Sulimara / Kipera / Corneliusa nowe potworki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #61
    Czy mógłbyś się powstrzymać od rozpowszechniania tych bredni?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie zapisywalem, ani nie nagrywalem naszej rozmowy. Powiem tylko, ze chodzi o jeden z najwiekszych koncernowych browarow. A skoro oni to robia, wiec pewnie jest to powszechnie stosowane.
      Taaa, wszyscy łamią prawo, wiedza ta jest powszechna i nikt nic z tym nie robi... Fiskus sobie bimba na przekręty na grubą kasę, wegetarianie też nie krzyczą nic o tej żółci. No trochę logicznego myślenia - gdyby to faktycznie miało miejsce, to by wyciekało do mediów i byłaby afera na całego. No, ale możesz dalej iść w zaparte
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12563

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie zapisywalem, ani nie nagrywalem naszej rozmowy. Powiem tylko, ze chodzi o jeden z najwiekszych koncernowych browarow. A skoro oni to robia, wiec pewnie jest to powszechnie stosowane.
        Btw, Twoj blog nie rozwial zadnych watpliwosci. Potwierdzil jedynie, ze oficjalnie "ida w zaparte".
        Widziałem takich jak Ty co walą głupoty. A skoro oni to robią, więc pewnie Ty też to robisz.
        Takie konstatacja po "analizie" Twojego toku myślenia

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12563

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          A ja tylko tak sobie dodam, że najwyraźniej Sulimar jednak woli być Sulimarem niż Corneliusem. Krzyżyk mu na drogę - próbowaliśmy ze Slavem "grejfruta" - taki soczek, ale piwo - nie.
          Zgadzam się, IMO nie tylko sulimar chce swą d... sadzać na dwóch krzesłach, np. Jabłonowo też, choć Piotrków zawiesił tak nisko poprzeczkę, że nawet mrówce pod nią będzie ciężko przejść

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie zapisywalem, ani nie nagrywalem naszej rozmowy. Powiem tylko, ze chodzi o jeden z najwiekszych koncernowych browarow. A skoro oni to robia, wiec pewnie jest to powszechnie stosowane.
            Btw, Twoj blog nie rozwial zadnych watpliwosci. Potwierdzil jedynie, ze oficjalnie "ida w zaparte".
            To jeszcze napisz, czy to był piwowar, czy portier?

            Najbardziej dobitnym dowodem na to, że jesteś w błędzie jest właśnie ten wątek. W jakim celu Sulimar produkowałby piwo, które ma udawać nalewkę lub jabola, skoro taniej jest dolać spirytus za 0,70zł/litr? Właśnie dlatego, że są do przodu na akcyzie, która jest niższa na piwo, niż na wódkę i spirytus.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedzi
              Czy podesłać wykaz produtków jakie wytwarzał Winmar na bazie piwa? Je również dodasz? W kolekcji mam około 40-60 etykiet sprzed 3-4 lat kiedy był wysyp różnych potworków z dodatkiem piwa słodowego. Dziwię się że dopiero teraz rozgorzała dyskusja na ten temat. Myślę że w ostatnich kilku latach pojawiło się najmniej 20 różnych pozycji z wytwórni Winmar z dodatkiem piwa w takiej czy innej postaci. Nie gonię za etykietami z tych wstrętnych napitków bo to najzwyklejsze wina proste. Co jakiś czas trafiam na butelki z winek i często napotykam w składzie piwo słodowe, brzeczę piwną. Tak więc proceder trwa już długo.
              Tu jest też konkret. Nad tym warto podyskutować.

              Comment

              • CyboRKg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.04
                • 594

                #67
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                W jakim celu Sulimar produkowałby piwo, które ma udawać nalewkę lub jabola, skoro taniej jest dolać spirytus za 0,70zł/litr? Właśnie dlatego, że są do przodu na akcyzie, która jest niższa na piwo, niż na wódkę i spirytus.
                Oficjalnie tak. A w praktyce robi sie wszystko - byle szybciej i taniej.

