Artykuł Piotra Kucharskiego: Wirtualne browary - Komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    Artykuł Piotra Kucharskiego: Wirtualne browary - Komentarze

    Jakie są modele kontraktowej produkcji piwa w Polsce? Wirtualnym browarom przyjrzał się Piotr Kucharski w kolejnym artykule BrowarBizowym.

    Artykuł znajduje się tu:


    Zapraszam do czytania i komentowania!
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Sokół83
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1598

    #2
    browar Stary Kraków, powstały w 2005 r. [...] produkował udane piwa w formie najpierw beczkowej, później również butelkowanej. Co ciekawe, jeśli nie liczyć browarów restauracyjnych, były to pierwsze polskie piwa górnej fermentacji w nowożytnej Polsce.
    Na prawdę nie było nic wcześniej? Nawet pomijając Palma z Belgii jako licencyjnego.
    Rozumiem, że Kama Sutra, Gab Stout i Frater 7,6 są młodsze?
    Z INNEJ BECZKI

    www.fotopolska.eu

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sokół83 Wyświetlenie odpowiedzi
      Na prawdę nie było nic wcześniej? Nawet pomijając Palma z Belgii jako licencyjnego.
      Rozumiem, że Kama Sutra, Gab Stout i Frater 7,6 są młodsze?
      Ja nic takiego nie kojarzę. Kama Sutra pojawiła się w 2006, Frater 7,6 pod koniec 2005, a Gab Stout do wznowienia marki w 2006 był dolnej fermentacji.
      Można ewentualnie zastanawiać się jeszcze nad Reginą Pszeniczną, która mogła pojawić się przed Smoczymi Głowami.
      Last edited by Twilight_Alehouse; 2011-09-07, 09:18.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Co ciekawe, jeśli nie liczyć browarów restauracyjnych, były to pierwsze polskie piwa górnej fermentacji w nowożytnej Polsce.
        Czyli Ale z Żywca, czy piwa górnejfermentacji z początków XX wieku, o Grodziszu nie wspominając to były starożytne czy średniowieczne? Przed '89 Polska nie była nowożytna? Tak się czepiam, bo strasznie mi to zgrzyta.
        Last edited by kopyr; 2011-09-07, 09:35.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • sienioo
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.12
          • 177

          #5
          Hmn nie wiem czy to nieścisłość, czy może ja się myle, ale czy czasem piwa dla Dionizosa nie są w przeważającej większości robione w Chełmie, który nie został wymieniony?

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Czyli Ale z Żywca, czy piwa górnejfermentacji z początków XX wieku, o Grodziszu nie wspominając to były starożytne czy średniowieczne? Przed '89 Polska nie była nowożytna? Tak się czepiam, bo strasznie mi to zgrzyta.
            No dobrze, przyznaję, to sformułowanie "nowożytnej" mogło nie być do końca fortunne. Chodzi mi właśnie o Polskę po '89 r.

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 4628

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
              (...)
              Można ewentualnie zastanawiać się jeszcze nad Reginą Pszeniczną, która mogła pojawić się przed Smoczymi Głowami.
              Regina pszeniczna pojawiła się parę miesięcy wcześniej. Na dowód załączam temat na forum, założony w czerwcu 2005.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sienioo Wyświetlenie odpowiedzi
                Hmn nie wiem czy to nieścisłość, czy może ja się myle, ale czy czasem piwa dla Dionizosa nie są w przeważającej większości robione w Chełmie, który nie został wymieniony?
                Racja, musiałem zgubić Jagiełłę podczas wymieniania browarów. Wiem oczywiście, że Dionizos zamawia u nich piwa, ale raczej nie w przeważającej większości - chyba tylko Magnusy.

                Comment

                • a1410
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.08
                  • 613

                  #9
                  Cholewickiemu chyba Zbigniew, nie Andrzej...

                  Comment

                  • CyboRKg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.04
                    • 594

                    #10
                    Pierwsze z nich, „Pyszne”, wydaje się niepasteryzowaną wersją „Raciborskiego” z Browaru Zamkowego w Raciborzu. Pasuje do tej kategorii, ponieważ standardowe „Raciborskie” jest pasteryzowane.
                    Przeciez Raciborz produkuje takze piwo niepasteryzowane o nazwie "Twierdzowe". Byc moze "Pyszne" to wlasnie to samo piwo...
                    "Jedno pivo ne vadi!"
                    "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                      Przeciez Raciborz produkuje takze piwo niepasteryzowane o nazwie "Twierdzowe". Byc moze "Pyszne" to wlasnie to samo piwo...
                      Twierdzowe ma inne parametry, a Pyszne mocą odpowiada właśnie Raciborskiemu.

                      Comment

                      • fxone10
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.08
                        • 32

                        #12
                        1000 IBU to jest czysty marketing

                        tak samo jak 2007 IBU mikkera. Powyżej 100 już robi się totalnie wszystko jedno i mało kto jest w stanie rozróżnić więcej goryczki w tej skali. Ale bardzo dobry artykuł, pokazuje tylko jak nędzna jest polska rzeczywistość prawna dla piwowarów i jak wiele jest w tej materii do zrobienia. Żenujące, że wartościowy piwowar musi być na dzierżawie jakiegoś browaru. Podam tylko informację, że w UK jest 7000 (słownie: siedem tysięcy) mikrobrowarów. Monopol koncerniaków w Polsce jest przytłaczający. Potrzebna jest na wczoraj liberalizacja prawa dotyczącego piwowarów , jakiej doczekali się winiarze w naszym kraju. To musi być inicjatywa również takich portali jak ten. Dziękuję za uwagę.

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fxone10 Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...) Podam tylko informację, że w UK jest 7000 (słownie: siedem tysięcy) mikrobrowarów. (...):
                          Fantazja ciebie z lekka poniosła
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            #14
                            Bez kozery powiem dziesięć tysięcy
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Bez kozery powiem dziesięć tysięcy
                              Co tak skromnie
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X