Dobre piwo austriackie - które?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rohozecky
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.11
    • 1839

    #16
    Stiegl ma w moich oczach niezaprzeczalną zaletę - nie jest Zipferem ani Kaiserem

    Ale fakt, zrównanie go z Syfcem itp. to jednak przesada
    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)ale prównanie do "Syfskiego" i "Prawie jak piwo" wydaje mi się co njamniej niestosowne.
      No cóż, najwraźniej moje oczekiwania wobec piwa są zdecydowanie większe.
      Jeżeli ktoś jedzie, na jeden dzień do Wiednia to nich kupi na prawdę wartościowe piwo a nie piwo które, tylko znazwy przypomina dany gatunek.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • tomolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 1752

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        [ciach]a nie piwo które, tylko znazwy przypomina dany gatunek.
        możesz rozwinąć?
        www.ohbeautifulbeer.com

        www.mateuszdrozdowski.pl

        „Kwaśny Edi herbu Koreb

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #19
          Ta kwestię rozwinąłem na początku wątku.
          Jeżeli tobie smakuje Stiegl w porządku, ale prosze ciebie na przekonuj na siłe innych, że wspomniane piwo jest warte zainteresowania.
          Last edited by abernacka; 2011-09-09, 12:48.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • ecc81
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.10
            • 79

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danieru Wyświetlenie odpowiedzi
            To piwo z USA, a mnie w tym momencie interesują austriackie (warzone w Austrii, najlepiej przez niekoncernowe browary).
            Myślę, że Skitofowi chodziło o piwo z browaru restauracyjnego niedaleko Schwarzenbergplatz, robione oczywiście na miejscu a nie w USA.

            Comment

            • tomolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 1752

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
              Ta kwestię rozwinąłem na początku wątku.
              Jeżeli tobie smakuje Stiegl w porządku, ale prosze ciebie na przekonuj na siłe innych, że wspomniane piwo jest warte zainteresowania.
              Nie, nie rozwinąłeś porównałeś je do polskich koncerniaków. Napisz proszę dlaczego Stiegl nie jest Pilsem?

              Nikogo nie przekonywałem, że jest to piwo godne zainteresowania. Napisałem: "Nie jest to oczywiście piwo, które warte jest specjalnej wycieczki do Austri". Nie miałem w żadnym wypadku zamiaru przekonywać kolegi danieru żeby je kupił, odniosłem się tylko do dziwnego dla mnie porównania.

              Tyskie i Żywiec to piwa, w których nie ma nic sensownego, piany, zapachu ani smaku. Godne scieku pomyje, generujące ból głowy już po jednej, dwóch butelkach.

              Stiegl Pils to natomiast przyzwoite i wypijalne piwo.
              www.ohbeautifulbeer.com

              www.mateuszdrozdowski.pl

              „Kwaśny Edi herbu Koreb

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #22
                Wypijalny Stiegl? Być może. Mi osobiście przeszkadza zbyt wysokie wysycenie, syntetyczna goryczka, nietrwała piana, zbyt mały bukiet zapachowy itd.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • Bombadil13
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 2479

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                  Stiegl ma w moich oczach ... zrównanie go z Syfcem itp. to jednak przesada
                  Żadna przesada. Żółto słomkowa gorzkawa woda, bez cienia słodu. Fakt może to komuś smakować... Trudno... Ustawienie Stiegla z Żywcem i Tyskim jest jak najbardziej trafione.
                  Poszukuję

                  Comment

                  • rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1839

                    #24
                    Jestem w stanie spokojnie dopić półlitrowy pokal Stiegla, czego nie mogę powiedzieć np. o tyskim.
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #25
                      Może dla tego, że kosztuje dwa razy więcej
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                        Wypijalny Stiegl? Być może. Mi osobiście przeszkadza zbyt wysokie wysycenie, syntetyczna goryczka, nietrwała piana, zbyt mały bukiet zapachowy itd.
                        Ale te wady nie powodują, tego że Stiegl nie jest Pilsem. Cechy taki, a nawet jeszcze gorsze ma 99,9% szeroko dostępnych piw. Gdybym pijał tylko wybitne piwa w końcu bym zbankrutował albo pijał je raz na miesiąc.

                        Wyjeżdżając do Austrii na narty do dyzpozycji ma się przeważnie sklepy typu SPAR, w których wybór piwa jest mocno ograniczony. Z tego co jest dostępne Stiegl to piwo, którego w miłym towrzystwie, wieczorem kilka butelek można bezboleśnie wypić.

                        Gdybym wpadł na szalony pomysł wyjazdu w polskie góry (na narty), zostałbym przymusowym abstynentem, albo przerzuciłbym się na gorzałę...
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • abernacka
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.12
                          • 10861

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                          (...)
                          Wyjeżdżając do Austrii na narty do dyzpozycji ma się przeważnie sklepy typu SPAR, w których wybór piwa jest mocno ograniczony. Z tego co jest dostępne Stiegl to piwo, którego w miłym towrzystwie, wieczorem kilka butelek można bezboleśnie wypić.

                          (...)
                          Dlatego nie od dziś propaguje zakupy bezpośrednio w browarach.
                          Górskich browarów w Austrii nie brakuje. A tych które warzą zacne piwa jest równiez wiele. Proponuję więc, więcej chęci!
                          Piwna turystyka według abernackiego

                          Comment

                          • tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dlatego nie od dziś propaguje zakupy bezpośrednio w browarach.
                            Górskich browarów w Austrii nie brakuje. A tych które warzą zacne piwa jest równiez wiele. Proponuję więc, więcej chęci!
                            To wyjazdy typowo narciarskie a nie piwna turystyka. Jestem w takim wypadku ograniczony między innymi współtowrzyszami wyjazdu. W tym roku udało mi się jednak dorzucić akcent piwny:

                            efekt powalający nie był...

                            "Na piwo" staram się wyjeżdżać co roku do Pragi.
                            www.ohbeautifulbeer.com

                            www.mateuszdrozdowski.pl

                            „Kwaśny Edi herbu Koreb

                            Comment

                            • tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                              W ogóle myślę, że taki "zbiorczy" (przypięty w dziale) temat o piwach danego kraju, to całkiem niegłupia sprawa.
                              Bardzo podoba mi się ten pomysł. Przebrnięcie przez często kilkaset postów, bywa niewykonalne. A w takim przypętym temacie każdy mógłby polecić piwa szczególnie warte uwagi w danym kraju. Najlepiej z miejscami gdzie można je dostać.
                              www.ohbeautifulbeer.com

                              www.mateuszdrozdowski.pl

                              „Kwaśny Edi herbu Koreb

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                                To wyjazdy typowo narciarskie a nie piwna turystyka. (...).
                                Mówię o zakupach a nie o turystyce piwnej. Jaki jest problem nadrobić kilkanaście kilometrów i zrobić szybkie zakupy w browarze. No jaki?!
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X