Browar Kormoran

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • muzealnik
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.09
    • 141

    Tak się składa, że miałem okazję próbować tego piwa.
    Nie jest to ciemna pszenica z miodem... skąd takie założenie.
    To dobrze zapowiadający się weizenbock, który do uzyskania parametrów stylu został wzbogacony o miód.
    [Z tego co pamiętam Pinta tez posiłkowała sie ekstraktem].
    Miód dodany przed fermentacją został przerobiony przez drożdże i ubogaca jedynie kompozycje nie wpływając na smak.
    Proszę oceniajmy piwo po smaku, a nie zapowiedzi... starajmy się też wykorzystywać to, do czego browar się zobowiązał. A obiecał uwzględnienie wszelkich uwag i sugesti, żeby kolejne warki były jeszcze lepsze.

    Comment

    • wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muzealnik Wyświetlenie odpowiedzi
      Tak się składa, że miałem okazję próbować tego piwa.
      Nie jest to ciemna pszenica z miodem... skąd takie założenie.
      To dobrze zapowiadający się weizenbock...
      Oczywiście chodziło mi o weizenbocka.

      Nie przekreślam tego piwa, wręcz na nie czekam z niecierpliwością. Co nie znaczy, że miód mi tutaj pasuje. Chociaż może dzięki takiemu nastawieniu pozytywnie się zaskoczę? Czekam!
      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        Gratulacje za zdobycie zotego i brązowego medalu na European Beer Star.

        Złoto Porter, brąz orkiszowe z miodem.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2485

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Gratulacje za zdobycie zotego i brązowego medalu na European Beer Star.

          Złoto Porter, brąz orkiszowe z miodem.
          I to jest piękna wiadomość. Portery bałtyckie i miodowe to powinna być i jak widać jest nasza specjalność!

          Comment

          • wpadzio
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2011.06
            • 2654

            Pełna lista laureatów http://www.european-beer-star.com/eb...inners2012.pdf
            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
            Serviatus status brevis est
            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              Dzizas na równi z Namibią. Totalne dno i upadek.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                Dziś w olsztyńskiej Starej Warszawskiej odbyły się dwie premiery z BK. Przepyszny Weizenbock oraz nowa wersja Porteru Warmińskiego z beczki.
                W przeciwieństwie do Ale Browaru nie było szumu, gadżetów, mediów, ale za to było pyszne piwo z beczki. Czekam na kolejne konkretne akcje z Olsztyna w Olsztynie.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9793

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gratulacje za zdobycie zotego i brązowego medalu na European Beer Star.

                  Złoto Porter, brąz orkiszowe z miodem.
                  Gratulacje, jak cholera!

                  Teraz pytanie, czy ten porter był już po wspomnianych w innym temacie przez Kazimierza W. zmianach recepturowych, czy jeszcze "standardowy"?

                  Gratulacje też dla organizatora plebiscytu za bezbłędne napisanie nazwy "Orkiszowego z miodem"

                  Comment

                  • muzealnik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.09
                    • 141

                    Lokalna Wyborcza też zainteresowal się sukcesem Browaru Kormoran

                    European Beer Star jest jednym z najbardziej prestiżowych konkursów piwnych w Europie. Piwowarzy z Olsztyna odnieśli na nim spektakularny sukces
                    Wyniki konkursu, który odbył się w czasie monachijskich targów piwa, zostały ogłoszone w środę na gali w Norymberdze. Przedstawiciele browaru Kormoran z Olsztyna przywieźli stamtąd dwa medale: brązowy za piwo "Orkiszowe z miodem" w kategorii piw miodowych, oraz ten najważniejszy - złoty medal za Porter Warmiński w kategorii porter bałtycki. Piwo z Olsztyna już wcześniej zbierało nagrody. Wygrywało Gwiazdkową Degustację w Moskwie rok i dwa lata temu.

