Piwa smakowa made in Poland - za czy przeciw?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
    W Niemczech każdy browar restauracyjny (biorąc pod uwagę błąd statystyczny myślę, że jestem bliski prawdy) serwuje piwa smakowe. Co prawda w większości przypadków są to dodatki naturalne (banany, maliny, truskawki...) ale są i wybitnie syntetyczne (cola, sprite, syrop...)
    Możesz podać źródło, z którego zaczerpnąłeś informację o tym, że każdy niemiecki browar restauracyjny serwuje piwa z dodatkami?
    Last edited by darekd; 2011-12-11, 11:14.

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      gdyby takich projektów jak Pinta przybyło jeszcze z kilka
      tylko kto to wszystko kupi?
      Poszukuję

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12695

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
        tylko kto to wszystko kupi?
        nie słyszałem, żeby Pinta się przeterminowała.

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
          Możesz podać źródło, z które zaczerpnąłeś informację o tym, że każdy niemiecki browar restauracyjny serwuje piwa z dodatkami?
          Moje podróże po kraju zachodnich sąsiadów. Napisałem też, że biorać pod uwagę błąd statystyczny jestem bliski prawdy.
          Jeśli mocno to kogoś zniesmaczyło, to niech będzie.
          "W większości niemieckich browarów restauracyjnych"-> Czy nie mam racji?
          Poszukuję

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12695

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
            Moje podróże po kraju zachodnich sąsiadów. Napisałem też, że biorać pod uwagę błąd statystyczny jestem bliski prawdy.
            Jeśli mocno to kogoś zniesmaczyło, to niech będzie.
            "W większości niemieckich browarów restauracyjnych"-> Czy nie mam racji?
            Oczywiście, że nie masz!

            Comment

            • Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              nie słyszałem, żeby Pinta się przeterminowała.
              bo jest jedna jedyna, a co by było gdyby ich było kilkanaście...?
              Z resztą PINTA też ma pewne problemy:
              Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
              Poszukuję

              Comment

              • Rzeszowiak
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2009.04
                • 1597

                #37
                Gdyby inne browary miały problemy głównie z etykietami a nie smakiem swoich wyrobów.....

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12695

                  #38
                  Człowieku jakie problemy, że etykieta się nie podoba? I co by było jakby takich piw jak Pinta było więcej, tak byś cierpiał żebyś musiał jeździć do Niemiec, gdzie zdecydowana większość, jeśli nie wszystkie browary restauracyjne warzą piwa smakowe z dodatkiem owoców lub coli? Pytam gdzie te brednie wyczytałaś, czy sam je wymyślasz?

                  Comment

                  • Bombadil13
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 2479

                    #39
                    W przeciwieństwie do większości forumowiczów nie jestem fanatykiem PINTY.

                    Owszem, cieszę się, że są i że tworzą, ale póki co moim zdaniem, nie uwarzyli czegoś co powaliłoby mnie na kolana.
                    Są ciekawi, bo inni, ale czy to jedyny wyznacznik JAKOŚCI? Czy naprawdę piwa PINTY są wybitne?

                    PINTA wybrała taki target, a nie inny
                    Browary produkujące piwa smakowe też same wybrały sobie target.

                    My możemy tylko ponarzekać.
                    Poszukuję

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                      browary restauracyjne warzą piwa smakowe z dodatkiem owoców lub coli
                      nie warzą tylko dodają do gotowego piwa
                      Last edited by Bombadil13; 2011-12-11, 11:37.
                      Poszukuję

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        #41
                        "W większości niemieckich browarów restauracyjnych"-> Czy nie mam racji?
                        Ja tego nie zauważyłem choć osobiście Niemcy znam bardzo słabo. Czytając jednak blog Abernacki czy recenzje róznych niemieckich mikrusów ne odniosłem takiego wrażenia.

