Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

    Z technicznego punktu widzenia tutaj na forum będzie widoczne okienko z bieżącym przebiegiem czatu a sam czat będzie realizowany równolegle w Pilznie (gdzie stacjonuje pan Vaclav) i w Opolu skąd będziemy koordynować akcję.
    W tym dziale będzie wg moich informacji to okienko. Powinno się również pojawiać po kliknięciu w baner - znaczy będzie do niego przenosić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2011-08-18, 15:32.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
      W tym dziale będzie wg moich informacji to okienko. Powinno się również pojawiać po kliknięciu w baner - znaczy będzie do niego przenosić.
      Ale ja nie widzę żadnego baneru.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
        Ale ja nie widzę żadnego baneru.
        To włącz sobie reklamy w opcjach PU
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Ale ja nie widzę żadnego baneru.
          Włącz sobie tymczasowo reklamy. Ja, mimo bycia Premiumem, mam włączone.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24006

            #50
            Dziękuję za fajne pytania, krępujących się zapraszam jeszcze do aktywności pytaniotwórczej tutaj. Mamy już pokaźną liczbę, ale może macie jeszcze jakieś ciekawe w zanadrzu

            Okienko z bieżącym przebiegiem czatu zastąpi reklamy zachęcające do udziału - w dziale Piwo-Ogólnie i nad niniejszym wątkiem.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Okienko z bieżącym przebiegiem czatu zastąpi reklamy zachęcające do udziału - w dziale Piwo-Ogólnie i nad niniejszym wątkiem.
              Czyli nie ma opcji otwarcie sobie tego w osobnym oknie. Będzie tylko taki shoutbox na kilka linijek? To trochu lipa.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • zby
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2007.04
                • 5

                #52
                to właśnie chce powiedzieć

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.
                Co roku bywamy przy czeskiej granicy i kupujemy w Czechach piwo (w butelkach). Od znanego nam ze sklepów warszawskich sprzed sporego czasu PU (moim zdaniem pochodziło z Poznania) odróżniała je także moja żona, która pije piwo ale nie jest koneserem (choć wybiera Svijansky Maz, ja wybieram Budweisera Budvara). Nie jestem koneserem sensomotorycznym ani inż chemikiem tym bardziej kiperem - jednak zaręczam, że wyczułem różnicę.No chyba, że nie mam smaku w ogóle (bo nie jestem kiperem) i nie mam prawa do rozróżniania za jego pomocą.
                Jednak myślę, że nie tylko ja rozróżniłem i PU powróciło do wytwarzania się w Czechach. O rosyjskim nic nie wiem i go nie piłem.
                Jak już tak solennie się troszy o wiarygodność zwykłych konsumentów to czy nie trzeba zatroszczyć się o to samo u kiperów. Producentowi nie zależy na wytwarzaniu wrażeń i przekonywaniu, że to on za pomocą kipera decyduje co zwykłemu konsumentowi najbardziej smakuje?
                Jednak nie smakuje i to sensorycznie (jakkolwiek bez rejestrującej obiektywnie smaki aparatury: jakiegoś skalibrowanego na poprawne smaki smakomierza z sensorami i analizatorem zamiast języka. Kiperzy mają takie urządzenie?
                Okazuje się, że podniebienie zwykłego pijaka zakłamane jest, a kiper jak trzeba (np. zarobić) wszystko prawdziwie przedstawi i nawet się nie pomyli.

                Comment

                • agaslayer
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.06
                  • 219

                  #53
                  ja bym jeszcze dorzucil pytanko:

                  czy to prawda, ze Gambrinus warzy sie jako 13 a pozniej sie "doprawia" na 10 ? bo duzo juz bylo o tym artykulow i raz ktos to z Prazdroja potwierdza raz nie

                  kto wygra w Czechach pilkarska Gambrinus lige
                  Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                  nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                  http://beer.agaslayer.cz

                  Comment

                  • agaslayer
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.06
                    • 219

                    #54
                    cz wersja

                    (je to pravda pane Berka, ze se Gambrinus vari jako 13 a pak se redi na 9-10 ?)
                    (a kdo vyhraje v Cesku nasi fotbalovou Gambrinus ligu?)
                    Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                    nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                    http://beer.agaslayer.cz

                    Comment

                    • zby
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 5

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      No a co to jest diapivo? Piwo o obniżonej zawartości cukru. Jest "najmniej cukrowe".
                      Dokładnie jest to piwo o obniżonej zawartości węglowodanów. Z regułu więc alkoholu.
                      Różne węglowodany mają różny indeks glikemiczny. Ja nie jestem piwoworem, jestem jednak cukrzykiem. Nie zamierzam jednak przeliczać indeksów i ładunków glikemicznym, natomiast chciałbym się napić jasnego pełnego nieodfiltrowanego z cukru i alkoholu, ale za to najlepszego dla cukrzyka?
                      Wolno mi o takie zapytać piwowara, czy nie? Kto wszystko już wie, niech będzie uprzejmy mi napisać i przedstawić całą głębię swej wiedzy w tej sprawie. Chyba, że jest nad moją miarę wtajemniczony. No to niech pije i się nie wtrąca. Pospólstwo pije po swojemu ma prawo porozmawiać po swojemu, pytając o to czego chce się dowiedzieć, niezależnie od mądrości madrali.

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #56
                        Pytać zawsze można.

                        Nie ma takiego czegoś jak filtracja cukrów i alkoholu.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • MatPozMar
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2010.12
                          • 31

                          #57
                          czy dodaje się do gotowego produktu część piwa odzyskanego z procesu zagęszczania drożdży??

                          jakie jest Jego zdanie na temat fermentacji ciągłej w browarnictwie??

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #58
                            trzeba odświeżać stronę? Czy samo będzie wyskakiwac?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                              trzeba odświeżać stronę? Czy samo będzie wyskakiwac?
                              Póki co F5
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #60
                                Póki co to chyba tłumacz się spóźnił ;P

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Rzeszów, Berka Joselewicza 6, Piwa Świata
                                  Prusak
                                  Doskonale zlokalizowany sklep na tyłach rzeszowskiego rynku. Zaletą jest dostępność wszystkich półek z piwem, mozna sobie spokojnie poprzebierać. Nazwa nie jest adekwatna, ze świata raczej tych piw niewiele, natomiast polskich jest dobry wybór. Chyba komplet z Łańcuta, który zastałem tam...
                                  2020-08-07, 19:53
                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • darekd
                                  Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
                                  darekd
                                  Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
                                  A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

                                  3,9% alk.

                                  https://www.pivoproud.cz/

                                  Aromat - najbardziej wyraźną...
                                  2025-01-17, 20:39
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 18:42
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...