10 polskich piw które zaproponować laikowi...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czapayew
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.10
    • 1966

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    Nawiasem mówiąc, daleko jestem od opinii, że pinta jest najlepsza na świecie. Jest tylko najlepsza w Polsce.
    A to już jest prywatne zdanie twoje i twojego podniebienia. Mnie np. "pintowe" wyroby (Odsiecz Wiedeńska, Czarna Dziura) średnio podeszły. Postrzegam je jako piwa dla koneserów i trudno wymagać, by laik koneserem stał się od razu. Poza tym pozostaje kwestia ich dostępności. Nie jest to piwo dostępne w każdym, nawet nieźle zaopatrzonym sklepie z piwami.
    Nie zaprzeczam, że Pinty warto spróbować. Ale z drugiej strony nie zmuszałbym nikogo do zachwycania się nią. Jeśli zasmakuje - ok. A jeśli nie i ów ktoś przerzuci się na "Karpackie Mocne" (ulubione piwo mojego kolegi z pracy) - nie odsądzałbym go od czci i wiary. Smaki są różne.
    Z zupełnie lekkiego tematy zrobiła się przyciężkawa dyskusja z odwiecznym "Kto ma racje?". Trochę luzu, panowie. Interesującym dla mnie jest krąg pojawiających się browarówi np. nieobecność Lwówka, Czarnkowa, Namysłowa, rzadko pojawiające się Gościszewo.
    "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
    www.piwnekapsle.net

Comment

• Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew Wyświetlenie odpowiedzi
      Postrzegam je jako piwa dla koneserów i trudno wymagać, by laik koneserem stał się od razu.
      No bez przesady. Guezue, rauchbier, berliner weisse czy inne ekstremalne piwa to faktycznie można uznać za produkty dla koneserów, których laik nie doceni. Ale nie demonizujmy laików, jak mojej rodzinie (na co dzień piwa nie piją, więc laicy pełną gębą) nalałem La Trappe Quadrupel to byli zachwyceni. Dajmy im szansę poznać nowe smaki

Interesującym dla mnie jest krąg pojawiających się browarówi np. nieobecność Lwówka, Czarnkowa, Namysłowa, rzadko pojawiające się Gościszewo.
      Nieobecność Namysłowa i Lwówka wcale mnie nie dziwi, Czarnków podobno też się ostatnio popsuł
      JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

Też uważam, że wielu (w tym decydenci w browarach) nie docenia polskiego konsumenta. Jest spora rzesza, która pozytywnie reaguje na smaki inne niż nijaki lager lub lager z miodem bądź dżemem owocowym. Oczywiście odrębną kwestią jest to, czy będą oni skłonni do włożenia dodatkowego wysiłku koniecznego do zdobycia takich piw. Części na pewno wystarczy "niepasteryzowany" Kasztelan itp., żeby mieć poczucie picia czegoś lepszego.
        Ostatnia zmiana dokonana przez żąleną; 2011-11-29, 17:22.

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Autora chyba już temat nie interesuje więc szkoda niszczyć styków w klawiaturze.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Wypowiadasz się tylko w tematach, które interesują autora? Jak to stwierdzasz, masz jakiś system?

Comment

• a1410
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.08
              • 613

Mnie np. "pintowe" wyroby (Odsiecz Wiedeńska, Czarna Dziura) średnio podeszły. Postrzegam je jako piwa dla koneserów i trudno wymagać, by laik koneserem stał się od razu.
              Dokładnie tak! Ja skłonił bym się do zdania, że Pinty mogą nawet laika do piw zniechęcić. Początkujący piwosz, podobnie jak początkujący kierowca, powinien zacząć od łagodniejszych piwek i dopiero jak nabędzie wprawy zasiąść do czegoś wytrawniejszego i bardziej wymagającego.

Comment

• Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

Czyli najpierw Edi. Potem Koreb. Wreszcie CK Browar. Po takim stopniowaniu ślinka będzie im ciekła na myśl o kolejnych regionalnych piwach.

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Początkujący piwosz, podobnie jak początkujący kierowca, powinien zacząć od łagodniejszych piwek i dopiero jak nabędzie wprawy zasiąść do czegoś wytrawniejszego i bardziej wymagającego.
                  Ufff, jak dobrze że kiedy poznawałem piwny świat to nie miałem takiego doradcy jak Ty, nikt mi nie odradził takich piw jak Schlenkerla. Choć może to ja się nie znam i najlepszą drogą żeby pokazać zróżnicowanie piwnego świata to serwowanie pierdyliona jasnych lagerów i piw smakowych. No, ewentualnie jakiś porterek, ale nic zdecydowanego w smaku...
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• a1410
                    • 2003.08
                    • 613

Czyli najpierw Edi. Potem Koreb. Wreszcie CK Browar. Po takim stopniowaniu ślinka będzie im ciekła na myśl o kolejnych regionalnych piwach.
                    Czy pisałem o Edim? Albo umieściłem go w moim rankingu? Szkoda, że wybór ikonek jest tak ubogi, bo aż prosisz się o dosadniejszą odpowiedź...

