korekta ocen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

    korekta ocen

    Jak prawie wszyscy wiedzą, piwo jest do picia (smakowania), a nie do wąchania.
    Przypominam tę starożytną zasadę Egipcjan dlatego, by zwrócić uwagę na niesprawiedliwe ocenianie piw, gdzie jednakowy wpływ na tę ocenę mają SMAK i ZAPACH.
    Kilku piwom wystawiłem niższe oceny za smak, ale wyższe za zapach, i dzięki temu dostały ogólne oceny wyższe, niż na to zasługują.

    Dlatego proponuję wprowadzić korektę algorytmu oceny piw, gdzie SMAK będzie miał 50 % udziałów, a każda pozostała składowa (KOLOR, PIANA, ZAPACH, NASYCENIE, OPAKOWANIE) po 10 %.
    Myślę, że to będzie bardziej sprawiedliwe.

    PS
    Jaki jest obecnie dokładny udział poszczególnych składowych na ocenę piwa ?
  • franekf
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.06
    • 944

    #2
    Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
    http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
    Piwny Janusz bez Teku

    Comment

    • skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

      #3
      Domyślam się, że mówisz o artomacie. Każda składowa ocena ma następujący wpływ na ocenę końcową:

      kolor: 5%
      piana: 10%
      nasycenie: 5%
      zapach: 35%
      smak: 40%
      opakowanie 5%
      licz np: 4x5% + 4x10% + 4x35% + ...

      Smak ma więc wyższą wartość niż zapach.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak prawie wszyscy wiedzą, piwo jest do picia (smakowania), a nie do wąchania.
        Przypominam tę starożytną zasadę Egipcjan dlatego, by zwrócić uwagę na niesprawiedliwe ocenianie piw, gdzie jednakowy wpływ na tę ocenę mają SMAK i ZAPACH.
        Kilku piwom wystawiłem niższe oceny za smak, ale wyższe za zapach, i dzięki temu dostały ogólne oceny wyższe, niż na to zasługują.

        Dlatego proponuję wprowadzić korektę algorytmu oceny piw, gdzie SMAK będzie miał 50 % udziałów, a każda pozostała składowa (KOLOR, PIANA, ZAPACH, NASYCENIE, OPAKOWANIE) po 10 %.
        Myślę, że to będzie bardziej sprawiedliwe.

        PS
        Jaki jest obecnie dokładny udział poszczególnych składowych na ocenę piwa?
        A ja proponuję, żebyś przestał nadużywać boldowania. Po drugie proponuję, żebyś wprowadził korektę algorytmu oceniania zapachu i wszystko będzie ok.

        Tak na serio, to kilka lat temu wysunąłem identyczny postulat. Po tych kilku latach, po zdegustowaniu piw ze zdecydowanej większości stylów warzonych na świecie, po kilku kursach sensorycznych, po kursie sędziowskim stwierdzam, że byłem w błędzie. Problem polega na tym, że wiele normalnych (nieunijnych ) piw nie pachnie. A skoro nie pachnie to powinno dostać za zapach 2-3, a nie 4-5. IPA, RIS, dobry pils potrafią doskonale pachnieć.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Browar-Besko
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.06
          • 317

          #5
          A to jednak ZAPACH ma mniejszy wpływ od SMAKU na ocenę, ale tylko o 5 punktów procentowych, czyli ogólnie aż 35 %, co jest i tak zdecydowanie za dużo !

          Comment

          • skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

            #6
            Przecież smaków jest tylko 5, a zapachów setki wariantów!

            Comment

            • Browar-Besko
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 317

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Problem polega na tym, że wiele normalnych (nieunijnych ) piw nie pachnie. A skoro nie pachnie to powinno dostać za zapach 2-3, a nie 4-5. IPA, RIS, dobry pils potrafią doskonale pachnieć.
              Zgadza się, ale dlaczego na ogólną ocenę piwa, zapach wpływa aż w 35 procentach ? Przecież smak jest o wiele ważniejszy, a nie o jedyne 5 punktów procentowych !

              Comment

              • franekf
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.06
                • 944

                #8
                A zatykacie sobie nos, jak oceniacie smak?
                Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
                http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
                Piwny Janusz bez Teku

                Comment

                • Browar-Besko
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.06
                  • 317

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przecież smaków jest tylko 5, a zapachów setki wariantów!
                  Zgadza się, ale piwo to nie perfumy !

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #10
                    Tak jak napisał przed chwilą franekf - Besko, zatknij sobie nos podczas picia piwa, to będziesz wiedzieć o co chodzi. Zresztą zatknij go sobie też podczas jedzenia czegoś ewidentnie zapachowego, np. pieczeni. I właśnie dlatego piwo powinno się pić wyłącznie z kufla (czy innego szkła) by nos miał dostęp do napoju.
                    Last edited by Pendragon; 2011-09-08, 20:25.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • skitof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2007.11
                      • 2484

                      #11
                      Nie ma idealnego systemu oceny, zawsze można tworzyć alternatywne. W artomacie smak + zapach mają łącznie 75%.

                      Comment

                      • baania
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.10
                        • 317

                        #12
                        Besko, przecież nie musisz korzystać z Artomatu, tylko możesz sam pisać poszczególne oceny i ostateczną wyciągnąć taką, jaką uważasz za słuszną.
                        Podcast o piwie
                        Podcast o piwie | Facebook

                        Comment

                        • banita12
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.10
                          • 65

                          #13
                          Wygląda na to , że nie rozumiesz samego pojęcia smaku . Smaki mamy tylko gorzki , słony,kwaśny,ostry,słodki. Gwarantuję , że po zatkaniu nosa żadnych innych niuansów smakowych nie odczujesz. Więc smak w piwie to nie jest żadna finezja. Tak naprawdę to co nazywamy smakie mpiwa jest jego zapachem połączonym ze smakiem. Moim zdaniem zapach powinien być wyżej oceniany niż zapach. Bo to on wpływa na niansy smakowo zapachowe piwa dzięki którym możemy rozkoszować się tak wieloma stylami piw.

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #14
                            Przy każdym piwie masz wyszczególnione oceny. Dodatkowo opisu i komentarze wielu osób. Jest to lepsze niż najdoskonalszy algorytm

                            Comment

                            • Browar-Besko
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.06
                              • 317

                              #15
                              Wiem, że ocenianie poprzez Artomat jest to rodzaj zabawy, ale dzięki temu możemy porównać oceny innych osób, a i dużo dowiedzieć się o konkretnym piwie.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X