Jakie zmiany w recepturze - które tak drastycznie obniżyły jakość Urquella -wprowadził SAB po przejęciu browaru w 1999?
Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00
Collapse
X
-
Ooo, widzę że i tu pojawi się facet, określany na czeskich portalach jako "sladek" Berka. Możnaby go zapytać. kiedy po raz ostatni pił piwo. Mam bowiem wrażenie, że go to specjalnie nie interesuje... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
pytania do piwowara:
1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?
2. Na co powinien zwrócić uwagę domowy piwowar amator przede wszystkim:
na składniki czy na technologię?
3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.
ZbychComment
-
W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.Comment
-
Ja dorzuce jeszcze dwa pytanie technologiczne:
Jak długo chmielone jest piwo Pilsener Urquell? Czy nadal jest ono gotowane specjalnie dłużej dla lekkiej karmelizacji?
Do jakiego poziomu Blg odfermentowywany jest PU?
I też za najważniejsze kwestię uważam szeroką dostępność kvaśnicakaKocham czeskie piwo :)Comment
-
Tylko, że o 10 lat, co najmniej, spóźnione. To wszystko o czym piszesz już dawno się stało. Staropramena, Gambrinusa, Radegasta nie da się pić. W temacie jakości piw wielkokoncernowych nie ma już praktycznie żadnej różnicy między Polską, a Czechami. Na plus mają - więcej małych browarów oraz więcej piw ciemnych.Comment
-
Przepraszam za offtop, może ART zechce wydzielić nasze posty: Maksymilianie żyjesz przeszłością. Staropramen czy Gambacz to już są te same piwa co nasze koncerniaki. Warzone z udziałem dodatków niesłodowanych, chmielone wyłącznie ekstraktem a nie granulatem. Cerny Kozel to juz jest profanacja bohemian dunkel - sam nie wiem czy rodzimy Okocim Palony nie był smaczniejszy nie wspominając o ciemniakach z Gościszewa czy Czerwonym Smoku z Miłosławia.Comment
-
Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.Comment
-
Comment
-
A moglibyście się jednak trzymać tematu jak prosił administrator? Czy tak trudno dostosować się do prośby? Proponuję zatem czasowego bana dla każdego kto będzie odbiegał od tematu poniżej mojego postu - może to pomoże Wam właściwie reagować na prośby admina.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2011-08-18, 15:28.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
A gdzie będzie ten czat? Nie chodzi mi o miejsce realne, a wirtualne. Gdzie będzie można go śledzić online? Bo jakoś mi umknęła ta informacja.Comment
Related Topics
Collapse
-
Doskonale zlokalizowany sklep na tyłach rzeszowskiego rynku. Zaletą jest dostępność wszystkich półek z piwem, mozna sobie spokojnie poprzebierać. Nazwa nie jest adekwatna, ze świata raczej tych piw niewiele, natomiast polskich jest dobry wybór. Chyba komplet z Łańcuta, który zastałem tam...
-
Channel: Podkarpackie
2020-08-07, 19:53 -
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
Nowość z Pilzna - "trendy" piwo, mniej gorzkie od Prazdroja, lekki smak z tonami owoców.
A żeby te tony uwypuklić w składzie znalazły się "aromaty naturalne" w składzie.
3,9% alk.
https://www.pivoproud.cz/
Aromat - najbardziej wyraźną...-
Channel: Czechy
-
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment