Fotorelacja - wizyta w browarze Grybów - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kosher
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2005.04
    • 2313

    #31
    Więcej litości, bo niedługo nie będzie co zwiedzać Pójdzie w proch jak Grudziądz.
    Chyba, że trzymamy się za wszelką cenę zasady: warz dobre piwo albo giń!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Oczywiście, że się trzymamy. Litość się skończyła. Niech zaczną myśleć.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Oczywiście, że się trzymamy. Litość się skończyła. Niech zaczną myśleć.
        Nie będę płakał po Grybowie. Tak samo po Połczynie, Imielinie, Namysłowie i Głubczycach.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
          Więcej litości, bo niedługo nie będzie co zwiedzać Pójdzie w proch jak Grudziądz.
          Chyba, że trzymamy się za wszelką cenę zasady: warz dobre piwo albo giń!
          A proponujesz w zamian zasadę "pij podłe piwo, żeby browar nie zginął"?

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
          Nie będę płakał po Grybowie. Tak samo po Połczynie, Imielinie, Namysłowie i Głubczycach.
          Nie no Namysłów nie jest taki zły. Niepasteryzowany mikrofiltrowany Namysłów jest jednym z najlepszych jasnych piw w Polsce. Zamkowe Mocne też trzyma pewien solidny poziom. Prawdą jest, że wyroby Namysłow ocierają się o koncerniaki, ale przedkładam je zarówno nad Grybów, jak i nad Łomżę czy Perłę.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • kosher
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2005.04
            • 2313

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            A proponujesz w zamian zasadę "pij podłe piwo, żeby browar nie zginął"?
            Nie za wszelką cenę. Jeśli piwo jest akceptowalne w moim odczuciu smakowo (a Grybów wciąż jest), na pewno je wesprę zgrzewką lub dwoma będąc w rejonie Siołkowej.

            Comment

            • kosher
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2005.04
              • 2313

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              Nie no Namysłów nie jest taki zły. Niepasteryzowany mikrofiltrowany Namysłów jest jednym z najlepszych jasnych piw w Polsce. Zamkowe Mocne też trzyma pewien solidny poziom. Prawdą jest, że wyroby Namysłow ocierają się o koncerniaki, ale przedkładam je zarówno nad Grybów, jak i nad Łomżę czy Perłę.
              Dodałbym b. przyzwoite i niedoceniane Kozackie Mocne. Choć co poniektórych może odstraszać w starej butelce euro.

              Comment

              • hasintus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2006.07
                • 850

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
                Więcej litości, bo niedługo nie będzie co zwiedzać Pójdzie w proch jak Grudziądz.
                Chyba, że trzymamy się za wszelką cenę zasady: warz dobre piwo albo giń!
                Przykład chyba nie trafiony, bo Grudziądz warzył całkiem przyzwoite piwo, które się sprzedawało, a zamknięcie browaru przynajmniej wg mnie odbyło się w dziwnych okolicznościach.

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #38
                  Sami chyba sobie wbili gwóźdź do trumny, kombinując z "niepasteryzacją"...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                    Przykład chyba nie trafiony, bo Grudziądz warzył całkiem przyzwoite piwo, które się sprzedawało, a zamknięcie browaru przynajmniej wg mnie odbyło się w dziwnych okolicznościach.
                    Jak w dziwnych? Wisieli kasę do skarbówki. Co tu dziwnego?
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      W Grybowie mają ten sam problem co i w Zawierciu, potrafią uwarzyć dobre piwo, z jakiś względów tego nie robią, mają kompletny brak pomysłu na siebie i brak rozeznania w sprawach Piwnych (świadomie przez duże P).
                      No bez przesady, jednak Zawiercie potrafi i warzy dobre piwo.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                      Nie no Namysłów nie jest taki zły. Niepasteryzowany mikrofiltrowany Namysłów jest jednym z najlepszych jasnych piw w Polsce. Zamkowe Mocne też trzyma pewien solidny poziom. Prawdą jest, że wyroby Namysłow ocierają się o koncerniaki, ale przedkładam je zarówno nad Grybów, jak i nad Łomżę czy Perłę.
                      "Ociera się o koncerniaki" to nie jest precyzyjne określenie - HGB stosują, ot co. Nie wiem, co czujesz w Namysłowie smaczniejszego od innych wymienionych, ja szczerze mówiąc nic
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        "Ociera się o koncerniaki" to nie jest precyzyjne określenie - HGB stosują, ot co. Nie wiem, co czujesz w Namysłowie smaczniejszego od innych wymienionych, ja szczerze mówiąc nic
                        Chodziło mi o smak, a nie o technologię. Jeśli spojrzymy na kwestie technologiczne, to Namysłów jest w typowym rozkroku, z jednej strony HGB, z drugiej otwarte kadzie.

