Ceny piwa w knajpach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • roto
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.11
    • 60

Ceny piwa w knajpach

Po przeczytaniu tego, nachodzi mnie pytanie - jaką cenę za piwo w knajpie, jesteście w stanie zaakceptować? Czy np. 9zł za piwo czeskie w pewnej knajpie warszawskiej to dużo? Lub czy 4,5zł za czeskie piwo w pewnej wrocławskiej knajpie to zbyt mało? Czy lany Kocour IPA Samurai w cenie 12zł za 0,5l to dużo? Lany Delirium Tremens w cenie 12zł za 0,3l? Czy piwa w cenach 9-25zł za 0,3l to zgroza i kupujecie tylko do domu w celu degustacji (raz na rok), czy jesteście w stanie tyle wydać za dobre piwo w knajpie? Tylko nie piszcie że im taniej tym lepiej, bo właściciele takich niezależnych przybytków też muszą z czegoś żyć i mieć motywację do dalszego prowadzenia knajpy.
    Porozmawiajmy o cenach.
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Bardzo proszę.

To jakie ceny jesteśmy w stanie zaakceptować, zależy od wielu czynników. Najważniejsze z nich to: smak, dostępność danego piwa, możliwość nabycia w innym miejscu za niższą cenę i wysokość naszych zarobków, oraz wysokość naszych zarobków, a także wysokość naszych zarobków, z tym, że nie możemy zapominać, iż najważniejsza jest wysokość naszych zarobków.

To chyba zamyka temat.

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy

To chyba zamyka temat.

No to sobie nie pogadaliśmy...
      Last edited by Pendragon; 2011-07-27, 13:00.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• arcy
        • 2002.07
        • 7538

Jeśli jesteś w stanie udowodnić, że na to, jakie ceny piwa akceptujesz, wpływa również stan wód gruntowych w okolicach Kinszasy, dawaj śmiało!

Comment

• YouPeter
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.05
          • 2379

Dodam jeszcze obecność alkoholu we krwi podczas dokonywania decyzji o zakupie.
          Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Mihai
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 186

W poczuciu społecznej solidarności nawet gdybym zarabiał trzykrotność średniej krajowej nie kupowałbym Ciechana powyżej 10 zł, aby nie przyczyniać się do przeświadczenia , że można śmiało doić klientów tworząc miraż ekskluzywności wokół przeciętnych produktów. Ale może gdy zarabia się trzykrotność średniej krajowej zmienia się poczucie społecznej solidarności

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Myślę, że istotnym aspektem jest też "opatrzenie się" danego piwa.
              Ja już bez entuzjazmu chodzę na primatory, skalaki, czerne hory czy krakonosze po 8-9zł ale taka cena na niewidywane na nalewakach "czechy" jest absolutnie do przyjęcia.

Polskie piwo za 8 zł to zdzierstwo moim zdaniem. Oczywiście mowa o normalnych miejscach a nie knajpach z widokiem na ratusz czy inne sukiennice.
              Last edited by leona; 2011-07-27, 13:42.

Comment

• VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

Piwa polskie: zwykłe jasne - 3-5 złotych, piwa specjalne (typu Bursztynowe, stout, pinty itp) 5-6, portery - 7-9 złotych.

Piwa zagraniczne tu jest większy problem bo rozpiętość jest większa. Generalnie czeskie powinny być tańsze lub w tej samej cenie.
                Niemieckie trochę droższe, a droższe z Anglii . Z tym, że ceny powyżej 12-15 złotych to czysta paranoja *chyba, że chodzi o piwa zupełnie wyjątkowe warzone w minimalnych ilościach).
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• arcy
                  • 2002.07
                  • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwa polskie: zwykłe jasne - 3-5 złotych, piwa specjalne (typu Bursztynowe, stout, pinty itp) 5-6, portery - 7-9 złotych.

Piwa zagraniczne tu jest większy problem bo rozpiętość jest większa. Generalnie czeskie powinny być tańsze lub w tej samej cenie.
                  Niemieckie trochę droższe, a droższe z Anglii . Z tym, że ceny powyżej 12-15 złotych to czysta paranoja *chyba, że chodzi o piwa zupełnie wyjątkowe warzone w minimalnych ilościach).
                  Zapomniałem o poglądach politycznych.

Comment

• roto
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.11
                    • 60

Piwa polskie: zwykłe jasne - 3-5 złotych, piwa specjalne (typu Bursztynowe, stout, pinty itp) 5-6, portery - 7-9 złotych...
                    3zł za lane jasne? nie wiem ile kosztują polskie piwa z małych i średnich browarów(ciechan, lubuskie...), ale 3zł to chyba przesada, nie sądzę żeby w przeliczeniu kosztowało 1,5zł za 0,5l. Myślę że 100% na piwie w knajpie to uczciwa cena wobec kupującego.

Co do wysokości zarobków, jest to bardzo istotna sprawa, ale opierając się tylko na niej chyba większości z nas nie stać w ogóle na chodzenie po knajpach

Comment

• kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

...piwa specjalne (typu Bursztynowe, stout, pinty itp) 5-6...
                      Ja to bym chciał, żeby Pinta w sklepie tyle kosztowała

Comment

Nie tak dawno była dyskusja o cenach produktów piwowarskich w sklepach internetowych.
                        Posądzono mnie o odejście od czci w wiary, fala krytyki polała się szeroką falą: jakie to kosztowne, że nikt na tym nie zarabia, pewnie i dokłada - może i tak, nie neguje, nie potwierdzam, nie podważam.

Teraz widzę jest spora krytyka "kapitalistycznych" ździerców, właścicieli lokali z browarami (problem nie w nich, a w podatkach, opłatach, konesjach, zezwoleniach ...).
                        Ceny generuje rynek i jeśli jest 12-15 zł za "prawie jak piwo" i ktoś kupuje to jego sprawa.
                        Ja nie kupuję, warze sam i mi z tym dobrze – polecam.

Comment

• arcy
                          • 2002.07
                          • 7538

Nie znam knajp, które pozwalają przynosić własne piwo.

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie tak dawno była dyskusja o cenach produktów piwowarskich w sklepach internetowych.
                            Posądzono mnie o odejście od czci w wiary, fala krytyki polała się szeroką falą: jakie to kosztowne, że nikt na tym nie zarabia, pewnie i dokłada - może i tak, nie neguje, nie potwierdzam, nie podważam.
                            W tej rzekomej fali krytyki nikt nie napisał że "nikt na tym nie zarabia, pewnie i dokłada". Rozpocząłeś udział w tamtym temacie od obrażenia tych i owych, więc się nie dziw że sympatii do Ciebie to wystąpienie wtedy nie wzbudziło.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie znam knajp, które pozwalają przynosić własne piwo.

A po co chodzić do kanjp, skoro jest drogo ...

Comment

Przetwarzanie...
                              X