korekta ocen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browar-Besko
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
    Moim zdaniem zapach powinien być wyżej oceniany niż smak. Bo to on wpływa na niansy smakowo zapachowe piwa dzięki którym możemy rozkoszować się tak wieloma stylami piw.
    Tu się nie zgodzę. Przyjemny zapach może być i ze złych rzeczy, np. pięknie pachnie grilowany kurczak, kiełbasa, jakiś burger. I co z tego zapachu, skoro w smaku są nijakie.

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banita12 Wyświetlenie odpowiedzi
      Gwarantuję , że po zatkaniu nosa żadnych innych niuansów smakowych nie odczujesz.
      To nie gwarantuj, bo nie masz racji. Do nosa zapachy mogą wnikać też z jamy ustnej, tzw. wąchanie retronosowe, czyli tyłem nosa. Sytuacja o której piszesz ma miejsce, jak masz bardzo duży katar, zawalone zatoki itd. Wtedy rzeczywiście prawie nic nie czujesz, przy zatkanym (palcami) nosie jednak coś tam czujesz.
      blog.kopyra.com

Comment

• banita12
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.10
        • 65

Przecież napisałem , że tkzw. smak piwa jest to połączenie smaku z zapachem. Podczas degustacj piwa , pijąc je odczuwamy zarówno smak i zapach jednocześnie.

Comment

• jacer
          • 2006.03
          • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
          Tu się nie zgodzę. Przyjemny zapach może być i ze złych rzeczy, np. pięknie pachnie grilowany kurczak, kiełbasa, jakiś burger. I co z tego zapachu, skoro w smaku są nijakie.
          Pierwsze słyszę aby grilowany kurczak, swojska kiełbasa były nijakie w smaku

P.S. banita, gdzieś ty się podziewał?
          Last edited by jacer; 2011-09-08, 21:11.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• banita12
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.10
            • 65

Miło mi Jacer , że mnie pamiętasz
            Miałem , dwuletnią przerwę w warzeniu , lecz postanowiłem wrócić ze zdwojoną siłą.

Comment

• Browar-Besko
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.06
              • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
              Pierwsze słyszę aby grilowany kurczak, swojska kiełbasa były nijakie w smaku

Przecież unijny kurczak czy unijna kiełbasa, mają całkiem inny smak niż swojskie! No cóż, widocznie nie było ci dane nawet skosztować tych drugich ...

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browar-Besko Wyświetlenie odpowiedzi
                Przecież unijny kurczak czy unijna kiełbasa, mają całkiem inny smak niż swojskie! No cóż, widocznie nie było ci dane nawet skosztować tych drugich ...
                To chyba raczej tobie, bo piszesz, że nie mają smaku.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Browar-Besko
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.06
                  • 317

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  piszesz, że nie mają smaku.
                  oczywiscie, że jakiś mają, ale nie będę go cytował, by ci nie popsuć smaku normalnego piwa (myślę, że tylko takie pijesz)

Comment

• skitof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2007.11
                    • 2484

Propozycja Browar-Besko o większym rozdzieleniu wartości smaku i aromatu nie jest niesłuszna, ale zrównywanie opakowania i zapachu po 10% nie do zaakceptowania.

Comment

• jacer
                      • 2006.03
                      • 9875

Już prawie 200 lat temu kucharz Cesarza Francuzów w słynnym pojedynku kucharzy udowodnił, że zapach jest równie ważny co smak. Jeżeli nie ważniejszy
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• Wujcio_Shaggy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.01
                        • 4628

Niektóre tematy są jednak nieśmiertelne... Niby umierają, ale wracają.
                        Last edited by Wujcio_Shaggy; 2011-09-09, 09:14.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                          Tak na serio, to kilka lat temu wysunąłem identyczny postulat. Po tych kilku latach, po zdegustowaniu piw ze zdecydowanej większości stylów warzonych na świecie, po kilku kursach sensorycznych, po kursie sędziowskim stwierdzam, że byłem w błędzie. Problem polega na tym, że wiele normalnych (nieunijnych ) piw nie pachnie. A skoro nie pachnie to powinno dostać za zapach 2-3, a nie 4-5. IPA, RIS, dobry pils potrafią doskonale pachnieć.
                          Prorok ze mnie jakiś czy co... Szczerze pisząc w momencie ustalania wag artomatowych kierowałem się bardziej intuicją niż wiedzą o piwie, której za wiele wtedy nie posiadałem. Przynajmniej w tym przypadku moja niezłomność w kwestii zmian w artomacie poskutkowała
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            To nie gwarantuj, bo nie masz racji. Do nosa zapachy mogą wnikać też z jamy ustnej, tzw. wąchanie retronosowe, czyli tyłem nosa. Sytuacja o której piszesz ma miejsce, jak masz bardzo duży katar, zawalone zatoki itd. Wtedy rzeczywiście prawie nic nie czujesz, przy zatkanym (palcami) nosie jednak coś tam czujesz.
                            Są techniki, żeby retronosowe też zlikwidować w trakcie takiego testu i wtedy masz tylko smak. Też oczywiście uważam, że zapach powinien mieć więcej do gadania w ocenie - po pierwszym węchu decyduję, czy piję, czy wylewam, piwo może być niezharmonizowane w smaku, ale piękny aromat to może zrekompensować, śmierdzące piwo zharmonizowane idzie do zlewu.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                            X