Jakie zmiany w recepturze - które tak drastycznie obniżyły jakość Urquella -wprowadził SAB po przejęciu browaru w 1999?
Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00
Collapse
X
-
Ooo, widzę że i tu pojawi się facet, określany na czeskich portalach jako "sladek" Berka. Możnaby go zapytać. kiedy po raz ostatni pił piwo. Mam bowiem wrażenie, że go to specjalnie nie interesuje... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.Comment
-
pytania do piwowara:
1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?
2. Na co powinien zwrócić uwagę domowy piwowar amator przede wszystkim:
na składniki czy na technologię?
3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.
ZbychComment
-
W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.Comment
-
Ja dorzuce jeszcze dwa pytanie technologiczne:
Jak długo chmielone jest piwo Pilsener Urquell? Czy nadal jest ono gotowane specjalnie dłużej dla lekkiej karmelizacji?
Do jakiego poziomu Blg odfermentowywany jest PU?
I też za najważniejsze kwestię uważam szeroką dostępność kvaśnicakaKocham czeskie piwo :)Comment
-
Tylko, że o 10 lat, co najmniej, spóźnione. To wszystko o czym piszesz już dawno się stało. Staropramena, Gambrinusa, Radegasta nie da się pić. W temacie jakości piw wielkokoncernowych nie ma już praktycznie żadnej różnicy między Polską, a Czechami. Na plus mają - więcej małych browarów oraz więcej piw ciemnych.Comment
-
Przepraszam za offtop, może ART zechce wydzielić nasze posty: Maksymilianie żyjesz przeszłością. Staropramen czy Gambacz to już są te same piwa co nasze koncerniaki. Warzone z udziałem dodatków niesłodowanych, chmielone wyłącznie ekstraktem a nie granulatem. Cerny Kozel to juz jest profanacja bohemian dunkel - sam nie wiem czy rodzimy Okocim Palony nie był smaczniejszy nie wspominając o ciemniakach z Gościszewa czy Czerwonym Smoku z Miłosławia.Comment
-
Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.Comment
-
Comment
-
A moglibyście się jednak trzymać tematu jak prosił administrator? Czy tak trudno dostosować się do prośby? Proponuję zatem czasowego bana dla każdego kto będzie odbiegał od tematu poniżej mojego postu - może to pomoże Wam właściwie reagować na prośby admina.Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2011-08-18, 15:28.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
A gdzie będzie ten czat? Nie chodzi mi o miejsce realne, a wirtualne. Gdzie będzie można go śledzić online? Bo jakoś mi umknęła ta informacja.Comment