Piwo Roku Republiki Czeskiej 2011

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZKB Wyświetlenie odpowiedzi
    Wśród browarów na 3 miejscu jest browar Ferdinand z Benesova ale w poszczególnych klasyfikacjach próżno szukać piw z tego browarów a Tmave z pewnością zasługuje na czołówkę czeskich piw.
    A Sedm Kuli to pies?

Proszę, mikrofiltrowane Swijany jak wysoko
    Last edited by jacer; 2011-11-04, 18:10.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• snorre
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.02
      • 655

Jednak zgodzę się z Latarnikiem, że czeski rynek jest gatunkowo ubogi. I to nie tylko patrząc z perspektywy USA, ale także Niemiec, Belgii, Skandynawii. Co prawda niektóre mikrobrowary (plus Nachod) próbują wyjść poza koszmarny krąg pilsów/lagerów (10,11,12 - co to za różnorodność?), ale jak dla mnie Czechy to nie mój krąg zainteresowań.
      Tak dla referendum w sprawie usunięcia Ryszarda Grobelnego ze stanowiska prezydenta m. Poznania!

Comment

• ZKB
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2009.12
        • 172

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        A Sedm Kuli to pies?

Proszę, mikrofiltrowane Swijany jak wysoko
        Moje przeoczenie - polotmave to nie mój rewir.
        Czytam tu narzekania na skromny czeski rynek oparty na schemacie 10,11,12, 13 plus tmave i polotmave ale chciałbym pół takiej różnorodności i przede wszystkim utrzymania tradycji w Polsce. Pomimo ekspansji wielkich koncernów także w Czechach małe, tradycyjne browary mają się dobrze.
        Beer is for life not just for christmas !

Comment

• GrzegorzJezak
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.01
          • 1

A gdzie Primator 24%, którego nie wielu przełknie?

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Całe szczęście nie załapał się

Jak każdy plebiscyt także i ten budzi pewne kontrowersje. Jedne kategorie są bardzo trafnie obsadzone a inne w moim przekonaniu odrobinę mniej. Mnie najbardziej przeszkadza zwycięstwo Krusovic w kategorii desitek (Chotebora nie piłem) oraz dosć wysoka pozycja Budvara wśród piw ciemnych (zabrakło ciemnego Tambora, 13% Tmavej od Opata, Matuski...). No i jak wspomniał Docent, Pivovar Varnsdorf w ogóle nie został dostrzeżony a ciekawych piw warzy przynajmniej kilka jeśli nie kilkanaście.

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
              (...) oraz dosć wysoka pozycja Budvara wśród piw ciemnych (zabrakło ciemnego Tambora, 13% Tmavej od Opata, Matuski...)
              Noż Panie, to przecież jeden z lepszych ogólnodostępnych czeskich ciemniaków, o wyraźnym stoutowym charakterze!
              Last edited by docent; 2011-11-07, 11:56.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13952

Desitka z Krusovic przeszła lifting i została doceniona w CR przez piwoszy. Do tego stopnia mnie to zainteresowało, że kupiłem jedna butelkę w cieszyńskiej Billi. No zobaczymy co to za cudo.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

Noż Panie, to przecież jeden z lepszych ogólnodostępnych czeskich ciemniaków, o wyraźnym stoutowym charakterze!
                  Docencie, ja broń Boże nie twierdzę że jest to piwo złe, wręcz przeciwnie. Jednakże segment tmavych jest tak mocno rozbudowany w Czechach, że nawet pomijając browary restauracyjne dostrzegam kilku moim zdaniem ciekawszych przedstawicieli na miejsca 1-3. Wśród ogólnodostępnych ciemnych piw Budvar wypada zdecydowanie lepiej od Krusovic, Staropramena, że o Kozelu już nie wspomnę. Ale czy jest lepszy Twoim zdaniem od ciemnego Mastera? Tu już bym miał wątpliwości.

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ale czy jest lepszy Twoim zdaniem od ciemnego Mastera? Tu już bym miał wątpliwości.
                    Znaczy od 18-tki? Ciężko porównywać te dwa piwa bo to de facto inne kategorie.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

No fakt, tu masz rację. Za duża rozpiętość by móc je obiektywnie zmierzyć.

Comment

• grew
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.05
                        • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mówisz, że Budvar ciemny nadaje się do picia? Spróbuję przy okazji, jak nie będę miał wyboru, a on będzie na czepie Jak jasnego wypiłem rok temu to do dziś pamiętam, żeby go omijać szerokim łukiem.

Comment

Przetwarzanie...
                        X