Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • domis86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.07
    • 1

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
    Co poniektórzy spodziewali się nie wiadomo czego, a otrzymali standardowy marketingowy bełkot koncernowego funkcjonariusza. Cóż, naiwnośc nie ma granic. Ja uważam, że np. nasz nieoceniony p.Tołwiński wypadłby równie rzeczowo
    Może ten Pan nie wiedział z kim ma do czynienia? Może myślał, że ze zwykłą gawiedzią, a nie z ekspertami od spraw browarnictwa?
    Last edited by domis86; 2011-08-19, 00:38.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      Drodzy użytkownicy browar.bizu a na co liczyliście?
      Ani w tym wątku ani w dyskusji dot. Kormorana niczego się nie dowiedzieliśmy interesującego. Marketingowe frazesy i nic więcej.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Ani w tym wątku ani w dyskusji dot. Kormorana niczego się nie dowiedzieliśmy interesującego.
        W przypadku Kormorana dowiedzieliśmy się, że górnej fermentacji nie ma i nie będzie. To jakiś konkret
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
          No mnie jest cięzko uwierzyć że u nas wszystko idzie dzięki jedynej słusznej metodzie zwanej HGB a tam miliony hektolitrów warzą w zgodzie z naturą
          No ale ile browarów Niemczech warzy za pomocą HGB?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            Nie potrafię odpowiedzieć, to by trzeba było Abernackę zapytać Podejrzewam, że Erdinger, Warsteiner, Beck's, Bitburger...a dalej cięzko mi zgadywać. Chcesz przez to powiedzieć, ze niestosowanie HGB w Plznie jest jak najbardziej prawdopodobne?

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              No, też myśleliśmy, że Paulaner to taki moloch jak nasz. Jak się okazało w Niemczech jest tylko kilka browarów co warzy HGB. HGB rozpleniło się u nas, nie mierzmy innych swoją miarą.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

                Czyli traktują Polskę jak piwny trzeci świat, gdzie cięcie kosztów można posunać do granic mozliwości. To teraz się kurcze zastanawiam czy w Czechach może być podobnie jak w Niemczech i czy HGB też może zdanpowić jakiś niewielki odsetek...

                Comment

                • biker200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.10
                  • 152

                  Całość czatu

                  Co zrobić, żeby zobaczyć całość czatu. Tu wyświetla mi tylko o 19 20.

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Czyli traktują Polskę jak piwny trzeci świat, gdzie cięcie kosztów można posunać do granic mozliwości. To teraz się kurcze zastanawiam czy w Czechach może być podobnie jak w Niemczech i czy HGB też może zdanpowić jakiś niewielki odsetek...
                    Artykuł z lipca 2009 linkowany przez agaslayera mówi o tym, że od 40 do 60% czeskiego piwa obecnego na rynku jest wytwarzane za pomocą HGB. Teraz pewnie jeszcze więcej bo zalewa ich nasz szmelc.
                    Last edited by docent; 2011-08-19, 09:08.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      Pan Berka jak widzę trzyma linię obowiązującej wersji prawdy w swoim koncernie. Same krągłe teksty, żywcem wyjęte z folderu reklamowego, bez osobistej refleksji. Rozumiem że zależy mu na utrzymaniu dobrze płatnej posady w stylu "nie drażnić lwa".

                      Ziew.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        Artykuł z lipca 2009 linkowany przez agaslayera mówi o tym, że od 40 do 60% czeskiego piwa obecnego na rynku jest wytwarzane za pomocą HGB. Teraz pewnie jeszcze więcej bo zalewa ich nasz szmelc.
                        I to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
                        Last edited by pioterb4; 2011-08-19, 09:12.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          I to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
                          Dlatego gdyby dał nam chociaż trochę prawdy, że np. "niektóre marki (bez wymieniania) są warzone HGB, ale nie nasz tradycyjny PU" to by tym więcej zyskał.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • docent
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.10
                            • 5205

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            I to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
                            Prazdroj co najwyżej mógł być poddawany HGB pod koniec lat 90-tych bo wtedy jeszcze była 10-tka Pilsnera Ale nikt chyba nie wierzy, że beznadziejne Gambacze są robione tradycyjną metodą.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                            Comment

                            • pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

                              Dla mnie ta rozmowa straciła urok jak Pan Vaclav nie chciał/nie mógł odpoiwedzieć na pytanie czy lubi piwa górnej fermentacji. To takie pytanie na przełamanie lodów, żeby poznać co ten ktoś nienzajomy po drugiej stronie lubi sobie popijać poza tym co sam uwarzy. Tak jakby zapytać piłkarza z E-klasy komu kibicuje w Premiership - zupełnie poprawne politycznie pytanie i nie burzące żadnych relacji bez względu na ewentualne wskazanie.

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                T-Mobile Ekstraklasa a Barclays Premier League to jednak dwa odrębne światy. A SABMiller generalnie stara się unikać górnej fermentacji, w Polsce starają się udawać że czegoś takiego w ogóle nie ma (doświadczenie z wycieczek po browarach w Tychach i Poznaniu). Więc jak to ich piwowar miałby pijać takie piwa? Z konkurencyjnych browarów do tego, skandal murowany
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X