Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #76
    receptura się nie zmieniła ale zmieniły się surowce. Zapytajcie czy robili wcześniej dekokt i czy teraz robią. Czy czasy zacierania sa te same?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

      #77
      "Nie stosujemy HGB w Pilźnie". To gdzie go stosują - tylko w Popovicach i Nosovicach Jak odróżnić partię Gambacza z Pilzna nie poddaną HGB?
      Last edited by docent; 2011-08-18, 18:45.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

      Comment

      • agaslayer
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.06
        • 219

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
        "Nie stosujemy HGB w Pilźnie". To gdzie go stosują - tylko w Popovicach i Nosovicach Jak odróżnić partię Gambacza z Pilzna nie poddaną HGB?
        Popovice chyba

        cos znalazlem

        Firma Centec, výrobce zařízení HGB, uvádí, že ho dodala do pivovarů ve Velkých Popovicích, v Českých Budějovicích či Havlíčkově Brodě. Skupina Heineken využívání technologie HGB ani netají. „Používá se to všude ve světě. Laicky řečeno, uvaříme mladinu o vyšší stupňovitosti a na konci procesu přidáme vodu,“ vysvětluje Tomáš Kosmák, který je od května ředitelem pivovaru v Krušovicích, jenž už také náleží Heinekenu.

        Přímo v Krušovicích se technologie HGB nepoužívá, zato se osvědčila v pivovaru Starobrno (také Heineken), kde Kosmák pracoval dříve. Kvalita starobrna se prý díky HGB zvedla, v posledních osmi letech je dokonce nejoceňovanější značkou na tuzemských soutěžích. „Ta technologie je tak dokonalá, že ani nejlepší odborníci neodliší klasicky vyráběné pivo od piva z HGB,“ tvrdí Kosmák, podle něhož záleží především na poměru a kvalitě surovin. Špatný sládek vyrobí nepitelné pivo i s nejlepší možnou technologií, dobrému sládkovi prý „počítačová“ HGB výroba zajistí standardní kvalitu bez výkyvů.

        Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

        nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
        http://beer.agaslayer.cz

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #79
          Zapytajcie o żółć - czy kiedykolwiek słyszał o tym, żeby używano jej jako substytutu chmielu?
          blog.kopyra.com

          Comment

          • leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

            #80
            Kopyrowi jak nic ktoś wyhakował hasło do konta

            Comment

            • volodos
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.09
              • 717

              #81
              Wiowczas uzywano jedynie suszonych szyszek chmielowych.

              Czyli jednak receptura się zmieniła.

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
                Wiowczas uzywano jedynie suszonych szyszek chmielowych.

                Czyli jednak receptura się zmieniła.
                Słowo "prawie" jest tu kluczowe. A sorry, to prawie odnosi się do 170 lat
                Last edited by docent; 2011-08-18, 19:00.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #83
                  Teraz tez są suszone tylko, że sprasowane.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • volodos
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.09
                    • 717

                    #84
                    Czyli furtka jest. No dooobra, chyba więc prawie różnicy nie ma.
                    Last edited by volodos; 2011-08-18, 19:02.

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #85
                      No to widzę, że za dużo ciekawego, poza frazesami się nie dowiemy. Równie dobrze moglibyśmy czatować z BOTem, albo z pracownikiem działu PR.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • docent
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 5205

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                        No to widzę, że za dużo ciekawego, poza frazesami się nie dowiemy. Równie dobrze moglibyśmy czatować z BOTem, albo z pracownikiem działu PR.
                        Nie narzekaj, jest Twoje pytanie!
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #87
                          Nie chodzi mi o średniowiecze, ale o XX wiek. I nie chodzi o książki.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            #88
                            "W sredniowiecznych ksiazkach sa wzmianki o roznych skladnikach". Czyli odnoszenie się browarów do dawnej tradycji ma tu głębokie uzasadnienie!
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • agaslayer
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.06
                              • 219

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              No to widzę, że za dużo ciekawego, poza frazesami się nie dowiemy. Równie dobrze moglibyśmy czatować z BOTem, albo z pracownikiem działu PR.
                              dziwne, mam te same uczucia, jak z politykiem, niby cos mowi, ale nic rzetelnego sie nie dowiemy
                              Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

                              nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
                              http://beer.agaslayer.cz

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #90
                                Zasłabo dociskają gościa. Jak mówi, że chmiel to trza odrazu pytac w jakiej postaci, granulatu czy ekstraktu.

                                Takie to wszystko ugrzecznione.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X