Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

    #31
    Jakie zmiany w recepturze - które tak drastycznie obniżyły jakość Urquella -wprowadził SAB po przejęciu browaru w 1999?

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1841

      #32
      Ooo, widzę że i tu pojawi się facet, określany na czeskich portalach jako "sladek" Berka. Możnaby go zapytać. kiedy po raz ostatni pił piwo. Mam bowiem wrażenie, że go to specjalnie nie interesuje
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • zby
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.04
        • 5

        #33
        pytania do piwowara:

        1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
        że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?

        2. Na co powinien zwrócić uwagę domowy piwowar amator przede wszystkim:
        na składniki czy na technologię?

        3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
        ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
        pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.

        Zbych

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #34
          1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
          że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?
          Odróżniali jak widzieli obie etykiety więć tu bym akurat nie szalał.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby
            3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
            ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
            pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.
            W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • otimor
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.05
              • 84

              #36
              Ja dorzuce jeszcze dwa pytanie technologiczne:

              Jak długo chmielone jest piwo Pilsener Urquell? Czy nadal jest ono gotowane specjalnie dłużej dla lekkiej karmelizacji?

              Do jakiego poziomu Blg odfermentowywany jest PU?

              I też za najważniejsze kwestię uważam szeroką dostępność kvaśnicaka
              Kocham czeskie piwo :)

              Comment

              • maksymilian
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.12
                • 3

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                Tylko, że o 10 lat, co najmniej, spóźnione. To wszystko o czym piszesz już dawno się stało. Staropramena, Gambrinusa, Radegasta nie da się pić. W temacie jakości piw wielkokoncernowych nie ma już praktycznie żadnej różnicy między Polską, a Czechami. Na plus mają - więcej małych browarów oraz więcej piw ciemnych.
                Nooo, to gruba przesada! Fakt, że niektóre wprowadzane nowości w rodzaju Gambrinus Exelent i różne Kozel Medium i mnie nie przypadają do gustu, ale klasyczne Svetle Leżaki z nielicznymi wyjątkami na ogół utrzymują dobrą jakość.

                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1841

                  #38
                  Jakość to może i utrzymują. Tylko smaku nie
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #39
                    Przepraszam za offtop, może ART zechce wydzielić nasze posty: Maksymilianie żyjesz przeszłością. Staropramen czy Gambacz to już są te same piwa co nasze koncerniaki. Warzone z udziałem dodatków niesłodowanych, chmielone wyłącznie ekstraktem a nie granulatem. Cerny Kozel to juz jest profanacja bohemian dunkel - sam nie wiem czy rodzimy Okocim Palony nie był smaczniejszy nie wspominając o ciemniakach z Gościszewa czy Czerwonym Smoku z Miłosławia.

                    Comment

                    • zby
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 5

                      #40
                      nie po etykiecie

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
                      Odróżniali jak widzieli obie etykiety więć tu bym akurat nie szalał.
                      nie zakładałbym czegoś z góry, jeśli nie wiem - odróżniali nie po etykiecie i bez szaleństw

                      Comment

                      • zby
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.04
                        • 5

                        #41
                        nie chodzi o piwo dla diabetyków

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                        W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.
                        chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby
                          nie zakładałbym czegoś z góry, jeśli nie wiem - odróżniali nie po etykiecie i bez szaleństw
                          Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby
                            chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"
                            No a co to jest diapivo? Piwo o obniżonej zawartości cukru. Jest "najmniej cukrowe".
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

                              #44
                              A moglibyście się jednak trzymać tematu jak prosił administrator? Czy tak trudno dostosować się do prośby? Proponuję zatem czasowego bana dla każdego kto będzie odbiegał od tematu poniżej mojego postu - może to pomoże Wam właściwie reagować na prośby admina.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2011-08-18, 15:28.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #45
                                A gdzie będzie ten czat? Nie chodzi mi o miejsce realne, a wirtualne. Gdzie będzie można go śledzić online? Bo jakoś mi umknęła ta informacja.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Prusak
                                  Rzeszów, Berka Joselewicza 6, Piwa Świata
                                  Prusak
                                  Doskonale zlokalizowany sklep na tyłach rzeszowskiego rynku. Zaletą jest dostępność wszystkich półek z piwem, mozna sobie spokojnie poprzebierać. Nazwa nie jest adekwatna, ze świata raczej tych piw niewiele, natomiast polskich jest dobry wybór. Chyba komplet z Łańcuta, który zastałem tam...
                                  2020-08-07, 19:53
                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • darekd
                                  Plzeňský Prazdroj, Proud Ležák
                                  darekd
                                  Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
                                  A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.

                                  3,9% alk.

                                  https://www.pivoproud.cz/

                                  Aromat - najbardziej wyraźną...
                                  2025-01-17, 20:39
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 18:42
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...