Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • purc
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.02
    • 650

    #31
    Jakie zmiany w recepturze - które tak drastycznie obniżyły jakość Urquella -wprowadził SAB po przejęciu browaru w 1999?

    Comment

    • rohozecky
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2008.11
      • 1839

      #32
      Ooo, widzę że i tu pojawi się facet, określany na czeskich portalach jako "sladek" Berka. Możnaby go zapytać. kiedy po raz ostatni pił piwo. Mam bowiem wrażenie, że go to specjalnie nie interesuje
      ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

      Comment

      • zby
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.04
        • 5

        #33
        pytania do piwowara:

        1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
        że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?

        2. Na co powinien zwrócić uwagę domowy piwowar amator przede wszystkim:
        na składniki czy na technologię?

        3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
        ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
        pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.

        Zbych

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #34
          1. dlaczego polska wersja pilsnera urquella była tak marna,
          że nawet niepiwosze od razu odróżniali ją od czeskiej?
          Odróżniali jak widzieli obie etykiety więć tu bym akurat nie szalał.

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby Wyświetlenie odpowiedzi
            3. Jakie czeskie i ewentualnie polskie piwo alkoholowe
            ma najnizszy indeks glukemiczny (zawiera najmniej cukru)?
            pytam z myślą o cukrzykach niezadowolonych z piwa bezalkoholowego.
            W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • otimor
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.05
              • 84

              #36
              Ja dorzuce jeszcze dwa pytanie technologiczne:

              Jak długo chmielone jest piwo Pilsener Urquell? Czy nadal jest ono gotowane specjalnie dłużej dla lekkiej karmelizacji?

              Do jakiego poziomu Blg odfermentowywany jest PU?

              I też za najważniejsze kwestię uważam szeroką dostępność kvaśnicaka
              Kocham czeskie piwo :)

              Comment

              • maksymilian
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.12
                • 3

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Tylko, że o 10 lat, co najmniej, spóźnione. To wszystko o czym piszesz już dawno się stało. Staropramena, Gambrinusa, Radegasta nie da się pić. W temacie jakości piw wielkokoncernowych nie ma już praktycznie żadnej różnicy między Polską, a Czechami. Na plus mają - więcej małych browarów oraz więcej piw ciemnych.
                Nooo, to gruba przesada! Fakt, że niektóre wprowadzane nowości w rodzaju Gambrinus Exelent i różne Kozel Medium i mnie nie przypadają do gustu, ale klasyczne Svetle Leżaki z nielicznymi wyjątkami na ogół utrzymują dobrą jakość.

                Comment

                • rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1839

                  #38
                  Jakość to może i utrzymują. Tylko smaku nie
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                  Comment

                  • pioterb4
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.05
                    • 4322

                    #39
                    Przepraszam za offtop, może ART zechce wydzielić nasze posty: Maksymilianie żyjesz przeszłością. Staropramen czy Gambacz to już są te same piwa co nasze koncerniaki. Warzone z udziałem dodatków niesłodowanych, chmielone wyłącznie ekstraktem a nie granulatem. Cerny Kozel to juz jest profanacja bohemian dunkel - sam nie wiem czy rodzimy Okocim Palony nie był smaczniejszy nie wspominając o ciemniakach z Gościszewa czy Czerwonym Smoku z Miłosławia.

                    Comment

                    • zby
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 5

                      #40
                      nie po etykiecie

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Odróżniali jak widzieli obie etykiety więć tu bym akurat nie szalał.
                      nie zakładałbym czegoś z góry, jeśli nie wiem - odróżniali nie po etykiecie i bez szaleństw

                      Comment

                      • zby
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2007.04
                        • 5

                        #41
                        nie chodzi o piwo dla diabetyków

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        W Czechach co drugi browar produkuje tzw. diapivo, czyli piwo dla diabetyków.
                        chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby Wyświetlenie odpowiedzi
                          nie zakładałbym czegoś z góry, jeśli nie wiem - odróżniali nie po etykiecie i bez szaleństw
                          Chcesz mi powiedzieć że przeciętny polski konsumewnt piwa bez głębszej wiedzy sensorycznej jest w stanie odróżnić Pilsnera czeskiego od licencji polskiej mimo że nie udało się tego dokonać piwnym kiperom, którzy porównywali wersje czeską z polską i rosyjską (artykuł wklejał kiedyś Darekd)? Potem Ci sami wyrobieni konsumenci idą do minibrowaru, dostają klarowne Tyskie jako pilsa i wypijają go bez zmrużenia oka. Sorry, ale zbyt długo żyję w tym kraju by tak zaufać ludzkim podniebieniom.

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby Wyświetlenie odpowiedzi
                            chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"
                            No a co to jest diapivo? Piwo o obniżonej zawartości cukru. Jest "najmniej cukrowe".
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

                              #44
                              A moglibyście się jednak trzymać tematu jak prosił administrator? Czy tak trudno dostosować się do prośby? Proponuję zatem czasowego bana dla każdego kto będzie odbiegał od tematu poniżej mojego postu - może to pomoże Wam właściwie reagować na prośby admina.
                              Last edited by Maggyk; 2011-08-18, 15:28.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • kopyr
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2004.06
                                • 9475

                                #45
                                A gdzie będzie ten czat? Nie chodzi mi o miejsce realne, a wirtualne. Gdzie będzie można go śledzić online? Bo jakoś mi umknęła ta informacja.
                                blog.kopyra.com

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X