10 polskich piw które zaproponować laikowi...

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dknap
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.08
    • 130

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
    najlepszych (...) koncernowych
    Oksymoron

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Czymś się jednak różnią, skoro już setki tysięcy ludzi kupują te piwa i jakoś nie narzekają
      Mój ulubiony argument. Przecież wszyscy to noszą, wszyscy słuchają tej muzyki, wszyscy idą na to do kina...Skoro masy dyktują co jest dobre a co nie to może w ogole nie doradzać, niech idzie do najbliższej Żabki i kupi cokolwiek.

Comment

• a1410
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2003.08
        • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
        Skoro masy dyktują co jest dobre a co nie to może w ogole nie doradzać, niech idzie do najbliższej Żabki i kupi cokolwiek.
        Traktujesz innych jak by byli niespełna rozumu. Każdy z nas ma swój smak i gust i bardzo dobrze, że się one od siebie różnią. Ludzie pili Tyskie, bo przez lata nic innego nie mieli. Teraz mają i czasem wybierają coś innego. Gdyby wszyscy zainteresowani piwami innymi niż tyskiwiec zaglądali na to forum, to pewnie browary warzące piwa miodowe i owocowe poszły by dawno z torbami, a Pinta przeskoczyła by już Perłę...

Comment

• Czapayew
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.10
          • 1966

Przychodzi do Ciebie człowiek i mówi: "poleć mi 10 piw z Polski, uwarzonych w ciekawych stylach, które róznią się od tego co piłem dotychczas"
          Przeczytaj sobie moje zestawienie, kilkanaście postów wcześniej.
          A Łomżę wypiję, gdy nie ma w sklepie niczego innego, bardziej z mojego punktu widzenia godnego uwagi.
          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
          www.piwnekapsle.net

Comment

• a1410
            • 2003.08
            • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
            dlatego należy mu wciskać całą gamę piw, które się praktycznie niczym nie różnią od siebie. Gdzie w tym sens?
            Jeżeli Żywiec praktycznie niczym się dla Ciebie nie różni od Żywego, a pszeniczny Cornelius od Wiśni w Piwie, to jakim cudem widzisz jakieś różnice pomiędzy innymi markami?!

Comment

• pioterb4
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 4322

Traktujesz innych jak by byli niespełna rozumu. Każdy z nas ma swój smak i gust i bardzo dobrze, że się one od siebie różnią.
              No jest dokładnie na odwrót, bo ja nie wciskam ludziom piwa Żywe i nie twierdzę że ejst to styl i wykonanie jak na poslkie warunki nieprzeciętny. Opowiadam się za pokazaniem pełnej gamy smaków i aromatów już na wstępie, a ocenę doznań zostawiam już samym zainteresowanym. Z takiego TOP 10 żaden laik nie pokocha od razu wszystkich dziesięciu pozycji. Jęsli jednak takie zestawienie zobrazuje mu co go kręci a co nie, to na przyszłość bęzie wiedział za którymi hasłami na etykiecie powinien się uganiać a za którymi nie. I to jest wartość dydaktyczna takiej lekcji.

Comment

• Psychomanteum
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.06
                • 207

Autor nie chciał pokazac znajomym co jest trendy obecnie ani co większość Polaków uważa za najlepsze, tylko chciał im przybliżyć bogactwo piwnego świata. A do tego Pinta nadaje się najlepiej. Jak ktoś chce zobaczyć trendy to wystarczy że przejdzie się do najbliższego Piotra i Pawła i sam stwierdzi czego na półce jest najwięcej.

Owszem w Niemczech też są Radlery ale nie widziałem jeszcze browaru który warzyłby więcej piw aromatyzowanych niż klasyczncyh. A w Polsce takich browarów już jest kilka.
                Dokładnie to miałem na myśli...