                Jesli chcesz sie dowiedziec o przekretach rzadzacych - sluchaj opozycji (bez wzgledu na to z jakiej partii). Dowiesz sie wiecej niz sluchajac przechwalek premiera. To tak a`propos tych dyrektorow, ktorych uznajesz za autorytet.

                Mnie zalezy na tym, zeby jakosc piwa w Polsce wzrastala - a dzieje sie wrecz odwrotnie. Wszystko idzie do gory, a cena koncerniakow stoi w miejscu. Nie dlatego, ze koncerny godza sie na mniejsze zyski. Po prostu uzywaja skladnikow coraz gorszej jakosci. No i robia przekrety o ktorych wspominalem wczesniej. Predzej czy pozniej znajdzie sie ktos z niezbitymi dowodami i zrobi afere - to tylko kwestia czasu.
                "Jedno pivo ne vadi!"
                "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #68
                  Oficjalnie tak. A w praktyce robi sie wszystko - byle szybciej i taniej.
                  Kumasz, że dodanie spirytusu wcale nie jest tańsze niż wykorzystanie dodatków niesłodowanych i enzymów?

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #69
                    Jesli są w bazie takie "piwa" http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=44363
                    to bedąc konsekwentnym trzeba by dodac i te.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Kumasz, że dodanie spirytusu wcale nie jest tańsze niż wykorzystanie dodatków niesłodowanych i enzymów?
                      Z wyznawcami spiskowych teorii nie wygrasz. Oni wiedzą lepij.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kumasz, że dodanie spirytusu wcale nie jest tańsze niż wykorzystanie dodatków niesłodowanych i enzymów?
                        No, a trzeba by było jeszcze doliczyć opłacanie się celnikom, żeby dymanie UC na akcyzie nie wyszło.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • baklazanek
                          † 2014 Piwosz w Raju
                          • 2001.08
                          • 3562

                          #72
                          Nie zapominajmy tylko, że Sulimar to nie tylko browar, ale i producent jaboli. I do niedawna chyba przede wszystkim stawiano na te drugie. Rozumiem, że gdyby zaczęli reklamować wiśnie, jako krieka albo wmawiać nam, że to pyszne piwo, wtedy taka reakcja na forum byłaby uzasadniona.
                          Ale oni na etykietach i stronie internetowej nie nazywają tego piwem! Więc skąd takie oburzenie?

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #73
                            No, a trzeba by było jeszcze doliczyć opłacanie się celnikom, żeby dymanie UC na akcyzie nie wyszło.
                            No i cały proceder odbywa się w nocy, żeby nikt niewtajemniczony nie zobaczył butelek po spirytusie i beczek z żółcią

                            Comment

                            • CyboRKg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.04
                              • 594

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie zapominajmy tylko, że Sulimar to nie tylko browar, ale i producent jaboli. I do niedawna chyba przede wszystkim stawiano na te drugie. Rozumiem, że gdyby zaczęli reklamować wiśnie, jako krieka albo wmawiać nam, że to pyszne piwo, wtedy taka reakcja na forum byłaby uzasadniona.
                              Ale oni na etykietach i stronie internetowej nie nazywają tego piwem! Więc skąd takie oburzenie?
                              Sulimar zaczynal od jaboli. Pozniej doszly marketowce marki "Kiper". Szanowanym browarem zostali wraz ze wprowadzeniem marki "Cornelius" - wskakujac od razu na srednia polke i zostawiajac w tyle wyroby koncernow. Niczym zmiana z Goldstara na LG w elektronice.
                              Nie mozna trzymac dwoch srok za ogon. Chca sie przypodobac menelom - straca uznanie piwoszy.
                              "Jedno pivo ne vadi!"
                              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                              Comment

                              • Gringo
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2007.07
                                • 2160

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baklazanek Wyświetlenie odpowiedzi
                                Więc skąd takie oburzenie?
                                Bo właśnie "napój alkoholowy na bazie piwa" będzie kandydatem na Piwo Roku 2011 w Browar Biz.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X