople z drzew.
          Sznur kormoranów w locie splątał się,
          Pożegnał ciepły dzień,
          Ostatni dzień w mazurskich stronach."
          Pivo je gorivo!

          Comment

          • purc
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.02
            • 650

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remikola Wyświetlenie odpowiedzi
            "Dzień gaśnie w szarej mgle.
            Wiatr strąca krople z drzew.
            Sznur kormoranów w locie splątał się,
            Pożegnał ciepły dzień,
            Ostatni dzień w mazurskich stronach."
            Pamiętam to piwo - nazywało się szczepanki , czy jakoś podobnie. Było zbyt sentymentalne, żeby wypić więcej niż 1 zwrotkę.

            Comment

            • BrowarKormoran
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.07
              • 63

              Więc tak:

              Orkisz charakteryzuje się "bogatą" łuską, co przy dużej ilości słodów pszenicznych i ciemnych jęczmiennych znacznie ułatwiło filtrację.

              Miód został dodany do kotła warzelnego. Po fermentacji wniósł ciekawe posmaki.
              W naszej wewnętrznej degustacji próbka z dodatkiem miodu uzyskała najlepszą ocenę dlatego trafiła do produkcji.
              Przy takim składzie słodów niewielki dodatek miodu ułatwia uzyskanie zakładanego ekstraktu 16,5 Blg.
              Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
              www.BrowarKormoran.pl

              Comment

              • wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                Miód został dodany do kotła warzelnego. Po fermentacji wniósł ciekawe posmaki.
                W naszej wewnętrznej degustacji próbka z dodatkiem miodu uzyskała najlepszą ocenę dlatego trafiła do produkcji.
                Najlepszą ocenę, bo Wam najbardziej smakowało, czy najlepszą, bo jest to piwo najbardziej zbliżone do zakładanego stylu?
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  A ja troszkę inaczej. Czy założony cel (Balling) musiał zostać spełniony, ponieważ piwo zostało już zgłoszone jako 16,5 Blg?

                  Comment

                  • remikola
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.06
                    • 188

                    To czekamy z niecierpliwością na kolejną nowość.
                    Tymczasem dowiem się jak to na prawdę jest z tym zestawem porterów i żekomo limitowaną edycją Portera Warmińskiego? Jeśli został taki faktycznie rozlany to czy na pewno trafił do wszystkich zestawów? Dodam, że we wszystkich 3 zestawach zakupionych w hurtowni znajdują się butelki z identyczną datą i nr jak na tych sprzedawanych poza zestawem.
                    Pivo je gorivo!

                    Comment

                    • danhaj
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.04
                      • 619

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remikola Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chcialbym wrocic do kwestii zestawu porterow ze szklanka. Na kartonie, ani na butelkach nie ma zadnej informacji o dluzszym okresie lezakowania. Jesli jest to edycja limitowana jak to mozliwe, ze na zwyklych egzemplarzach dostepnych w Makro na kontretykiecie widnieje ta sama data waznosci i jakies oznaczenie (nr partii?): 25.09.2013/40A25? Czy oznacza to, ze limitowana 18-miesieczna partia portera jest dostepna rowniez poza zestawem?
                      Powiem tak: to jest bardzo dobre pytanie.
                      Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

                      www.czechforum.pl

                      Comment

                      • remikola
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.06
                        • 188

                        ...a browar milczy
                        Pivo je gorivo!

                        Comment

                        • BrowarKormoran
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.07
                          • 63

                          Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadamy.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remikola Wyświetlenie odpowiedzi
                          Chcialbym wrocic do kwestii zestawu porterow ze szklanka. Na kartonie, ani na butelkach nie ma zadnej informacji o dluzszym okresie lezakowania. Jesli jest to edycja limitowana jak to mozliwe, ze na zwyklych egzemplarzach dostepnych w Makro na kontretykiecie widnieje ta sama data waznosci i jakies oznaczenie (nr partii?): 25.09.2013/40A25? Czy oznacza to, ze limitowana 18-miesieczna partia portera jest dostepna rowniez poza zestawem?
                          Tak, pewna partia Porteru o dłuższym okresie leżakowania trafiła do Makro.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                          Najlepszą ocenę, bo Wam najbardziej smakowało, czy najlepszą, bo jest to piwo najbardziej zbliżone do zakładanego stylu?
                          Decydował smak.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                          A ja troszkę inaczej. Czy założony cel (Balling) musiał zostać spełniony, ponieważ piwo zostało już zgłoszone jako 16,5 Blg?
                          Piwo z założenia było 16,5 Blg. Przy zgłoszeniu piwa do UC podaje się jego skład - był tam orkisz i miód. Dodatek miodu nie był wynikiem sytuacji awaryjnej
                          Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                          www.BrowarKormoran.pl

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            Tak, o to mi właśnie chodziło, dzięki.

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                              ...
                              Przy takim składzie słodów niewielki dodatek miodu ułatwia uzyskanie zakładanego ekstraktu 16,5 Blg.
                              Czyli gdyby nieco zmodyfikować skład, balling byłby osiągnięty bez dodatków? Albo się motasz w zeznaniach albo nie czytasz postów przed wysłaniem
                              Wiadomo, wsypanie większej ilości słodu podbija ekstrakt ale czytając inne posty można nie wprost wysnuć wniosek, że orkisz utrudnia to... Frapujące z punktu widzenia młodych piwowarów.
                              Last edited by leona; 2012-11-12, 13:19.

                              Comment

                              • wasyll
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2008.09
                                • 1823

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll Wyświetlenie odpowiedzi
                                Najlepszą ocenę, bo Wam najbardziej smakowało, czy najlepszą, bo jest to piwo najbardziej zbliżone do zakładanego stylu?
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                                Decydował smak.
                                No tak, skoro podeszło Wam piwo czosnkowe, to dlaczego nie miałby podejść dunkelweizen z miodem
                                Trochę obawiam się tego piwa, ale mam nadzieję, że się mylę i nie wywalę piątaka w kanał.
                                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X