Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
Wyświetlenie odpowiedzi
Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00
Collapse
X
-
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
-
-
Hmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
No bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ. To są zupełnie inne skale. Poza tym jak jeden z "zawodników" potrafi docenić konkurenta, powiedzieć żę to i to robi dobrze i ceni go za to i tamto i czuje dzięki temu dodatkową presję by samemu warzyć lepsze piwo to dla mnie to jest jakiś wyznacznik wielkości tego człowieka. A jak facet pisze, że pije tylko swoje piwo, nie interesuje go co robią inni, nie zna innych piw niż PU, 170 lat się nic w zakładzie nie zmieniło a inni pozmieniali to mnie się odechciewa gadać bo widzę że taki człowiek jest zbyt mocno zapatrzony w jeden punkt.
(doświadczenie z wycieczek po browarach w Tychach i Poznaniu).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziI to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
a o Gambaczowi ciagle sie mowi, ze jest warzony jako 13 i pozniej "downgradowany" na 10Last edited by agaslayer; 2011-08-19, 10:29.Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz
nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
http://beer.agaslayer.cz
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziPrzepraszam za offtop: przewodnicy negowali istnienie górnej fermentacji?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziHmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?Last edited by docent; 2011-08-19, 10:41.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby Wyświetlenie odpowiedzichodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"
Analiza wykonana przez Uniwersytet Weihenstephan w Monachium http://www.wzw.tum.de/.Badania wykazały że stary Orval miał jeden z najwyższych poziomów tłumienia z jakim spotkało się laboratorium w odniesieniu do piwa -96% na rok a ponad 99% po trzech latach.Zasadniczo więc stary Orval pozostaje bez cukru, dzięki czemu jest odpowiednim piwem dla diabetyków.W Niemczech może być wprowadzane do obrotu jako "Diatbier", co oznacza, że jest niskiej zawartości węglowodanów, ale niekoniecznie kalorii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedziCo zrobić, żeby zobaczyć całość czatu. Tu wyświetla mi tylko o 19 20.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziDziękuję za udział i radosne komentarze po Udaję się odpocząć, zaraz po weekendzie pojawi się zapis czatu uzupelniony o odpowiedzi naszego rozmówcy na pytania ktore nie trafiły do czatu. Jest tego mniej więcej drugie tyle.Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedziW tej sytuacji polecił bym piwo Orval minimum dwuletni osiagający do 7.2% alkoholu.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziNo bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ.
Comment
-
-
Mnie zirytowała odpowiedź na pytanie, czy były kiedyś próby stworzenia piwa pszenicznego w Pilznie. Odpowiedź mniej więcej, produkujemy (ups, warzymy ) piwo w tradycyjny sposób, choć nie opieramy się innowacjom. Czyli piwo pszeniczne odbiega od tradycyjnych kanonów warzenia piwa i w ogóle to taka ciekawostka w stylu piw owocowych? Niech jedzie do Bawarii i tam tak gada...Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!
Comment
-
-
Jakoś po 12 powinien przejść do archiwum.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment