Fotorelacja - wizyta w browarze Grybów - komentarze

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23860

    Fotorelacja - wizyta w browarze Grybów - komentarze

    Fotorelacja - wizyta w browarze Grybów - komentarze

    Na XV-lecie powstania kręgu krakowskiego Bractwa Piwnego, bracia i siostry tejże krajowej piwnej organizacji zaplanowali sobie wizytę w uroczym małopolskim browarze. Korzystając z gościnności Bractwa i browaru Grybów, wraz MarcinKą przyłączyliśmy się do zwiedzających browar Grybów/Siołkowa w ostatnie piękne, wczesne, sobotnie popołudnie. Zapraszam do zerknięcia do browaru z długą historią, który próbuje powoli stanąć na nogi.

    Fotorelacja:



    tutaj zapraszam do komentowania.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • Fala
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.07
    • 671

    #2
    Fajna wizyta i bardzo ładna fotorelacja, ale jak by te maszyny i pomieszczenia zobaczył dział jakości z mojej firmy, to ... zakazaliby produkcji (HACCP tam chyba nie wdrożony )
    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
    Admin ma zawsze rację

    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Czy udało się dowiedzieć coś o aktualnym poziomie produkcji oraz kwestii produkcji kontraktowej na rynek słowacki?
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Obraz nędzy i rozpaczy. Mogli by chociaż wyczyścić kadzie i pozamiatać tu i ówdzie. Jednym słowem śmieciarze i brudasy.

        Ta kołyska, do której lecą pyły zwie się japonką.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
          Obraz nędzy i rozpaczy. Mogli by chociaż wyczyścić kadzie i pozamiatać tu i ówdzie. Jednym słowem śmieciarze i brudasy.

          Ta kołyska, do której lecą pyły zwie się japonką.
          Zdjęcia z jednego z bawarskich browarów, tak dla porównania. Nie jest do browar restauracyjny, ale taki zwykły, na wsi :


          Last edited by darko; 2011-09-22, 10:12.

          Comment

          • chromi
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.05
            • 33

            #6
            Mam pytanie do fotografi nr 33 przedstawijącej butelkę z etykietą Pilswiesera Naturalnego Niepasteryzowanego (butelka raczej nienapełniona). Podpis pod foto.: "Ostatni etap - napełnione, (po części spasteryzowane), oetykietowane piwa ... ". Czy z tego wynika, że Naturalne Niepasteryzowane jest faktycznie Naturalnym Niskospasteryzowanym? Jak wygląda kwestia, jeśli macie taką wiedzę, z nieutrwaleniem tego piwa?

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Obraz nędzy i rozpaczy. Mogli by chociaż wyczyścić kadzie i pozamiatać tu i ówdzie. Jednym słowem śmieciarze i brudasy.
              Bardzo to nie odbiega od tego, co kiedyś widziałem w Browarze Mazowieckim w Okuniewie.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23860

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chromi
                Mam pytanie do fotografi nr 33 przedstawijącej butelkę z etykietą Pilswiesera Naturalnego Niepasteryzowanego (butelka raczej nienapełniona). Podpis pod foto.: "Ostatni etap - napełnione, (po części spasteryzowane), oetykietowane piwa ... ". Czy z tego wynika, że Naturalne Niepasteryzowane jest faktycznie Naturalnym Niskospasteryzowanym? Jak wygląda kwestia, jeśli macie taką wiedzę, z nieutrwaleniem tego piwa?
                Na ten etap wjeżdżają wszystkie butelki z piwem niezależnie czy były w pasteryzatorze czy nie, a Pilswieser Naturalny Niepasteryzowany jest tylko dekoracją na zdjęciu, więc nie należy wyciągać zbyt dalekoidących wniosków. Ostatni rozlew był ponad tydzień wstecz, obecnie widać było jakieś prace remontowe.
                Last edited by ART; 2011-09-22, 12:39.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23860

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Obraz nędzy i rozpaczy. Mogli by chociaż wyczyścić kadzie i pozamiatać tu i ówdzie. Jednym słowem śmieciarze i brudasy.
                  Sam jesteś śmieciarz i brudas (bez urazy. Taka retoryka Tobie pasuje?). Te sprzęty pamiętają początek XX wieku a budynki są jeszcze starsze. Poprzedni właściciele kwestie remontowe sobie odpuszczali co widać dość dobrze.