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

Jak się wyrywa zęba to odrazu a nie na raty, pomalutku.

Ja odrazu kumplowi dałem Westmale Dubel. Później mu kazałem łykać Lecha. I to wystarczyło.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

Ja mam jedno pytanie: jak przygotowac odbiorcę-laika na piwa w stylu AIPA, rauchbier, schwarzbier czy bitter ale? Bo jeśli dobrze zrozumiałm to najpierw taki ktoś musi wypić wszystkie piwa miodowe, porzeczkowe i truskawkowe potem trochę jasnych strongów, mikrofiltrowane specjały z Łomży, Perły i Namysłowa a na koniec dopiero style klasyczne, anglosaskie, belgijskie itd. Dobrze rozumiem ten proces adaptacji?

I co budzi takie kontrowersje, AIPA i rauchbock. To ile dekad minie zanim nasz Kowalski dojrzeje do żytniego IIPA, Gose, American barley wine leżakowanego w beczkach po whiskey albo RISa? Jak ktoś wyraża chęć poznawania świata piwa to nie widze powodów by mu tego nie ułatwić. A to czy mu Pinta zasmakuje czy nie to już zupełnie inna kwestia. Lepiej tworzyć iluzje podając mu Żywe czy Łomże Export mówiąc że to fajne towary i perły poslkiego piwowarstwa?

Comment

• Czapayew
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1966

Ale o co chodzi

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Lepiej tworzyć iluzje podając mu Żywe czy Łomże Export mówiąc że to fajne towary i perły poslkiego piwowarstwa?
                          Dla mnie to całkiem fajne towary, szczególnie kiedy niekoniecznie mam czas i możliwość pokonania kilkudziesięciu kilometrów do specjalistycznego sklepu z piwem, a nie mam ochoty pić tyskacza.
                          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                          www.piwnekapsle.net

Comment

• pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

Dla mnie to całkiem fajne towary, szczególnie kiedy niekoniecznie mam czas i możliwość pokonania kilkudziesięciu kilometrów do specjalistycznego sklepu z piwem, a nie mam ochoty pić tyskacza.
                            Przychodzi do Ciebie człowiek i mówi: "poleć mi 10 piw z Polski, uwarzonych w ciekawych stylach, które róznią się od tego co piłem dotychczas". I polecasz mu Łomże Export, Zamkowe niepasteryzowane i Perłę Chmielową. Moje pytanie: czym te piwa zasdniczo się róznią od innych, które Jaś Kowalski spożywał do tej pory? Na jakie nowe smaki te zaproponowane trunki otworzą Jasia? Czego go nauczą?

Comment

• a1410
                              • 2003.08
                              • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Moje pytanie: czym te piwa zasdniczo się róznią od innych, które Jaś Kowalski spożywał do tej pory? ?
                              Czymś się jednak różnią, skoro już setki tysięcy ludzi kupują te piwa i jakoś nie narzekają, a nawet wręcz przeciwnie. Nie wszyscy od razu potrzebują hardkoru. To trochę tak jak z dawką; jednemu wystarczy dobry drink, a drugiemu i cała flaszka to mało...

Comment

• Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Czymś się jednak różnią, skoro już setki tysięcy ludzi kupują te piwa i jakoś nie narzekają, a nawet wręcz przeciwnie.
                                Tyskie kupują miliony i jakoś nie narzekają, a nawet wręcz przeciwnie. Gdzie jest ten argument za ich zróżnicowaniem, bo nie zauważyłem?

Nie wszyscy od razu potrzebują hardkoru. To trochę tak jak z dawką; jednemu wystarczy dobry drink, a drugiemu i cała flaszka to mało...
                                A skąd mają wiedzieć jaki jest ów hardcor, skoro nie mają możliwości go spróbować? Ty zakładasz z góry, że jak ktoś jest laikiem to nie posmakuje mu cokolwiek ciekawego i dlatego należy mu wciskać całą gamę piw, które się praktycznie niczym nie różnią od siebie. Gdzie w tym sens?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Mason; 2011-11-29, 19:39.
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

Przetwarzanie...
                                X