Racibórz-nowe piwa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Co do drugiego wątku o kiczowatym guście Polaków to nawet nie odpowiadam bo to są brednie nie warte komentarza.
    No to było na pewno mocne stwierdzenie ale czy aż tak bardzo niesprawiedliwe? Polski rynek piwa na tle okolicznych i innych europejskich cechuje kilka rzeczy o których dość dobitnie wspomniał Zgoda w jednym z felietonów na browar.bizie. Po pierwsze łatwiej jest u nas kupić piwo jagodowe, miodowe i rumowe niż prawdziwego pilsa. Żeby było ciekaiwej pilsener to u nas tak rzadki okaz że już chyba łatwiej o ciemną pszenicę. Po drugie na rynku praktycznie nie występują piwa lekkie, których jest cała masa w Niemczech czy Czechach czy Anglii. Po trzecie zwyczaj podawania piwa z sokiem to już nie jest przypadek odosobniony a już poraktycznie element popkultury. O czym to wszystko świadczy? Że Polacy posiadają wysublimowane gusta? I wcale nie mówię tu teraz o braku browarów rzemieślniczych czy odwadze piwowarów z browarów restauracyjnych. Mówię o absolutnych podstawach.

Comment

• PiwnicaZamkowa
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.05
      • 805

Pioterb. Jeszcze jedno spostrzeżenie.Myslę,że ciekawe.W naszym lokalu gwałtownie spada ilość klientów proszących o sok do piwa.Jeśli to tylko do koncerniaków.Na ten moment mamy jeszcze tylko Kasztelana.Jak sięgnę pamięcią nie było klienta proszącego o sok do piwa naturalnie warzonego.Jest oczywiste,że zamawiał wtedy jakieś owocowe ale i tych sprzedaż znacznie się zmniejszyła.Wszystko idzie ku "normalność".I to jest dobry znak.

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Francuzi jedzą żaby i ślimaki, Chińczycy psy, a Meksykanie jądra byków. Chcesz powiedzieć, że to są wysublimowane gusta? Picie piwa z sokiem w porównaniu z jedzeniem czegoś takiego nie jest żadnym bezguściem.

Mam wrażenie, że niektórzy znajdują szczególne upodobanie z dyskredytowaniu i poniżaniu własnego kraju i współobywateli. Ale co się dziwić, to takie "europejskie".
        Last edited by Krzysiu; 2011-12-10, 19:09.

Comment

• silvian
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2008.08
          • 727

Żadne tam europejskie, Krzysiu jak zwykle pojechał "hardziorem". Osobiście częstowałem Niemiaszków "zgniłą kapustą" i "popsutymi ogórkami", zgodnie stwierdzili że do wódki nie ma nic lepszego. A w temacie, uważam że Polacy po prostu eksperymentują, przecież u nas w kraju nigdy nie było takich wynalazków. Popróbują, poeksperymentują, wejdą na słuszną drogę.
          "Niech zatrwożą się niewierni, przyjaciele, na sztorc kosa..."

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

Mam wrażenie, że niektórzy znajdują szczególne upodobanie z dyskredytowaniu i poniżaniu własnego kraju i współobywateli. Ale co się dziwić, to takie "europejskie".
            Patrzę jak jest u nas i jak jest dookoła i wyciagam wnioski a że są one gorzkie to już inna sprawa. To, że w Chinach jedzą psy a w Ameryce murzynów biją niewiele w tej kwestii zmienia.

Comment

• Shedao
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛🥛
              • 2007.09
              • 915

To czym teraz Twierdzowe się różni od Raciborskiego? 1% ekstraktu? Wielka szkoda, że tak przycinają jedno z moich ulubionych polskich piw, no ale z oceną poczekam aż będę miał okazję się napić. Co do Mocnego - czemu nie? Korzenne - nie dla mnie.

Comment

• Marecki1410
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.01
                • 97

A na wielkanoc piwo o smaku jajka na twardo i zielone z rzeżuchą

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12568

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może tylko przedstawicieli wielkich narodów stać na autokrytykę. Przedstawiciele tych mniejszych zazwyczaj poprzestają na krytyce sąsiadów. Ale co się dziwić, to takie "postsowieckie"

Comment

• rohozecky
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2008.11
                    • 1839

Warto też wspomnieć, jakie obrzydzenie u cca miliarda ludzi budzi jedzenie wieprzowiny
                    ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Doszły mnie słuchy, że Twierdzowe będzie tylko pasteryzowane.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika volodos Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jest pasteryzowane. Etykieta się zmieniła, a i piwo niestety też. Było za słodkie, jest o wiele za słodkie. I w dodatku alkohol wyczuwalny w smaku wyraźnie...
                      W swojej wypowiedzi chciałem położyć nacisk na słowo TYLKO.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• Sokół83
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.12
                        • 1598

