Czat z Vaclavem Berką, piwowarem Pilzneńskiego Prazdroja - 2011.08.18, godz. 19:00

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    Więc jak to ich piwowar miałby pijać takie piwa? Z konkurencyjnych browarów do tego, skandal murowany
    Akurat Master to górna fermentacja więc mógł marketingowo odpowiedzieć, że właśnie te pija. Ale widocznie woli dolniaki.
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      Hmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        No bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ. To są zupełnie inne skale. Poza tym jak jeden z "zawodników" potrafi docenić konkurenta, powiedzieć żę to i to robi dobrze i ceni go za to i tamto i czuje dzięki temu dodatkową presję by samemu warzyć lepsze piwo to dla mnie to jest jakiś wyznacznik wielkości tego człowieka. A jak facet pisze, że pije tylko swoje piwo, nie interesuje go co robią inni, nie zna innych piw niż PU, 170 lat się nic w zakładzie nie zmieniło a inni pozmieniali to mnie się odechciewa gadać bo widzę że taki człowiek jest zbyt mocno zapatrzony w jeden punkt.
        (doświadczenie z wycieczek po browarach w Tychach i Poznaniu).
        Przepraszam za offtop: przewodnicy negowali istnienie górnej fermentacji?

        Comment

        • agaslayer
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.06
          • 219

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
          I to jest wiarygodna informacja. Jestem w stanie uwierzyć że PU nie widzi HGB, ale nie wierzę że Gambacz i Kozly też są od niego wolne. SabMiller nie jest organizacją "piwosz friendly"
          tez nie wierze, bo Kozel 10 byl jakis rok albo pol rok bardzo zly, wszyscy co go lubili to samo mowili, od ponad dwu miesiecy jest juz normalny, dobry i da sie pic, jakim to cudem ?

          a o Gambaczowi ciagle sie mowi, ze jest warzony jako 13 i pozniej "downgradowany" na 10
          Last edited by agaslayer; 2011-08-19, 10:29.
          Katalog czeskich podstawek piwnych http://www.coasters.cz

          nowa strona z kolekcja podstawek - prawie gotowa :-D
          http://beer.agaslayer.cz

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
            Przepraszam za offtop: przewodnicy negowali istnienie górnej fermentacji?
            To było na zasadzie "a po co to komu, Polacy wiedzą co dobre i takiego paskudztwa do ust nie wezmą"
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • rohozecky
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2008.11
              • 1839

              A poza tym, to my im mówimy, co jest dobre
              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Hmm, jesteś pewien że to górniaki? Na stronie Mastera piszą, że Berka jest duchowym ojcem i ambasadorem marki, więc coś mi tu nie pasuje. Zresztą SABMiller się na swojej stronie do Masterów nie przyznaje, ki diabeł?
                Faktycznie, pamiętam jeszcze starą stronę Mastera (kiedy był tylko beczkowy) i wydawało mi się, że wspominali o górnej fermentacji. Na obecnej stronie słowa nie ma na ten temat oprócz tego, że inspirowali się "średniowiecznymi recepturami" (czyli górna). No ale to marketing pewnie.
                Last edited by docent; 2011-08-19, 10:41.
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • Micho441
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.04
                  • 812

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zby Wyświetlenie odpowiedzi
                  chodzi nie o diapivo, a o normalne piwo, które jest najmniej "cukrowe"
                  W tej sytuacji polecił bym piwo Orval minimum dwuletni osiagający do 7.2% alkoholu.
                  Analiza wykonana przez Uniwersytet Weihenstephan w Monachium http://www.wzw.tum.de/.Badania wykazały że stary Orval miał jeden z najwyższych poziomów tłumienia z jakim spotkało się laboratorium w odniesieniu do piwa -96% na rok a ponad 99% po trzech latach.Zasadniczo więc stary Orval pozostaje bez cukru, dzięki czemu jest odpowiednim piwem dla diabetyków.W Niemczech może być wprowadzane do obrotu jako "Diatbier", co oznacza, że jest niskiej zawartości węglowodanów, ale niekoniecznie kalorii.