                    Konkurs odbywający w stolicy Bawarii jest wyjątkowy. W tym roku startowało w nim aż 1366 piw w 50 kategoriach z całego świata. Przez dwa dni oceniało je 102 ekspertów branży piwnej. Zwracali uwagę na to wszystko, co w piwie ważne: barwę, pianę, aromat oraz smak. Sędziowie nie widzieli butelek, nie mieli informacji, z jakiego kraju piwo pochodzi, ani z jakiego browaru. Pozwalało to na maksymalny obiektywizm ostatecznego wyboru. - Wyjątkowość tej imprezy polega na tym, że to nie browary, ale niezależne stowarzyszenia przyznają wyróżnienia. To różnica między tą nagrodą, a tymi, które przyznają wielkie koncerny - mówi Paweł Błażewicz, pasjonat i organizator wystaw o historii piwa.

                    Współwłaściciel browaru uchyla rąbka tajemnicy do sukcesu. - Po prostu trzeba warzyć dobre piwo. Jak to robić? Pierwszy klucz do sukcesu to stosowanie naturalnych surowców, drugi - korzystanie z receptur mających najlepszą tradycję, a trzeci - długie leżakowanie piwa, co wygładza smak - mówi Andrzej Olkowski z zarządu Kormorana. - Nasz nagrodzony porter leżakował 18 miesięcy.

                    Powstały w 1993 r. Kormoran od razu nastawił się na produkcję tradycyjną. Rynek był jednak trudny. Klienci woleli masową i tańszą produkcję. Sukces olsztyńskiego browaru to kolejny dowód na odradzanie tradycji regionalnego browarnictwa, które niewiele ma wspólnego z tym, co oferują wielki koncerny. Małe browary stały się tak groźną konkurencją, że wielcy producenci zaczęli je naśladować, wprowadzając nowe smaki, które dotychczas były domeną lokalnych warzelni. Można więc uznać, że jesteśmy świadkami ich renesansu. - Od jakiegoś czasu odradza się zainteresowanie produktami lokalnymi i dotyczy to także piwa. Wpływ na jego popularność miał paradoksalnie kryzys gospodarczy. Mniej więcej w 2009 r. na skutek wzrostu cen chmielu czy jęczmienia, duże browary próbowały je czymś zastępować. A to odbiło się na smakowitości. Wtedy ludzie przekonali się do tradycyjnego piwa - mówi Olkowski.

                    Browar Kormoran ma swojego dostawcę chmielu, wybraną pasiekę, w której zaopatruje się w miód, a nawet plantację czosnku do wprowadzonego niedawno gatunku piwa "Orkiszowego z czosnkiem".

                    Tendencję tę potwierdza Piotr Boguś z Browarni Stara Warszawska. - Nasze lokalne piwa cieszą cię coraz większą popularnością. Takie marki jak Irish, Rześkie, Kormoran są bardzo chętnie kupowane i coraz więcej ludzi o nie pyta - mówi. - Klienci spoza Olsztyna jadą tu specjalnie, by kupić sobie pięć litrów piwa do baniaka.

                    Medale z prestiżowego konkursu w Niemczech stają się powoli olsztyńską specjalnością. Dotychczas jedynym polskim piwem, które w 2005 r. dostało złoty medal w Norymberdze, był "Heban" z nieodżałowanego przez miłośników piwa browaru Jurand przy al. Wojska Polskiego. - To paradoks, że region i miasto prowadzą kosztowne kampanie promocyjne, a tymczasem to niezależny browar i jego piwo idealnie promuje nasze okolice w kraju i na świecie. Ludzie wymieniają się informacjami na jego temat na Facebooku. Olsztyn i Warmia stają się rozpoznawalne - dodaje Paweł Błażewicz.

                    Polskie piwa, które odniosły w bawarskim konkursie sukcesy.

