Czy ktoś wie może w których browarach ukraińskich stosuje się HGB, a które mają może fermentację otwartą?
Do zastanowienia skłania mnie smak "topowych" marek: Obołoń, Czernichów, Lwiwskie... W porównaniu do naszej trójcy wypadają lepiej choć nie jest to różnica kolosalna. Jasne piwa z Czernichowa już dawno "zmasowiały", teraz utrzymują obrany poziom. Obołoń zaskakuje pozytywnie. Piwa lane są czasami wręcz dobre - zwłaszcza Switle, podstawowe beczkowe z tego browaru. Lwowskie natomiast to absolutny spadek formy i degrengolada smaku, i w tym browarze upatrywałbym na pewno technologii rozcieńczania brzeczki.
Do zastanowienia skłania mnie smak "topowych" marek: Obołoń, Czernichów, Lwiwskie... W porównaniu do naszej trójcy wypadają lepiej choć nie jest to różnica kolosalna. Jasne piwa z Czernichowa już dawno "zmasowiały", teraz utrzymują obrany poziom. Obołoń zaskakuje pozytywnie. Piwa lane są czasami wręcz dobre - zwłaszcza Switle, podstawowe beczkowe z tego browaru. Lwowskie natomiast to absolutny spadek formy i degrengolada smaku, i w tym browarze upatrywałbym na pewno technologii rozcieńczania brzeczki.