Rozszyfrujmy schemat produkcji w browarze "Poziomka"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #16
    @Pankracy - teraz już zaczyna to wyglądać na browar
    @kopyr - wiem, że wszystko potrafisz jakoś zgrabnie wytłumaczyć, ale chodziło mi o "sprawny, logicznie działający browar"

    Dwa, trzy a nawet cztery rodzaje piwa można będzie serwować jednocześnie bo fermentor też będzie mógł spełniać rolę tanku leżakowego. Jest to bardzo dobre rozwiązanie np. przy piwie pszenicznym.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-09-29, 14:17.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
      @kopyr - wiem, że wszystko potrafisz jakoś zgrabnie wytłumaczyć, ale chodziło mi o "sprawny, logicznie działający browar"

      Dwa, trzy a nawet cztery rodzaje piwa można będzie serwować jednocześnie bo fermentor też będzie mógł spełniać rolę tanku leżakowego. Jest to bardzo dobre rozwiązanie np. przy piwie pszenicznym.
      Really? A kiedy przefermentujesz następne piwo?

      EDIT: i jeszcze jedno, w którym miejscu wyjaśnienie Pankracego, obala moje wyjaśnienia, bo nie łapię. W tym, że tank leżakowy nie powinien mieć stożka?
      EDIT2: a teraz widzę, że Ciebie bolał ten stożek, ja myślałem, że nie daje Ci spać liczba tych tanków leżakowych.
      Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-09-29, 14:48.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #18
        To po co fermentor ma mieć możliwości takie same jak leżaki czyli możliwość wyszynku? Pszenicy w takim browarze wystarczy jak ma kilka dni, tu nie chodzi o jakość tylko o "inność" takiego piwa.

        Nie pisałem, że leżak nie może mieć stożka tylko mnie zastanowiło po co?
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #19
          A może to miało być o jedno zero więcej? 100-200 litrów wydaje się śmiesznie mało, niektórzy mają większe browary w domu.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            A trzeci kocioł po co?

            Edit: to nie do tematu bo widać, że są dwa ale do Tomka
            No tak, nie pamietałem, że Oni oba Tomki

            A co do tematu to zbiorowym wysiłkiem doszliśmy do takiego schematu produkcji w "Poziomce":

            Warzelnia: Dwie kadzie po 100 litrów. Domyślnie jedna zacierno - filtracyjna a druga warzelna. Układ ten pozwala na warzenie "po angielsku", infuzyjnie (kila półek temperaturowych) oraz dekokcyjnie.

            Fermentownia: Fermentor stożkowy 200 litrów.

            Leżakownia: Trzy zwykłe leżaki po 200 litrów każdy(stojące lub leżące) z których piwo jest dystrybuowane bezpośredni do dwóch barów na dwóch piętrach.

            Dodatkowo można w jakiejś konkretnej sytuacji (jakiej?) podpiąć, bezpośrednio pod nalewaki w barach, tank fermentacyjny

            Jakieś dodatkowe informacje/przemyślenia?

            Edit: Hasintus, wyobrażenia ludzi o "małym browarze sa czasem bardzo śmieszne.
            Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-09-29, 20:24.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10867

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
              A może to miało być o jedno zero więcej? 100-200 litrów wydaje się śmiesznie mało, niektórzy mają większe browary w domu.
              10 dni temu gościłem w browarach komercyjnych gdzie warki wynoszą od 30 do 50 litrów.
              Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2011-09-29, 20:23.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              Przetwarzanie...