Wrażliwe piwa w hipermarketach

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

Wrażliwe piwa w hipermarketach

Admin: wątek wydzielono z: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=48655

Ja 08.09. trafiłem po raz pierwszy w Tesco w Głogowie Wyborne i Lwówka z datami do 10.09. Kupiłem po dwa i wrzuciłem do lodówki. Na drugi dzień (tj. dzień przed terminem) zacząłem od Wybornego - ohyda, pełen kwas. Cel - zlew. Lwówek - kwas trochę mniejszy, coś jak Koreby, wmęczyłem w siebie parę łyków, po czym stwierdziłem że picie piwa to nie kara i też wylałem. Pozostałe butelki to samo.
    Co w tym przykrego to że Tesco się wytłumaczy - sprzedawali piwo w terminie. Ciechan natomiast może mieć problem z marką na którą parę lat uczciwie pracował, i to zarówno u starych jak i potencjalnych nowych klientów. Ja się następnym razem poważnie zastanowię zanim kupię, a do tej pory brałem w ciemno z uśmiechem na twarzy...
    Last edited by ART; 2011-09-14, 17:05.
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

Sprzedawca odpowiada za żywność, którą oferuje konsumentom. Przechowywanie piwa nieutrwalonego w niewłaściwych warunkach (temperatura, nasłonecznienie) z całą pewnością może sprawić, że deklarowany przez producenta termin minimalnej trwałości ulegnie nieoczkowanemu skróceniu.

Ciechan drukuje na swoich etykietach termin z oznaczeniem "Najlepiej spożyć przed...". Termin ten jest datą minimalnej trwałości produktu, podczas której piwo zachowuje pożądane cechy. Po upływie tego czasu produkt dalej nadaje się do spożycia ale producent nie odpowiada za jego cechy np. sensoryczne czy też konsystencje. Konsument może więc spożywać produkt po upływie terminu ale robi to na własną odpowiedzialność - produkt nie stwarza zagrożenia z punktu widzenia zdrowotnego ale może nie posiadać cech właściwych dla danego produktu.

Z kolei zwrot "Należy spożyć do" lub "Termin przydatności do spożycia" dokładnie określony jest stosowany w przypadku produktów, w których po upływie terminu mogą zajść zmiany, np. mikrobiologiczne - produkt po przekroczeniu tego terminu nie jest uważany za bezpieczny.

Comment

• krzepiak
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.03
      • 11

nieoczekiwane skrócenie o 2,5 tygodnia, dobre

Comment

• Feti
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.10
        • 801

Może ja mam kiepskie kubki smakowe, ale Ciechana pije 3-4 razy w tygodniu. Nie trafił się mi kiepski. Więc?

Comment

• kosher
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2005.04
          • 2313

A kupujesz w markecie gdzie przeleżał 3-4 tygodnie na ciepłej sklepowej półce?

Comment

• walec
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.02
            • 193

Ja w markecie wziąłem pierwszy raz, z braku alternatywy (nie ma tu w żadnym normalnym sklepie). Wcześniej pijałem i byłem zadowolony.
            Gorzej, że w tym Tesco te kwasy były mocno wyeksponowane, widziałem że ludzie je kupowali. Jak ktoś to wziął pierwszy raz i wylał do zlewu, to może już po Ciechana nie sięgnąć i jeszcze antyreklamy narobić.

Comment

• kosher
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2005.04
              • 2313

Nie czekając na Twoją odpowiedź Feti polityka dystrybucji Lwówka i Ciechana do hipermarketów nieutrwalonych i co za tym idzie czułych w dłuższym okresie czasu na temperaturę piw może przynieść właścicielowi więcej szkód niż korzyści.
              Ja raz kupiłem, trafiłem mętne czyli wyrzuciłem kasę w błoto i od tamtej pory zamiast grać na loterii wolę Ciechana/Lwówka z lodówki z osiedlowego sklepu.

Comment

• Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie czekając na Twoją odpowiedź Feti polityka dystrybucji Lwówka i Ciechana do hipermarketów nieutrwalonych i co za tym idzie czułych w dłuższym okresie czasu na temperaturę piw może przynieść właścicielowi więcej szkód niż korzyści.
                /.../
                Moment, moment. Ja tylko zareagowałem na sugestie użytkownika krzepiaka, iż nie jest to wina dystrybutora, ale browaru, który wypuścił zepsute piwo na rynek. Tak, niech Ciechan/Lwówek albo wstawią swoje lodówki do Tesco albo zrezygnują z tej sieciówki. W PiP Ciechan stoi w lodówce, tam kupuję. Ogólnie w hipermarketach staram się nie kupować niepasteryzowanych piw z zasady.
                Last edited by Feti; 2011-09-14, 14:30.

Comment

• krzepiak
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.03
                  • 11

Ja nie kupowałem Ciechana/ Lwówka w supermarkecie i brałem zawsze z lodówki. Myślę również, że to nie wina dystrybutora tylko problem tkwi u samej góry czyli w browarze. Jeśli piwo jest niezdatne do picia 15 dni przed sugerowaną data spożycia to nawet jakby było transportowane i przetrzymywane w chłodniach to jedynie opóźniłoby ten proces o parę dni.

Comment

• Feti
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.10
                    • 801

Czyli ja mam coś ze smakiem. Albo ty kłamiesz.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23926

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moment, moment. Ja tylko zareagowałem na sugestie użytkownika krzepiaka, iż nie jest to wina dystrybutora, ale browaru, który wypuścił zepsute piwo na rynek. Tak, niech Ciechan/Lwówek albo wstawią swoje lodówki do Tesco albo zrezygnują z tej sieciówki. W PiP Ciechan stoi w lodówce, tam kupuję. Ogólnie w hipermarketach staram się nie kupować niepasteryzowanych piw z zasady.
                      Zaraz zaraz, chyba się poprzewracało coś komuś to browar ma fundować lodówki sprzedawcy? Jak Tesco czy inny podmiot chce mieć w ofercie wrażliwe piwa to musi się do tego przygotować. Poza tym co da jedna czy dwie lodówki, skoro całość piwa powinna być przechowywana w chłodnym miejscu.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

Żywiec, CArlsberg, KP "dają" swoje lodówki do sklepu. Sprzedawców do rozbestwiło i oczekują tego od wszystkich.

Comment

• Feti
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.10
                          • 801

No i jeszcze taka sprawa , hipermarkety to głównie blaszaki, wątpię , aby na magazynach z piwem było chłodzenie/klimatyzacja. To kosztuje.

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

Jeżeli wątpisz to znaczy, że nie byłeś nigdy na zapleczu hipermarketu? Co to znaczy blaszaki?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• Feti
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.10
                              • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeżeli wątpisz to znaczy, że nie byłeś nigdy na zapleczu hipermarketu? Co to znaczy blaszaki?
                              Byłem na zapleczu hipermarketu, dorabiałem sobie podczas studiów sprzątając latem . To było około 10 temu, budynek blaszany, szybko się nagrzewa, kiepska wentylacja.

Comment

Przetwarzanie...
                              X