Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

    W czwartek o godzinie 19:00 wewnątrz tego działu nadarzy się okazja by porozmawiać z Vaclavem Berką, głównym piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja.

    Kompania Piwowarska i agencja RC2 zaproponowała mi jakiś czas temu realizację ciekawego w moim odczuciu wydarzenia, które nie do końca jest zwykłym działaniem promocyjno-reklamowym. Będzie to możliwość zagadnięcia człowieka, który ma bezpośredni wpływ na jedno z najbardziej znanych czeskich piw. Choć część Forumowiczów może mieć inne zdanie, trzeba przyznać, że Pilsner Urquell obok Budvara to piwo, które nie poddało się specjalnie próbie czasu i wpływowi wielkokoncernowego właścicielstwa i ciągle jest traktowane wręcz jako pewnego rodzaju symbol. Natomiast to o tym pierwszym mamy możliwość porozmawiania z osobą mająca pieczę nad jego produkcją.

    Pan Vaclav Berka jest głównym piwowarem w Pilznie i chętnie udzieli nam odpowiedzi na pytania związane z jego pracą.

    Dyskusję poprowadzimy w formie czatu z pomocą tłumacza, w formie lekko moderowanej. Chciałbym zatem prosić Was o zamieszczanie pytań, które trafią do czatu. Zadawanie pytań będzie oczywiście możliwe w trakcie samego trwania tegoż czatu, ale chciałbym przynajmniej mieć od Was kilka ciekawych propozycji na start.

    Z technicznego punktu widzenia tutaj na forum będzie widoczne okienko z bieżącym przebiegiem czatu a sam czat będzie realizowany równolegle w Pilznie (gdzie stacjonuje pan Vaclav) i w Opolu skąd będziemy koordynować akcję.

    Gdy tylko uzyskam potwierdzenie miejsca gdzie fizycznie w Opolu będziemy prowadzić czat, podam adres dla tych, którzy chcieliby przyłączyć się do dyskusji niekoniecznie będąc przed monitorem.

    Zapraszam zatem do udziału i do pozostawienia swoich pytań tutaj w tym wątku lub przesyłając do mnie na PW.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Dziękuję za pierwsze pytania otrzymane na PW
    Last edited by ART; 2011-08-17, 14:53.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12563

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
      Dziękuję za pierwsze pytania otrzymane na PW
      Czy pytania tylko na priv?

      Pan Berka pozdrawia:

      W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Na PW albo tu w wątku.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • skitof
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2007.11
          • 2484

          #5
          Czy całość czatu będzie zapisana i możliwa do przeczytania później?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy całość czatu będzie zapisana i możliwa do przeczytania później?
            Tak! Zapis będzie umieszczony w BrowarBizie jako artykuł w postaci wywiadu.

            Czat/wywiad/dyskusja będzie przeprowadzona w Opolu, w zaprzyjaźnionym lokalu Cafe Tequila, zatem jeśli masz chęć aby zajrzeć przez ramię i zadawać pytania bardziej bezpośrednio niż na Forum, zapraszam na ul. Nysy Łużyckiej 62, 45-035 Opole:

            wskazówki dojazdu/dojścia:
            Last edited by ART; 2011-08-17, 18:04.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

              #7
              No cóż, chyba nie jest zaskoczeniem, że chcielibyśmy zapytać o współcześnie stosowane metody produkcji Prazdroja. A więc:

              - czy są stosowane jakiekolwiek inne dodatki poza wodą, ześrutowanym słodem, granulowanym chmielem i drożdżami?
              - czy są stosowane elementy metody HGB?
              - ile czasu przebywa piwo w CK tankach?
              - czy Prazdroj ma w planach serwowanie niefiltrowanego piwa w większej ilości lokali?

              I pytanie osobiste: czy kiedykolwiek próbował Tysquella i jak go oceniał?
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #8
                Może jeszcze: czy obecnie piwa Master są warzone w Pilźnie czy w innym browarze grupy?
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #9
                  Jakie piwa/marki są warzone w browarze w Pilznie?
                  Czy planują zaprzestać warzenia PU w Rosji?
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

                    #10
                    Czy to prawda, że PU był produkowany w Poznaniu?
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

                    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                    Comment

                    • darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12563

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jakie piwa/marki są warzone w browarze w Pilznie?
                      Czy planują zaprzestać warzenia PU w Rosji?
                      Może się wychylam, ale z tego co wiem to warzą:
                      - Gambrinus (Dry, Svetly, 11 Excelent, Premium)
                      - Primus
                      - PU
                      - Master (Tmavy, Zlaty, polotmavy)

                      i raczej nie planują zaprzestania warzenia w Rosji, poza granicami warzą też Kozla.


                      Moje pytania:


                      Czy jest przewidywana sprzedaż Mastera w Polsce?

                      Czy przewiduje się warzenie nowych nowych Masterów (lub innych piw) i czy m.in. ze względu na ruchy konkurencji szykują jakąś górną fermentację?

                      Jak ocenia działania grupy K-Brewery oraz czy jej marka Lobkowicz jest konkurencyjna wobec Prazdroja?

                      Pytanie Docenta o kvasnicove z kija jak najbardziej wskazane.

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #12
                        Czy kiedykolwiek spotkał się z dodawaniem do piwa żółci w miejsce chmielu?
                        Co sądzi o mikrofiltracji?
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23926

                          #13
                          Super, dzięki za rozruszanie się, no i tematu!
                          Last edited by ART; 2011-08-17, 21:06.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • davasarman
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.04
                            • 3

                            #14
                            No a z mojej strony pytanie bardziej z tych "zabawnych" - czy zgodzi się z prawem jakie niegdyś obowiązywało, że za rozcieńczenie piwa wodą "piwopodawca" był topiony w trefnym trunku? i jakie kary można dziś wprowadzić za to? czy to w ogóle możliwe według niego by wyeliminować takie działania?

                            Comment

                            • Linfas
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.02
                              • 1

                              #15
                              Pilsner Urquell

                              A mnie bardzo martwi fakt, że moje ulubione piwo z nieco ponad 3zł podrożało do prawie 6zł! Ja rozumiem, że rozlewane w Czechach jest nieco smaczniejsze, ale na Boga, taka podwyżka? Nie można exportu tego piwa prowadzić bez udziału Kompanii? Byłoby taniej

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X