                  Comment

                  • Fala
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2004.07
                    • 671

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biker200 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Co zrobić, żeby zobaczyć całość czatu. Tu wyświetla mi tylko o 19 20.
                    tu masz odpowiedź
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dziękuję za udział i radosne komentarze po Udaję się odpocząć, zaraz po weekendzie pojawi się zapis czatu uzupelniony o odpowiedzi naszego rozmówcy na pytania ktore nie trafiły do czatu. Jest tego mniej więcej drugie tyle.
                    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                    Admin ma zawsze rację

                    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedzi
                      W tej sytuacji polecił bym piwo Orval minimum dwuletni osiagający do 7.2% alkoholu.
                      Orval drogi. Wysokie odfermentowanie osiągają w Browarze Staropolskim, ich piwo mocne ma FG poniżej 0,1Blg . W Jabłonowie się dziwili, że da się aż tak
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12563

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        No bo za górną fermentację w Czechac głownie biorą się mikrusy, wyjątkiem jest Primator. Dominacja lagera jest niepodważalna - Matuska i Kocoury to będą raczej ciekawostki niż jakieś większe procentowe udziały w rynku. Dlatego nie widziałem nic zdrożnego w pochwaleniu np jakiegoś czeskiego pale ale albo belgijskiego trapisty, bo są to piwa tak samo groźne dla Pazdroja jak sieć Bierhalle dla KP czy GŻ.
                        E tam, zanim powstało większość mini z górną fermentacją Staropramen trzaskał Kelta a Herold Bastardy, ale jak słusznie zauważasz to żadna konkurencja. One są wręcz niezauważalne i prawdopodobnie Berka o nich nie słyszał. Mlaska i wzdycha na filmach reklamowych, jakby w ogóle pił pierwszy raz w życiu piwo, a w domku pewnie jak ogląda w kapciach fotbalek to wlewa w siebie geczko. Za komuny pracownicy Pilzna i innych wielkich eksportowych marek to pyły paniska, wtedy jeszcze sposoby produkcji były wszędzie podobne, więc małe browary nie były w modzie. Zresztą lały tylko wokół komina, a komin często w prowincjonalnym miasteczku i lanie po wioskowych gospodach to nie to co w luksusowych hotelach Pragi i Karslbadu oraz w zagranicy. Rynek wymusił na małych browarach kreatywność, ale w Pilznie Berce dalej dobrze jest jak było. Ukształtowany jest w całkiem innych piwnych czasach, na jednym się zna, jedną rzecz robił przez całe życie i to chyba nawet w jednym miejscu. Ale póki ten interes idzie dobrze, to nie ma się czemu dziwić. Osobiście uważam, że mimo wszystko jest to piwo na poziomie, jak ktoś nie lubi eksperymentować i jada w knajpie 40 lat tylko "maso-knedlo-zelo", to i będzie pił od święta Prazdroja, a codziennie G. A takich ludzi w Czechach + turyści są miliony. i przekaz dobrodusznego p. Berki to nich jest kierowany

                        Comment

                        • IvanH
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.06
                          • 63

                          Dlaczego bije nam po oczach, że to wywiad z "głównym piwowarem"...
                          Jaki z tego Pana główny piwowar?

                          To jakiś sponsorowany baner reklamowy?

                          Może coś przegapiłem...

                          Comment

                          • snorre
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2006.02
                            • 655

                            Mnie zirytowała odpowiedź na pytanie, czy były kiedyś próby stworzenia piwa pszenicznego w Pilznie. Odpowiedź mniej więcej, produkujemy (ups, warzymy ) piwo w tradycyjny sposób, choć nie opieramy się innowacjom. Czyli piwo pszeniczne odbiega od tradycyjnych kanonów warzenia piwa i w ogóle to taka ciekawostka w stylu piw owocowych? Niech jedzie do Bawarii i tam tak gada...
                            Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              Czy można ten czat jakoś wyłączyć? Wkurza mnie i ogólnie przeszkadza, bo jest za dużo przewijania. A nie mam najmniejszej ochoty tego czytać.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                Jakoś po 12 powinien przejść do archiwum.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X