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie krytykuję tej smakowej mody. Prowadząc Piwnicę Zamkową zauważyliśmy pewną prawidłowość. Młodzi na początku wpadając na piwo szukali Tyskiego,Żubra,Lecha. Nie mając ich w ofercie proponowaliśmy naturalne. Zwykle zaczynali od Wiśni w piwie.Po jakimś czasie ci sami klienci szukając innych smaków przeszli na miodowe. Teraz po czasie przeszli na "normalne" piwa a my mamy w nich stałych bywalców. Nie ważne od czego zaczynają i czego szukają na początku. Ważne,że wogóle sięgnęli po to piwo zamiast koncerniaków ,nalewek babuni czy innych bełtów. To jest normalna ewolucja upodobań i smaków. Jest to pole do popisu dla właścicieli piwiarni i sklepów by delikatnie edukować młode zastępy piwnych smakoszy.
                        W sumie to masz rację. Ja też na przełomie podstawówki i liceum chodziłem z kumplami na Łódzkie Mocne z sokiem malinowym, a Pilsner mi wykręcał gębę goryczą. Piło się różne wynalazki - byle było w miarę słodkie i poniewierało. Potem była fascynacja piwami z fajna reklamą - 10,5, Królewskie, Tatra. A potem na odkryłem na browar.biz, że w Polsce jest ponad 60 browarów, które robią lepsze piwa niż te znane z reklam

Co do drugiego wątku o kiczowatym guście Polaków to nawet nie odpowiadam bo to są brednie nie warte komentarza.
                        Wystarczy popatrzeć jak się Polacy ubierają na wesela, chrzty i komunie, jak wygląda budownictwo indywidualne i jak się maluje bloki po modernizacji, co leci w najbardziej popularnych audycjach radiowych czy jak wygląda strona www albo logo przeciętnego przedsiębiorstwa typu PPHU
                        Last edited by Sokół83; 2011-12-12, 09:37.
                        Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Sokół83
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.12
                          • 1598

Jeszcze można zajrzeć do działu kolekcjonerstwo i pooglądać etykiety z małych browarów sprzed kilku lat
                          Z INNEJ BECZKI

www.fotopolska.eu

Comment

• Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4472

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nie krytykuję tej smakowej mody. Prowadząc Piwnicę Zamkową zauważyliśmy pewną prawidłowość. Młodzi na początku wpadając na piwo szukali Tyskiego,Żubra,Lecha. Nie mając ich w ofercie proponowaliśmy naturalne. Zwykle zaczynali od Wiśni w piwie.Po jakimś czasie ci sami klienci szukając innych smaków przeszli na miodowe. Teraz po czasie przeszli na "normalne" piwa a my mamy w nich stałych bywalców. Nie ważne od czego zaczynają i czego szukają na początku. Ważne,że wogóle sięgnęli po to piwo zamiast koncerniaków ,nalewek babuni czy innych bełtów. To jest normalna ewolucja upodobań i smaków. Jest to pole do popisu dla właścicieli piwiarni i sklepów by delikatnie edukować młode zastępy piwnych smakoszy.
                            Powiedzmy inaczej: kiczowaty gust zdecydowanej większości Polaków. I nie są to żadne brednie. Wystarczy się rozejrzeć dookoła. Jeśli chodzi o piwo o smaku sielawy typuję, z racji położenia, na producenta Browar Kormoran. A Twierdzowe rzeczywiście dołuje. Sam byłem przy pierwszych warkach zachwycony tym piwem, teraz nie ma właściwie o czym mówić.

Comment

• rohozecky
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2008.11
                              • 1839

W ogóle można zauważyć, że także na to forum przeniknął dość osobliwy sposób uprawiania dyskusji , wyrażający się z grubsza w prezentowaniu stanowiska "to tak oczywiste brednie, że niewarte dyskusji". Co ciekawe, dotyczy to na ogół spraw jak najbardziej dyskusyjnych
                              ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• PiwnicaZamkowa
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.05
                                • 805

Czuję się wywołany do tablicy.Przepraszam za określenie "brednie".Faktycznie przesadziłem. Rzecz w tym,że uwielbiamy narzekać na to co NASZE.Miałem kiedyś podobne zdanie o polskich upodobaniach do kiczu.Wojaże po świecie to zweryfikowały.Napewno nie jesteśmy gorsi.Jak się nosi sandały w skarpetkach pokazali mi Niemcy z Bawarii.Niechlujność ubioru oraz brak podstawowych zasad estetyki Australijki.Tamtejsza architektura podmiejska też nie jest w dobrym guście.Elementy wiktoriańskie z plastikiem,płytą gipsową i sklejką.Na północy Szwecji 100 km nad Geteborgiem grupa miejscowych notabli pijąc piwo nie omieszkała zapomnieć o bekaniu i puszczaniu bąków.Ot pewnie miejscowy klimat.Przykładów mogę dać więcej. Niestety muzyka ta "codzienna"jest wszędzie niestety podobna. Na szczęście każdy kraj,myślę ma swój Program III Jednym zdaniem :cudze chwalimy ,swego niedoceniamy. Tyle tego niepiwnego komentarza w jakże piwnym temacie. Na zdrowie

Comment

Przetwarzanie...
                                X