Rozszyfrujmy schemat produkcji w browarze "Poziomka"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    Rozszyfrujmy schemat produkcji w browarze "Poziomka"

    Jak by wyglądało warzenie, fermentacja, kondycjonowanie i oddanie do spożycia, piwa w browarze z artykułu Pankracego ?


    Dwa cytaty, do których się odnoszę:

    "Właściciel zakłada, że jego warzelnia w jednym cyklu wytworzy zaledwie około 200 litrów piwa. "

    "W części produkcyjnej, czyli w piwnicy, właściciel przewiduje zainstalowanie dwóch kadzi warzelni o pojemności 100 litrów. Poza tym znajdą się w niej trzy zbiorniki cylindryczno-stożkowe przeznaczone do kondycjonowania piwa, każdy po 200 litrów oraz fermentor. Ten ostatni pojemnik także będzie służył jako tank leżakowy. Piwo nie będzie rozlewane do beczek, ale bezpośrednio ze zbiorników leżakowych doprowadzane do nalewaków zamocowanych przy barach na pierwszym i drugim poziomie mini browaru."

    Jakoś nie mogę tego logicznie zestawić w sprawny, logicznie działający browar.
    Last edited by fidoangel; 2011-09-29, 12:14.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Warzenie dwóch warek do jednej kadzi fermentacyjnej a później leżakowanie w stożkach.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      "właściciel przewiduje zainstalowanie dwóch kadzi warzelni o pojemności 100 litrów"

      A to co jest? Dwie warzelnie po 100 litrów?
      Last edited by fidoangel; 2011-09-29, 12:38.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #4
        Jak mniemam zjadło się "w", co mi mogło umknąć przy korekcie.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          "właściciel przewiduje zainstalowanie dwóch kadzi warzelni o pojemności 100 litrów"

          A to co jest? Dwie warzelnie po 100 litrów?
          2 kotły. Możesz wtedy robić dekokcję, zacząć zacierać kiedy w drugim kończysz gotować. Generalnie lepiej mieć 2 kotły niż 1, a jeszcze lepiej 3.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            "właściciel przewiduje zainstalowanie dwóch kadzi warzelni o pojemności 100 litrów"

            A to co jest? Dwie warzelnie po 100 litrów?
            Jedna kadź zacierno-filtracyjna druga do gotowania.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              A trzeci kocioł po co?

              Edit: to nie do tematu bo widać, że są dwa ale do Tomka
              Last edited by fidoangel; 2011-09-29, 12:47.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                A trzeci kocioł po co?

                Edit: to nie do tematu bo widać, że są dwa ale do Tomka
                Bo wtedy drugą warkę możesz zacząć zacierać już po filtracji pierwszej. Kiedy skończysz gotowanie, wodą którą schładzasz brzeczkę z 1. warki, możesz użyć do wysładzania warki 2.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Jakby trzy były faktycznie lepsze, to browarów takich by była większość. Nie słyszałem o żadnym takim, oprócz molochów warzących non stop, ale to już inna bajka.
                  Moje pytanie odnosi się do browaru o dość konkretnej wielkości.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jakby trzy były faktycznie lepsze, to browarów takich by była większość. Nie słyszałem o żadnym takim, oprócz molochów warzących non stop, ale to już inna bajka.
                    Moje pytanie odnosi się do browaru o dość konkretnej wielkości.
                    No oprócz molochów, chyba wszystkie czeskie czy niemieckie browary to są 3 naczynia, w tym jedna nieogrzewana kadź filtracyjna.

                    W USA, nawet dla piwowarów domowych popularne są zestawy z 3 naczyń.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Pankracy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2007.10
                      • 2797

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                      A trzeci kocioł po co?
                      Mają być dwa kotły. Zjadło się "w".
                      Prawdopodobnie będzie "dekokt".

                      Właściciel trochę chaotycznie odpowiadał na pytania. Potem sam musiałem to pozbierać.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        No dobra, czyli mamy dwie kadzie po 100l.
                        Kadź zacierno-filtracyjną i warzelną?

                        Dwie wareczki i fermentor pełny

                        A po co w tym układzie " trzy zbiorniki cylindryczno-stożkowe przeznaczone do kondycjonowania piwa, każdy po 200 litrów" jeśli mamy osobny fermentor stożkowy? Zwykłe nie wystarczą?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Tu myslę, że coś Pankracy namieszał.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            No dobra, czyli mamy dwie kadzie po 100l.
                            Kadź zacierno-filtracyjną i warzelną?

                            Dwie wareczki i fermentor pełny

                            A po co w tym układzie " trzy zbiorniki cylindryczno-stożkowe przeznaczone do kondycjonowania piwa, każdy po 200 litrów" jeśli mamy osobny fermentor stożkowy? Zwykłe nie wystarczą?
                            Masz wywzorcowany jeden fermentor (aczkolwiek nie jest to argument najważniejszy). Po fermentacji burzliwej na cichą przetaczasz piwo do tanków leżakowych, z których dodatkowo jeśli dobrze wyczytałem, puszczasz piwo na bar. W takim układzie 3 tanki pozwolą mu i tak na maksymalnie 2 piwa w tym samym czasie.Leje piwo A i B, kiedy kończy się A, podpina C, a do A wpuszcza młode piwo z fermentora. Generalnie tych leżaków jest za mało, a nie za dużo.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • Pankracy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2007.10
                              • 2797

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              A po co w tym układzie " trzy zbiorniki cylindryczno-stożkowe przeznaczone do kondycjonowania piwa, każdy po 200 litrów" jeśli mamy osobny fermentor stożkowy? Zwykłe nie wystarczą?
                              Masz rację. Został pomieszany szyk wyrazów w zdaniu, a "cenzura" nie wychwyciła.
                              3 zbiorniki do kondycjonowania
                              1 fermentor - cylindryczno-stożkowy
                              Last edited by Pankracy; 2011-09-29, 13:59.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X