A co do śledzenia tematu to czytam z zaciekawieniem i zaczynam mieć mylne odczucia
                czy aby piwa które są popularne są również na tyle wyraziste by je polecić...
                Jak dobrać smaki by można było wyczuć ze są to inne piwa i by nie było sytuacji by porównywać je z koncerniakami.
                Choć już miałem okazje poczęstować kolegę "Odsieczą" i usłyszałem ze smakuje jak Tatra
                Sam gdy poznawałem świat piwa dreptałem po omacku jeździłem np. do rakowa do Marii po piwa i piłem wszystko co mi wpadło nowego w ręce, ale zdaję sobie sprawę że niektórym trzeba podstawić coś pod nos żeby w ogóle się zainteresowali.

na 10 grudnia mam mieć gotowe dwa takie zestawy a co będzie dalej to się okaże
                może pomyślimy nad zestawem zagranicznych piw...
                http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
                2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska

Comment

• zgroza
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2008.03
                  • 3606

W sytuacji picia z laikiem warto mieć pod ręką koncerniak. W przypadku dobrych piw widać różnicę jak na dłoni.
                  Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Psychomanteum
                    • 2004.06
                    • 207

Niestety przy konsumpcji mnie nie będzie więc nie mam wpływu na to jak i kiedy będą pite...
                    często słyszałem w pracy pytania typu jakie piwo jest najlepsze i zrób mi taki zestaw dla męża...

stąd miedzy innymi ten temat...

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

często słyszałem w pracy pytania typu jakie piwo jest najlepsze i zrób mi taki zestaw dla męża...
                      To jest najgorsze pytanie jakie można zadać w tej materii, wybierz jedno najlepsze a my już będziemy je pić. To jest właśnie nieświadomosć bogactwa tego trunku. Ja uwielbiam wędzonki wiec wybrałbym rauchbiera, Mason pewnie zaproponowałby jakiegoś wypasionego portera i nasuwa się pytanie czy pytajacy takiego odzewu właśnie oczekiwał? Najlepsze piwo to każdy musi sam odkryć i właśnie tak "po omacku" jak sam to napisałeś. Oczywiście zestaw TOP 10 moze w tej kwestii pomóc ale też wcale nie zamyka tematu - to tylko starter.

Comment

• Psychomanteum
                        • 2004.06
                        • 207

I właśnie potrzeba nam takiego "startera" by mieć możliwość zapoczątkowania w niektórych tej chęci szukania swojego piwnego ideału...

Comment

• rohozecky
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2008.11
                          • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Psychomanteum Wyświetlenie odpowiedzi
                          Niestety przy konsumpcji mnie nie będzie więc nie mam wpływu na to jak i kiedy będą pite...
                          Niby niewinne pytanko. A tu chłopaki niemal się pobili
                          ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• norbee
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.11
                            • 8

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika baania Wyświetlenie odpowiedzi
                            ...
                            2. Porter łódzki
                            ...
                            Dzięki za zamieszczenie i to na 2. miejscu piwa z Łodzi. Łódzki porter, śmiem twierdzić, to klasyk zawsze warty polecenia.
                            Swojej listy dziesięciu bym nie zamieścił, jak na razie za mało gatunków piwa wypiłem w swoim życiu, ale skuszę się na piątkę pewniaków

1. Porter łódzki
                            2. Cornelius ciemne pszeniczne
                            3. Żytnie z Konstancina
                            4. Pinta Atak chmielu
                            5. Cornelius koźlak

Comment

• baania
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.10
                              • 317

Moja kolejność była przypadkowa. Po prostu wymieniłem 10 piw, które lubię, i które się od siebie trochę różnią. Ale fakt, porter łódzki można polecać zawsze
                              Podcast o piwie
                              Podcast o piwie | Facebook

Comment

• Cannabee776i99
                                • 2009.08
                                • 658

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika norbee Wyświetlenie odpowiedzi
                                Dzięki za zamieszczenie i to na 2. miejscu piwa z Łodzi. Łódzki porter, śmiem twierdzić, to klasyk zawsze warty polecenia.
                                Swojej listy dziesięciu bym nie zamieścił, jak na razie za mało gatunków piwa wypiłem w swoim życiu, ale skuszę się na piątkę pewniaków

1. Porter łódzki
                                2. Cornelius ciemne pszeniczne
                                3. Żytnie z Konstancina
                                4. Pinta Atak chmielu
                                5. Cornelius koźlak
                                Chcesz, żeby ktoś nabrał odrazy na całe życie do koźlaka i ciemnej pszenicy?

Comment

Przetwarzanie...
                                X