                  Pomieszczenia z linią rozlewniczą są akurat w stanie bieżących prac budowlanych i z tego względu te nie były do końca ogarnięte. Natomiast wszędzie BYŁO schludnie i czysto. Tak wyeksploatowane sprzęty i budynki bez głębokich remontów nie będą nigdy świecić jak odpolerowana kadź zaprezentowana przez Darko (a takie nie są zbytnio często spotykane w Niemczech).

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Ta kołyska, do której lecą pyły zwie się japonką.
                  To widać się zwie różnie w różnych miejscach...
                  Last edited by ART; 2011-09-22, 13:09.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • wasyll
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 1823

                    #10
                    Foto nr 6 - faktycznie jest to instalacja odpylająca. O ile dobrze widzę są to cyklony, a dokładniej bateria cylkonowa złożona z czterech pojedynczych urządzeń.
                    www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                      Sam jesteś śmieciarz i brudas (bez urazy. Taka retoryka Tobie pasuje?). Te sprzęty pamiętają początek XX wieku a budynki są jeszcze starsze. Poprzedni właściciele kwestie remontowe sobie odpuszczali co widać dość dobrze.

                      Pomieszczenia z linią rozlewniczą są akurat w stanie bieżących prac budowlanych i z tego względu te nie były do końca ogarnięte. Natomiast wszędzie BYŁO schludnie i czysto. Tak wyeksploatowane sprzęty i budynki bez głębokich remontów nie będą nigdy świecić jak odpolerowana kadź zaprezentowana przez Darko (a takie nie są zbytnio często spotykane w Niemczech).



                      To widać się zwie różnie w różnych miejscach...
                      Do czyszczenia kadzi miedzianych wystarczy butelka octu spirytusowego, wiadro w wodą i gąbka. I będą się świecić. Tylko trzeba czyścić regularnie. Jeżeli nie doczyścili po przejęciu po poprzednim właścicielu to już nie doczyszczą.


                      Nie wiem czy w różnych miejscach ale w Czechach i Niemczech mówią na to japonka.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        W budownictwie japonka to po prostu każda taczka na dwóch kółkach.

                        Miedź zawsze sie doczyści. Produkty korozji miedzi dobrze chronią ją przed głeboką korozją, ale są mało odporne mechanicznie. Wystarczy dowolna pasta polerska, a nawet Cif albo coś podobnego, i po kilkunastu ruchach będzie błysk.

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6055

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                          Bardzo to nie odbiega od tego, co kiedyś widziałem w Browarze Mazowieckim w Okuniewie.
                          He, he, he, he w Grybowie niestety (jeszcze) nie byłem ale faktycznie Okuniew na długie lata wyśrubował rekord szerokopojętego bajzlu na przestrzeni gdzie warzy się piwo
                          Bardzo mili ludzie tam pracowali jednak obiektywność nie pozwala mi inaczej określić warunki sanitarne tam panujące.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Bardzo ładny browar, aż szkoda że nie warzą czegoś ciekawszego i do tego odpicować go i byłby świetnym browarem do zwiedzania. A fermentacja, jak rozumiem zamknięta (w sensie, ze nie otwarta, a nie że nie wpuszczali).

                            EDIT: Świetna fotka z panelem sterowania, tylko ten telefon tam nie pasuje, powinien być taki z tarczą w kolorze szarym i drugi czerwony.
                            Last edited by kopyr; 2011-09-22, 17:39.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • JAckson
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🍼🍼
                              • 2004.05
                              • 6122

                              #15
                              Fajne zdjęcia. Warzelnia ładna i czysta. Leżakownia bardziej oberwała od czasu, ale wiadomo - tam warunki niełatwe. Świetnie położona w tym zboczu.

                              Ten system odpylania mnie zaintrygował. Nie jestem przekonany, że to podczyszczanie spalin z kotłowni. Cyklony się stosuje raczej do grubszych frakcji zanieczyszczeń.
                              MM961
                              4:-)

                              Comment

                              Przetwarzanie...