Prawidłowa temperatura dla piw ciemnych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

    Prawidłowa temperatura dla piw ciemnych

    Jaka jest prawidłowa temperatura spożycia dla piw ciemnych ?
    Piłem parę gdy były schłodzone tak jak jasne i niezbyt smakowały, dopiero po pewnym czasie gdy się ociepliły, nabierały ciekawego smaku. Także ktoś inny na forum pisał. że dla tych piw temperatura powinna być wyższa. Jeśli rzeczywiście tak, to producenci powinni podawać ją na kontretykiecie, bo raczej mało osób o tym wie.


    PS
    Podobne zróżnicowanie temperatur występuje przy winie czerwonym i białym.
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #2
    A chodzi o unijne ciemne, czy normalne piwo do picia (nie unijne) ciemne?
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • Browar-Besko
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 317

      #3
      Gdybyś trochę pofatygował się i popatrzył na moje oceny ciemnych piw, to od razu byś wiedział, że są to NORMALNE piwa !

      Poza tym, pytam o piwa ciemne, a nie wyroby piwopodobne ciemne, co automatycznie oznacza o które chodzi. Wiem, że trochę już późno i z myśleniem juz nie najlepiej, mimo to pozdrawiam.

      Comment

      • baania
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.10
        • 317

        #4
        Ja dla ciemnych piw stosuję zasadę - im mocniejsze, tym cieplejsze.
        Przykładowy czas, po którym otwieram piwo schłodzone do temp. panującej w lodówce:
        10 min - Czarna dziura, guinness draught
        15 min - Noteckie ciemne, gniewosz
        20 - 30 min - koźlaki
        >30 min - portery
        Oczywiście te czasy mogą się różnić w zależności od konkretnego piwa.
        Last edited by baania; 2011-08-24, 21:32.
        Podcast o piwie
        Podcast o piwie | Facebook

        Comment

        • MINIAKos
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 151

          #5
          Dla znających lengłydź polecam artykuł na Ratebeer.

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
            Gdybyś trochę pofatygował się i popatrzył na moje oceny ciemnych piw, to od razu byś wiedział, że są to NORMALNE piwa !
            To teraz trzeba przejrzeć wszystkie posty danego użytkownika, żeby móc z nim dyskutować?

            Poza tym, pytam o piwa ciemne, a nie wyroby piwopodobne ciemne, co automatycznie oznacza o które chodzi.
            To, że Ty masz jakiś tam wyimaginowany podział nie znaczy że wszyscy muszą się do tego dostosowywać.

            A co do temperatur to polecam podany wyżej artykuł na ratebeer. Można też zaopatrzyć się w termometr i sprawdzić które piwo smakuje najlepiej w jakiej temperaturze.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7


              Ja pierdziu...
              Ciężko w wyszukiwarkę wpisać "temperatura podawania" ?
              Jak tak to masz!
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Browar-Besko
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.06
                • 317

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi

                Chyba nie poczytałeś do końca tego tematu, bo inni krytykują ten artykuł, w którym jest sporo bzdur. A co do podanych temperatur, to mogą być także niepewne.

                Comment

                • Browar-Besko
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.06
                  • 317

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MINIAKos Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dla znających lengłydź polecam artykuł na Ratebeer.
                  Kolega baania także podaje zróżnicowane temperatury

                  Z tego prosty wniosek, że producenci ciemnych piw powinni podawać najlepszą temperaturę spożycia danego piwa, bo przy małym spożyciu tych piw w Polsce, mało komu chce się eksperymentować, jaka temp. byłaby najlepsza !

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3489

                    #10
                    Znalazłeś coś "lepszego" to podlinkuj.
                    A krytyka dotyczy konkretnego fragmentu artykułu a nie tego o co pytałeś.
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • baania
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.10
                      • 317

                      #11
                      Ja podaję takie temperatury, jakie mi odpowiadają. Oczywiście nie siedzę ze stoperem w ręku i nie czekam 25min 00s, żeby napić się piwa, ale po prostu daję jakiś czas, żeby butelka postała w temp. pokojowej.

                      A odnośnie podawania idealnej temp. na opakowaniu, to jest ona zbędna, ponieważ i tak nikt nie będzie wsadzał termometru do piwa, żeby się upewnić czy już może pić.
                      Last edited by baania; 2011-08-25, 20:45.
                      Podcast o piwie
                      Podcast o piwie | Facebook

                      Comment

                      • Browar-Besko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.06
                        • 317

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedzi
                        i tak nikt nie będzie wsadzał termometru do piwa, żeby się upewnić czy już może pić.
                        Zgadza się, jak i nikt tego nie robi w przypadku piw jasnych bo prawie każdy wie, że powinny mieć ok. 10 st., ale producent piw ciemnych powinien zasugerować konsumentowi jaka temp. jest najlepsza (a przecież zdarza się, że sugerują sprzedawcy cenę). Wiele nieuświadomionych osób zniechęca się do piw ciemnych pijąc je w temp 10 st., wtedy gdy mają gorszy smak.
                        Czy to takie strasznie trudne podać temp. spożycia na kontetykiecie ?

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          A może to nie są piwa dla spijaczy Żywca, może dla "indywidualistów eksperymentatorów", którzy nie potrzebują emotki wyświetlającej najlepszą temperaturą do spożycia.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                            ... Czy to takie strasznie trudne podać temp. spożycia na kontetykiecie ? ...
                            Zgłosiłeś się z tym problemem do osób odpowiedzialnych za sprzedaż piwa w browarach, czy postanowiłeś bić pianę wyłącznie tutaj?

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12639

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zgadza się, jak i nikt tego nie robi w przypadku piw jasnych bo prawie każdy wie, że powinny mieć ok. 10 st., ale producent piw ciemnych powinien zasugerować konsumentowi jaka temp. jest najlepsza (a przecież zdarza się, że sugerują sprzedawcy cenę). Wiele nieuświadomionych osób zniechęca się do piw ciemnych pijąc je w temp 10 st., wtedy gdy mają gorszy smak.
                              Czy to takie strasznie trudne podać temp. spożycia na kontetykiecie ?
                              Wcześniej podałeś przykład win. Ostatnio trend jest taki by czerwone podawać w nieco wyższych temperaturach niż dotychczas. Też są trendy. Ja myślę, że jest to indywidualna sprawa. Osobiście nie lubię zbyt schłodzonych piw. Z jednej strony ograniczają pianę, która utrzymuje odpowiednie wysycenie przez cały czas pica, z drugiej "przytępia" wartości smakowe. W związku z tym im cięższe, treściwsze, słodowe piwa tym temperatura powinna być nieco wyższa. Lekkie mogą być zimniejsze. Uważam, że barwa aż tak nie istotniejsza od ekstraktu. Choć wiele ciemniejszych piw jest bardziej słodowa i treściwsza. Ale to jest kwestia gustu i chyba najlepiej, żebyś zdał się na swoje odczucia.

                              Przypomniały mi się wspomnienia moich wujków, którzy nauczyli się pić piwo na robotach podczas wojny w Bawarii. Piwo którym ich bauer się z nimi dzielił posiadało zawsze odpowiednią temperaturę. Temperaturę studni, w której je trzymano

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X