                        Zaś jeśli chodzi o smak, to Niepasteryzowane jest całkiem przyjemnym jasnym piwem, pozbawionym wad i z zaakcentowaną goryczką. Taka Łomża czy Perła są moim zdaniem zdecydowanie bardziej mdłe, męczące, ciężkie.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • wasyll
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 1823

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                          "Ociera się o koncerniaki" to nie jest precyzyjne określenie - HGB stosują, ot co.
                          Kurcze, nie mam zamiaru udawać Bóg wie jak mądrego, więc zapytam wprost: HGB - cóż to takiego?
                          www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                          Comment

                          • wasyll
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 1823

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                            Nie będę płakał po Grybowie. Tak samo po Połczynie, Imielinie, Namysłowie i Głubczycach.
                            Ja tutaj zgadzam się z kopyrem, Namysłów nie jest taki zły(no, może poza Denarem), a wersja Namysłów niepasteryzowany jest całkiem dobra. Nie porównywałbym Namysłowa z Grybowem, w którym nie znalazłem nic co możnaby określić w smaku, zapachu itd., jako "może być". Przyznaję, że ostatnio Grybów piłem kilka miesięcy temu, więc może coś się zmieniło od tego czasu.
                            www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wasyll
                              Kurcze, nie mam zamiaru udawać Bóg wie jak mądrego, więc zapytam wprost: HGB - cóż to takiego?
                              High Gravity Brewing - warzenie stężonej brzeczki np. 15blg, którą po fermentacji rozcieńcza się wodą do pożądanego ekstrakty np. 11,5. Skutkuje to gorszą pianą, gorszymi parametrami aromatycznymi (drożdże są bardziej zestresowane w wyższym ekstrakcie). Samo HGB aż takie tragiczne dla smaku by pewnie nie było, gdyby nie to, że zwykle łączy się z surowcami niesłodowymi, słabym nachmieleniem i przyspieszonym leżakowaniem.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23900

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                No bez przesady, jednak Zawiercie potrafi i warzy dobre piwo.
                                Owszem warzą dobre piwo - bursztynowe, czekoladowe - bardzo mi smakuje i zawsze je polecam. Tyle że ten pomysł jest niejako zerżnięty i wyhodowany na pracy Tomka Jabłońskiego i kilku osób związanych swego czasu ze Starym Krakowem. Nie mówię że przez sam browar, bo nie wiem kto koniec końców zlecał na początku warzenie tych piw w Zawierciu na modłę Starego Krakowa po tym jak Tomek został "wysiudkany" z Relakspola a Relakspol niedługo później przeistoczył się w myjnię samochodową Ale faktem jest że sami tego nie wymyślili.

                                Gdyby nie obrotność kogoś z Krakowa, to "Zawiercie" samo by nie wpadło na warzenie takiego piwa. Wystarczy popróbować ich autorskich piw typu Tager żeby przyznać mi rację
                                Last edited by ART; 2011-09-23, 12:24.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...