Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
    Więc jak to ich piwowar miałby pijać takie piwa? Z konkurencyjnych browarów do tego, skandal murowany
    Akurat Master to górna fermentacja więc mógł marketingowo odpowiedzieć, że właśnie te pija. Ale widocznie woli dolniaki.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #137
      Hmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #138
        No bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ. To są zupełnie inne skale. Poza tym jak jeden z "zawodników" potrafi docenić konkurenta, powiedzieć żę to i to robi dobrze i ceni go za to i tamto i czuje dzięki temu dodatkową presję by samemu warzyć lepsze piwo to dla mnie to jest jakiś wyznacznik wielkości tego człowieka. A jak facet pisze, że pije tylko swoje piwo, nie interesuje go co robią inni, nie zna innych piw niż PU, 170 lat się nic w zakładzie nie zmieniło a inni pozmieniali to mnie się odechciewa gadać bo widzę że taki człowiek jest zbyt mocno zapatrzony w jeden punkt.
        (doświadczenie z wycieczek po browarach w Tychach i Poznaniu).
        Przepraszam za offtop: przewodnicy negowali istnienie górnej fermentacji?

        Comment

        • agaslayer
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.06
          • 219

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
          I to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
          tez nie wierze, bo Kozel 10 byl jakis rok albo pol rok bardzo zly, wszyscy co go lubili to samo mowili, od ponad dwu miesiecy jest juz normalny, dobry i da sie pic, jakim to cudem ?

          a o Gambaczowi ciagle sie mowi, ze jest warzony jako 13 i pozniej "downgradowany" na 10
          Ostatnia zmiana dokonana przez agaslayer; 2011-08-19, 10:29.
          Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

          nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
          http://beer.agaslayer.cz

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
            Przepraszam za offtop: przewodnicy negowali istnienie górnej fermentacji?
            To było na zasadzie "a po co to komu, Polacy wiedzą co dobre i takiego paskudztwa do ust nie wezmą"
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • rohozecky
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.11
              • 1841

              #141
              A poza tym, to my im mówimy, co jest dobre
              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                Hmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?
                Faktycznie, pamiętam jeszcze starą stronę Mastera (kiedy był tylko beczkowy) i wydawało mi się, że wspominali o górnej fermentacji. Na obecnej stronie słowa nie ma na ten temat oprócz tego, że inspirowali się "średniowiecznymi recepturami" (czyli górna). No ale to marketing pewnie.
                Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2011-08-19, 10:41.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • Micho441
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.04
                  • 812

                  #143
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby
                  chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"
                  W tej sytuacji polecił bym piwo Orval minimum dwuletni osiagający do 7.2% alkoholu.
                  Analiza wykonana przez Uniwersytet Weihenstephan w Monachium http://www.wzw.tum.de/.Badania wykazały że stary Orval miał jeden z najwyższych poziomów tłumienia z jakim spotkało się laboratorium w odniesieniu do piwa -96% na rok a ponad 99% po trzech latach.Zasadniczo więc stary Orval pozostaje bez cukru, dzięki czemu jest odpowiednim piwem dla diabetyków.W Niemczech może być wprowadzane do obrotu jako "Diatbier", co oznacza, że jest niskiej zawartości węglowodanów, ale niekoniecznie kalorii.

                  Comment

                  • Fala
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.07
                    • 671

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200
                    Co zrobić, żeby zobaczyć całość czatu. Tu wyświetla mi tylko o 19 20.
                    tu masz odpowiedź
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                    Dziękuję za udział i radosne komentarze po Udaję się odpocząć, zaraz po weekendzie pojawi się zapis czatu uzupelniony o odpowiedzi naszego rozmówcy na pytania ktore nie trafiły do czatu. Jest tego mniej więcej drugie tyle.
                    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                    Admin ma zawsze rację

                    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #145
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441
                      W tej sytuacji polecił bym piwo Orval minimum dwuletni osiagający do 7.2% alkoholu.
                      Orval drogi. Wysokie odfermentowanie osiągają w Browarze Staropolskim, ich piwo mocne ma FG poniżej 0,1Blg . W Jabłonowie się dziwili, że da się aż tak
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12761

                        #146
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                        No bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ.
                        E tam, zanim powstało większość mini z górną fermentacją Staropramen trzaskał Kelta a Herold Bastardy, ale jak słusznie zauważasz to żadna konkurencja. One są wręcz niezauważalne i prawdopodobnie Berka o nich nie słyszał. Mlaska i wzdycha na filmach reklamowych, jakby w ogóle pił pierwszy raz w życiu piwo, a w domku pewnie jak ogląda w kapciach fotbalek to wlewa w siebie geczko. Za komuny pracownicy Pilzna i innych wielkich eksportowych marek to pyły paniska, wtedy jeszcze sposoby produkcji były wszędzie podobne, więc małe browary nie były w modzie. Zresztą lały tylko wokół komina, a komin często w prowincjonalnym miasteczku i lanie po wioskowych gospodach to nie to co w luksusowych hotelach Pragi i Karslbadu oraz w zagranicy. Rynek wymusił na małych browarach kreatywność, ale w Pilznie Berce dalej dobrze jest jak było. Ukształtowany jest w całkiem innych piwnych czasach, na jednym się zna, jedną rzecz robił przez całe życie i to chyba nawet w jednym miejscu. Ale póki ten interes idzie dobrze, to nie ma się czemu dziwić. Osobiście uważam, że mimo wszystko jest to piwo na poziomie, jak ktoś nie lubi eksperymentować i jada w knajpie 40 lat tylko "maso-knedlo-zelo", to i będzie pił od święta Prazdroja, a codziennie G. A takich ludzi w Czechach + turyści są miliony. i przekaz dobrodusznego p. Berki to nich jest kierowany

                        Comment

                        • IvanH
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.06
                          • 63

                          #147
                          Dlaczego bije nam po oczach, że to wywiad z "głównym piwowarem"...
                          Jaki z tego Pana główny piwowar?

                          To jakiś sponsorowany baner reklamowy?

                          Może coś przegapiłem...

                          Comment

                          • snorre
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.02
                            • 655

                            #148
                            Mnie zirytowała odpowiedź na pytanie, czy były kiedyś próby stworzenia piwa pszenicznego w Pilznie. Odpowiedź mniej więcej, produkujemy (ups, warzymy ) piwo w tradycyjny sposób, choć nie opieramy się innowacjom. Czyli piwo pszeniczne odbiega od tradycyjnych kanonów warzenia piwa i w ogóle to taka ciekawostka w stylu piw owocowych? Niech jedzie do Bawarii i tam tak gada...
                            Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #149
                              Czy można ten czat jakoś wyłączyć? Wkurza mnie i ogólnie przeszkadza, bo jest za dużo przewijania. A nie mam najmniejszej ochoty tego czytać.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 24006

                                #150
                                Jakoś po 12 powinien przejść do archiwum.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Rzeszów, Berka Joselewicza 6, Piwa Świata
                                  Prusak
                                  Doskonale zlokalizowany sklep na tyłach rzeszowskiego rynku. Zaletą jest dostępność wszystkich półek z piwem, mozna sobie spokojnie poprzebierać. Nazwa nie jest adekwatna, ze świata raczej tych piw niewiele, natomiast polskich jest dobry wybór. Chyba komplet z Łańcuta, który zastałem tam...
                                  2020-08-07, 19:53
                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • darekd
                                  Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
                                  darekd
                                  Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
                                  A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

                                  3,9% alk.

                                  https://www.pivoproud.cz/

                                  Aromat - najbardziej wyraźną...
                                  2025-01-17, 20:39
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 18:42
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...