Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5617

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi

    Z technicznego punktu widzenia tutaj na forum będzie widoczne okienko z bieżącym przebiegiem czatu a sam czat będzie realizowany równolegle w Pilznie (gdzie stacjonuje pan Vaclav) i w Opolu skąd będziemy koordynować akcję.
    W tym dziale będzie wg moich informacji to okienko. Powinno się również pojawiać po kliknięciu w baner - znaczy będzie do niego przenosić.
    Last edited by Maggyk; 2011-08-18, 15:32.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
      W tym dziale będzie wg moich informacji to okienko. Powinno się również pojawiać po kliknięciu w baner - znaczy będzie do niego przenosić.
      Ale ja nie widzę żadnego baneru.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5617

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale ja nie widzę żadnego baneru.
        To włącz sobie reklamy w opcjach PU
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale ja nie widzę żadnego baneru.
          Włącz sobie tymczasowo reklamy. Ja, mimo bycia Premiumem, mam włączone.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23927

            #50
            Dziękuję za fajne pytania, krępujących się zapraszam jeszcze do aktywności pytaniotwórczej tutaj. Mamy już pokaźną liczbę, ale może macie jeszcze jakieś ciekawe w zanadrzu

            Okienko z bieżącym przebiegiem czatu zastąpi reklamy zachęcające do udziału - w dziale Piwo-Ogólnie i nad niniejszym wątkiem.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Okienko z bieżącym przebiegiem czatu zastąpi reklamy zachęcające do udziału - w dziale Piwo-Ogólnie i nad niniejszym wątkiem.
              Czyli nie ma opcji otwarcie sobie tego w osobnym oknie. Będzie tylko taki shoutbox na kilka linijek? To trochu lipa.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • zby
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.04
                • 5

                #52
                to właśnie chce powiedzieć

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.
                Co roku bywamy przy czeskiej granicy i kupujemy w Czechach piwo (w butelkach). Od znanego nam ze sklepów warszawskich sprzed sporego czasu PU (moim zdaniem pochodziło z Poznania) odróżniała je także moja żona, która pije piwo ale nie jest koneserem (choć wybiera Svijansky Maz, ja wybieram Budweisera Budvara). Nie jestem koneserem sensomotorycznym ani inż chemikiem tym bardziej kiperem - jednak zaręczam, że wyczułem różnicę.No chyba, że nie mam smaku w ogóle (bo nie jestem kiperem) i nie mam prawa do rozróżniania za jego pomocą.
                Jednak myślę, że nie tylko ja rozróżniłem i PU powróciło do wytwarzania się w Czechach. O rosyjskim nic nie wiem i go nie piłem.
                Jak już tak solennie się troszy o wiarygodność zwykłych konsumentów to czy nie trzeba zatroszczyć się o to samo u kiperów. Producentowi nie zależy na wytwarzaniu wrażeń i przekonywaniu, że to on za pomocą kipera decyduje co zwykłemu konsumentowi najbardziej smakuje?
                Jednak nie smakuje i to sensorycznie (jakkolwiek bez rejestrującej obiektywnie smaki aparatury: jakiegoś skalibrowanego na poprawne smaki smakomierza z sensorami i analizatorem zamiast języka. Kiperzy mają takie urządzenie?
                Okazuje się, że podniebienie zwykłego pijaka zakłamane jest, a kiper jak trzeba (np. zarobić) wszystko prawdziwie przedstawi i nawet się nie pomyli.

                Comment

                • agaslayer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.06
                  • 219

                  #53
                  ja bym jeszcze dorzucil pytanko:

                  czy to prawda, ze Gambrinus warzy sie jako 13 a pozniej sie "doprawia" na 10 ? bo duzo juz bylo o tym artykulow i raz ktos to z Prazdroja potwierdza raz nie

                  kto wygra w Czechach pilkarska Gambrinus lige
                  Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                  nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                  http://beer.agaslayer.cz

                  Comment

                  • agaslayer
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.06
                    • 219

                    #54
                    cz wersja

                    (je to pravda pane Berka, ze se Gambrinus vari jako 13 a pak se redi na 9-10 ?)
                    (a kdo vyhraje v Cesku nasi fotbalovou Gambrinus ligu?)
                    Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                    nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                    http://beer.agaslayer.cz

                    Comment

                    • zby
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 5

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      No a co to jest diapivo? Piwo o obniżonej zawartości cukru. Jest "najmniej cukrowe".
                      Dokładnie jest to piwo o obniżonej zawartości węglowodanów. Z regułu więc alkoholu.
                      Różne węglowodany mają różny indeks glikemiczny. Ja nie jestem piwoworem, jestem jednak cukrzykiem. Nie zamierzam jednak przeliczać indeksów i ładunków glikemicznym, natomiast chciałbym się napić jasnego pełnego nieodfiltrowanego z cukru i alkoholu, ale za to najlepszego dla cukrzyka?
                      Wolno mi o takie zapytać piwowara, czy nie? Kto wszystko już wie, niech będzie uprzejmy mi napisać i przedstawić całą głębię swej wiedzy w tej sprawie. Chyba, że jest nad moją miarę wtajemniczony. No to niech pije i się nie wtrąca. Pospólstwo pije po swojemu ma prawo porozmawiać po swojemu, pytając o to czego chce się dowiedzieć, niezależnie od mądrości madrali.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #56
                        Pytać zawsze można.

                        Nie ma takiego czegoś jak filtracja cukrów i alkoholu.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • MatPozMar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.12
                          • 31

                          #57
                          czy dodaje się do gotowego produktu część piwa odzyskanego z procesu zagęszczania drożdży??

                          jakie jest Jego zdanie na temat fermentacji ciągłej w browarnictwie??

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            trzeba odświeżać stronę? Czy samo będzie wyskakiwac?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              trzeba odświeżać stronę? Czy samo będzie wyskakiwac?
                              Póki co F5
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #60
                                Póki co to chyba tłumacz się spóźnił ;P

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X