browar w Zawierciu? Nazwa?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • madeii
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 14

browar w Zawierciu? Nazwa?

witam
    Czy ktoś może poinformować mnie kto przejął piwo (tomka-smoka) od RELAKSOPLU w Krakowie??
    Słyszałem ,że jakiś Browar z Zawiercia? Czy ktoś może to potwierdzić?

Dziękuje Pozdrawiam
  • Pankracy
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2007.10
    • 2809

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika madeii
    witam
    Czy ktoś może poinformować mnie kto przejął piwo (tomka-smoka) od RELAKSOPLU w Krakowie??
    Słyszałem ,że jakiś Browar z Zawiercia? Czy ktoś może to potwierdzić?

Dziękuje Pozdrawiam
    Marka piwa "Smocza Głowa" była zastrzeżona przez jej pierwotnego producenta. Krakowscy restauratorzy polewali (polewają?) beczkowe pod tą nazwą (lub podobną) jednak dalej.

Po zamknięciu Relakspola piwo dowożono do Krakowa z Browaru na Jurze.

Comment

• elroy
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 359

Piwa warzone w Zawierciu, po rozbiórce Relakspolu, zwą się Smocza Jama. Można je dostać w wersji lanej w kilku miejscach w Krakowie.

Garść linków:
      Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

www.piwo.org

Comment

• toto
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.12
        • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy
        Piwa warzone w Zawierciu, po rozbiórce Relakspolu, zwą się Smocza Jama. Można je dostać w wersji lanej w kilku miejscach w Krakowie.

Garść linków:
        Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_Relakspol
        No jednak nie. Po rozstaniu Tomka Jabłońskiego i właściciela Relakspolu (p. Siudka) to właśnie Relakspol na bazie receptury "Smoczych Głów" produkował Smocze Jamy: Ciemną i Bursztynową (przynajmniej tak nazywały się w krótko obecnej na rynku wersji butelkowej). Po zamknięciu Relakspola produkcję tych piw przejął Browar na Jurze w Zawierciu, robiąc początkowo tylko piwa beczkowe. Nie stosował jednak oficjalnie nazwy Smocza Jama, a na beczkach te piwa oznaczał A (Amber) i D (Dark). Po wprowadzeniu wersji butelkowej są to odpowiednio Zawiercie Bursztynowe i Zawiercie Czekoladowe. Obydwa recepturą i smakiem tylko luźno nawiązują do Smoczych Głów.
        Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2011-07-12, 11:17.

Comment

• elroy
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 359

Historycznie rzeczywiście masz rację.
          Czy w takim razie można uznać Zawiercie Bursztynowe tożsame z Amberem (lanym np. z Szynku ?) To jest to samo piwo ?
          Ostatnia zmiana dokonana przez elroy; 2011-07-12, 21:41.
          www.piwo.org

Comment

• toto
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.12
            • 949

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy
            Historycznie rzeczywiście masz rację.
            Czy w takim razie można uznać Zawiercie Bursztynowe tożsame z Amberem (lanym np. z Szynku ?) To jest to samo piwo ?
            Według mnie to samo.

Comment