                        Wracajac do meritum - nie razi mnie ani Niemiec zamawiajacy bananowe piwo ani Niemka wlewająca colę do piwa. Razi mnie to, ze w Niemczech mam mozliwosć napicia się rasowego pilsa, bocka, dunkela, alta a w Polsce niestety bardzo sporadycznie albo wcale. I to jest problematyczna kwestia.

                        nie warzą tylko dodają do gotowego piwa
                        Czyli mogę sobie wybrać czy chcę rasowego pilsa czy też z dodatkiem, a nie warzy się 10 piw aromatyzowanych i nie daje żadnej alternatywy.
                        Są ciekawi, bo inni, ale czy to jedyny wyznacznik JAKOŚCI? Czy naprawdę piwa PINTY są wybitne?
                        Wszystkie na pewno nie. Moim zdaniem poszczególne pozycje reprezentują zróżnicowany poziom ale przynajmniej dwa piwa są wybitne.
                        Last edited by pioterb4; 2011-12-11, 11:43.

                        Comment

                        • darekd
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12695

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          W przeciwieństwie do większości forumowiczów nie jestem fanatykiem PINTY. ? Czy naprawdę piwa PINTY są wybitne?

                          My możemy tylko ponarzekać.
                          Fajny nius z Niemiec oraz ploteczki na temat problemów Pinty. Super spostrzeżenia. Mogę tylko panu podziękować za uzupełnioną wiedzę.

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czytając jednak blog Abernacki czy recenzje róznych niemieckich mikrusów ne odniosłem takiego wrażenia.
                            Nie wiem czy Marcin wogóle zwaraca no to uwagę, a no 100% napewno tego nie opisuje. Poczekamy, aż wróci ze Szczecina to pewnie się wypowie. Póki co moje wspomnienia z Zagłębia Rurhy. W pewnym momencie przestało mi się chcieć opisywać dodatki do piw.
                            Poszukuję

                            Comment

                            • Bombadil13
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 2479

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czytając jednak blog Abernacki czy recenzje róznych niemieckich mikrusów ne odniosłem takiego wrażenia.
                              Tak na szybko znalezione na blogu
                              Schwelm brau wzorzec piwowarstwa wg Marcina
                              i karta piw
                              ciekawe co dodają do Radlera.

                              Zgadzam się, że większość ich piw to piwa klasyczne i wyśmienite.
                              Last edited by Bombadil13; 2011-12-11, 11:59.
                              Poszukuję

                              Comment

                              • pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

                                #45
                                Tyle że radler to taka bardziej niskoprocentowa lemoniadka niż prawdziwe piwo. Mnie tam ona zupełnie nie przeszkadza podobnie jak i inne owocowe fanaberie, pod warunkiem, że sam mogę znaleźć coś dla siebie. W Niemczech jest to możliwe, w Czechach pdoobnie. Powiem więcej - Opat Medovy czy pieprzowy to piwa które autentycznie mi smakują i od czasu do czasu chętnie po nie sięgam. A czemu? Bo nie są tak przesłodzone jak nasze produkcje.
                                Ten efekt jest widoczny nie tylko na Dolnym Śląsku, czyli blisko granicy z Czechami. Wszędzie gdzie powstają sklepy/knajpy z dużym wyborem piw, konsumenci z czasem wyrabiają sobie smaki i nie zadowalają się byle chlapem z regionalnego browaru.
                                Święta prawda. I to o czym pisze Rzeszowiak w połączeniu z działaniami hurtowni i dystrybutorami czeskich piw za jakiś czas przyniesie nam lepsze skutki. Widać to też po asortymencie sklepów piwnych - te które zaczynały u mnie w okolicy od Ciechanów, Konstancinów i Kormoranów po czasie wdrożyly w życie piwa czeskie, które w niektórych miejscach zyskały już ilościową przewagę. I bardzo bym nie chciał żeby za parę lat polskie browary musiały żałować swoich aktualnych decyzji.
                                Last edited by pioterb4; 2011-12-11, 12:47.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X