Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
Wyświetlenie odpowiedzi
Ceny piwa w knajpach
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika roto Wyświetlenie odpowiedziPorozmawiajmy o cenach.
Porównywanie cen jest bezsensowne jeśli nie odniesie się ich do charakteru lokalu i planu biznesowego jego właściciela. Porównujecie jabłka do gruszek. Co z tego, że w lokalu X Ciechan jest po 5 zł, a w lokalu Y po 20 zł? Przecież ten pierwszy to może być typowa knajpa wśród blokowisk zamieszkałych przez rodziny robotników, a ten drugi to "night club" z czerwonymi zasłonami.
We Wrocławiu napijesz się zarówno Żywca za 12zł jak i Skalaka/Primatora za 5 zł. Cena niekoniecznie jest proporcjonalna do kosztów stałych. Bywa, że "filtruje" klientelę do pożądanego przez właściciela "targetu". Ba, obok siebie potrafią od lat istnieć lokale z tanim piwem (5-6 zł) i droższym (8-12 zł). I nic wam to nie powie dopóki nie dodam, że pierwszy jest knajpą, która wieczorami zamienia się w klub z parkietem do tańczenia (studenckie klimaty), a ten drugi otwierany jest tylko wieczorem, obowiązuje wejściówka 10 zł (do wykorzystania przy barze) i jest typowym klubem tanecznym.
Nie ma czegoś takiego jak odpowiednia cena za piwo. Oburzanie się, że gdzieś tam trzeba zapłacić 12 zł za Ciechana jest idiotyczne. Czy tak samo irytuje was cena 50zł za obiad w restauracji w sytuacji, gdy 500 metrów dalej stoi buda z knyszami za 10 zł, którą najecie się równie dobrze?
Zagraniczne doświadczenia mam skromne, zdążyłem jednak zauważyć, że sytuacja jest zbliżona do polskich warunków.
Mediolan, centrum miasta (centrum Mediolanu jest praktycznie tak duże jak cały Szczecin czy Poznań) - Birra Moretti w pizzerii prowadzonej przez "turków" 2,5 euro; w restauracji 5 euro (dla porównania: cena w markecie ok. 1 euro za butelkę 0,66L). Pizzeria prowadzona przez Włochów - Moretti ok. 3 euro, a Hoegaarden witbier 0,5L 5 euro. Jeśli w restauracji trafi się zacne piwo, to może kosztować nawet 8-10 euro. Dla porównania dodam, że od ok. 10 euro zaczynają się ceny butelki wina do obiadu w restauracji.
Bergamo (miasto z lotniskiem tanich linii lotniczych dla Mediolanu) - knajpa piwna na przedmieściach z lanymi belgami i butelkowymi amerykańcami - 2,5 euro za 0,33L. W części turystycznej, czyli na starym mieście, są knajpy z belgami (nie lambiki) i anglikami (głównie ale), gdzie większość cen oscyluje wokół 5 euro. W "nowym mieście" Moretti w dobrej restauracji kosztuje 5 euro.
Słowacja - ponad dwa lata temu na przedmieściach Popradu w restauracji hotelowej popijałem Pilsnera i Sarisa ciemnego w cenie poniżej 2 euro za 0,5L.
Podsumowując,
cena piwa jest zależna od miejscówki, prestiżu lokalu, typu lokalu, targetu (lokalni, turyści, studenci, zamożni). Na piwo chodzi się tam, gdzie nas stać. A jak nie stać i koniecznie trzeba się napić... cóż, pościmy potem do następnej wypłatyLast edited by chemmobile; 2011-07-28, 20:14.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziAle w odniesieniu do czego chcesz rozmawiać o cenach? Do zawartości twojego portfela?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziPodsumowując,
cena piwa jest zależna od miejscówki, prestiżu lokalu, typu lokalu, targetu (lokalni, turyści, studenci, zamożni). Na piwo chodzi się tam, gdzie nas stać. A jak nie stać i koniecznie trzeba się napić... cóż, pościmy potem do następnej wypłaty
Na Oktoberfest litr takiego sobie piwa kosztuje 10€ (bo nikt reszty nie wydaje) a ludzi dziki tłum...
Comment
-
-
chcecie żeby piwo było tanie a wyprodukowanie dobrego piwa to koszt przynajmniej 3 zł za litr. Nie licząc opakowania, transportu i marży dla pośredników. A w restauracji dodatkowo dochodzą koszty wynajmu lokalu, kelnerek, barmanów, sprzątaczek... to nie jest kwestia za dużych cen piwa w restauracji, ale za niskich zarobków.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzichcecie żeby piwo było tanie a wyprodukowanie dobrego piwa to koszt przynajmniej 3 zł za litr. Nie licząc opakowania, transportu i marży dla pośredników.Last edited by delvish; 2011-07-29, 07:44."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedziAle w odniesieniu do czego chcesz rozmawiać o cenach? Do zawartości twojego portfela?
Porównywanie cen jest bezsensowne jeśli nie odniesie się ich do charakteru lokalu i planu biznesowego jego właściciela. Porównujecie jabłka do gruszek. Co z tego, że w lokalu X Ciechan jest po 5 zł, a w lokalu Y po 20 zł? Przecież ten pierwszy to może być typowa knajpa wśród blokowisk zamieszkałych przez rodziny robotników, a ten drugi to "night club" z czerwonymi zasłonami...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika roto Wyświetlenie odpowiedziPrzeczytaj pierwsze zdanie mojego pierwszego postu, to powinno ci rozjaśnić o jaką dyskusję mi chodziło.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika roto Wyświetlenie odpowiedziPo przeczytaniu tego, nachodzi mnie pytanie - jaką cenę za piwo w knajpie, jesteście w stanie zaakceptować?Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziCiężko porównywać koszty Gościszewa z browarami restauracyjnymi. To jednak inna skala i specyfika produkcji.
Comment
-
Comment