                    W 2005 r. złoty medal w kategorii Bohemian-Style Schwarzbier zdobyło piwo Heban z nieistniejącego już Browaru Warmińsko-Mazurskiego Jurand w Olsztynie. Trzy razy zdobyliśmy medal srebrny. W 2004 r. piwo Dobre Mocne z browaru w Lwówku Śląskim i Wiśnia w Piwie z browaru Kormoran w Olsztynie oraz w 2008 r. piwo Harnaś z Carlsberg Polska. Brązowe medale w 2004 r. otrzymało piwo Bannana Beer z Browaru Jabłonowo i w 2009 r. piwo Okocim Premium Pils z Carlsberg Polska.


                    Cały tekst: http://olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,3...#ixzz2CTcxTEgs

                    Comment

                    • Piwoteka
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2008.04
                      • 1209

                      Drogi Browarze Kormoran,
                      pytałem już na Waszym profilu na FB, ale się nie doczekałem odpowiedzi. Może więc tutaj ją otrzymam: dlaczego do łódzkich hurtowni nie dojechał weizenbock w kegach? Pisałem też do Was wcześniej w sprawie zorganizowania premiery tego piwa u nas w pubie, też mnie zignorowaliście...
                      Piwoteka
                      Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                      www.piwoteka.pl
                      Sklep Piwoteki na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na Facebooku
                      Piwoteka Narodowa na G+
                      Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                      Browar Piwoteka

                      Comment

                      • BrowarKormoran
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.07
                        • 63

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
                        Drogi Browarze Kormoran,
                        pytałem już na Waszym profilu na FB, ale się nie doczekałem odpowiedzi. Może więc tutaj ją otrzymam: dlaczego do łódzkich hurtowni nie dojechał weizenbock w kegach? Pisałem też do Was wcześniej w sprawie zorganizowania premiery tego piwa u nas w pubie, też mnie zignorowaliście...
                        Witaj Piwoteko
                        A tak poważnie - na jaki adres została wysłana wiadomość odnośnie zorganizowania premiery? Sprawdzimy to.
                        Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                        www.BrowarKormoran.pl

                        Comment

                        • Piwoteka
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.04
                          • 1209

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                          Witaj Piwoteko
                          A tak poważnie - na jaki adres została wysłana wiadomość odnośnie zorganizowania premiery? Sprawdzimy to.
                          Wysłałem wiadomość na waszym profilu na FB, wysłana 9 listopada o 15:43
                          Piwoteka
                          Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                          www.piwoteka.pl
                          Sklep Piwoteki na Facebooku
                          Piwoteka Narodowa na Facebooku
                          Piwoteka Narodowa na G+
                          Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                          Browar Piwoteka

                          Comment

                          • BrowarKormoran
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.07
                            • 63

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wysłałem wiadomość na waszym profilu na FB, wysłana 9 listopada o 15:43
                            Ok - niestety umknęła nam ta wiadomość. W poniedziałek to sprawdzę, ale wydaje mi się, że Weizenbock w kegu wyjechał do Łodzi.
                            Co do spotkań w lokalach to zastanawiamy się nad tym od pewnego czasu. Oczywiście Piwotekę mamy na liście.
                            Warzymy piwo, lubimy warzyć piwo i robimy to z pasją!
                            www.BrowarKormoran.pl

                            Comment

                            • Piwoteka
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.04
                              • 1209

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BrowarKormoran Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ok - niestety umknęła nam ta wiadomość. W poniedziałek to sprawdzę, ale wydaje mi się, że Weizenbock w kegu wyjechał do Łodzi.
                              Co do spotkań w lokalach to zastanawiamy się nad tym od pewnego czasu. Oczywiście Piwotekę mamy na liście.
                              To jeśli podejmiecie pozytywną decyzję - czekam na kontakt!
                              Piwoteka
                              Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                              www.piwoteka.pl
                              Sklep Piwoteki na Facebooku
                              Piwoteka Narodowa na Facebooku
                              Piwoteka Narodowa na G+
                              Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                              Browar Piwoteka

                              Comment

                              • Browar-Besko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.06
                                • 317

                                Pytanie do przedstawiciela browaru, jaka jest najlepsza temperatura spożycia Kormorana Świątecznego, na etykiecie brak takiej informacji, a w tym przypadku jest to b. ważne.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X