Uzasadnienie ocen itp.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Generalnie wolałbym aby osoby "piwnie obyte" dawały swoimi działaniami nieco lepszy przykład. Plebiscyt jest zabawą, po co ją psuć?
    ART wprowadziłeś tę zasadę, jak sądzę, po to, żeby zwiększyć popularność ARTomatu i w dodatku docenić aktywnych forumowiczów. Udało się to osiągnąć, choć prowadzi to do tego, że korzystam z tego narzędzia właśnie w tym celu. Teraz piszesz, że zamierzasz zmienić zasady w trakcie zabawy, moim zdaniem to nie w porządku. Pozwoliłem sobie z tego zadworować. Jak nie będę miał tego mnożnika jakoś to przeżyję.

Też uważasz, że ocena Sarmackiego, bo o tym rozmowa, jest z mojej strony nadużyciem aby tylko zaliczyć 10. piwo do konkursu?
    blog.kopyra.com

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Po pierwsze dlatego, że opisując piwo staram się oderwać od osobistych preferencji.
      Hmm... Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe.
      Mógłbyś np wskazać jakiegoś genialnego (Twoim zdaniem) koźlaka?

Comment

• kopyr
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
        Hmm... Nie wiem czy jest to w ogóle możliwe.
        Mógłbyś np wskazać jakiegoś genialnego (Twoim zdaniem) koźlaka?
        Jasne, Rauchbock ze Shlenkerli.

No i jeszcze nie piłem Żywieckiego Bocka.

Piwo może nie być w moim typie, ale widzę różnicę między zbytnim alkoholem, a zbytnim karmelem w koźlaku. Za to drugie nie odejmę punktów, bo wiem, że jest to jego cechą.
        blog.kopyra.com

Comment

• Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

Jasne, Rauchbock ze Shlenkerli.
          Przyznasz, że nie jest to typowy koźlak?

No i jeszcze nie piłem Żywieckiego Bocka.
          Koniecznie wypij i oceń. Ciekawi mi, czy wyjdzie Ci wyżej niż Sarmackie.

Piwo może nie być w moim typie, ale widzę różnicę między zbytnim alkoholem, a zbytnim karmelem w koźlaku. Za to drugie nie odejmę punktów, bo wiem, że jest to jego cechą.
          Obstaje przy swoim. "Smak" sztucznego aromatu w jakimś Reddsie jest dopuszczalny (jeśli dopuścimy styl "polski lager aromatyzowany"), ale większość osób odejmie za niego punkty, bo jest wstrętny,

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Obstaje przy swoim. "Smak" sztucznego aromatu w jakimś Reddsie jest dopuszczalny (jeśli dopuścimy styl "polski lager aromatyzowany"), ale większość osób odejmie za niego punkty, bo jest wstrętny,
            Nie no chwila. Jeżeli aromat jest wstrętny to jest wstrętny. Gorzej jeśli ktoś odejmie punkty za to, że Redds jest słodki (choć już za "za słodki" jak najbardziej można), czy że jest jabłkowy. Aromat może, abstrahując od jego pochodzenia, smakować dobrze, jabłkowo, a może być syntetycznie wstrętny. To chyba da się ocenić?
            blog.kopyra.com

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

OK. Może ja na smaczny aromat owocowy w piwie nie trafiłem (aczkolwiek ekspertem w tym segmencie rynku nie jestem).
              Pamiętam jednak, że podczas jakiejś naszej dyskusji (na FB chyba) chwaliłeś Jak w dym Pinty, za to, że ma mało cech koźlakowych, bo nie lubisz tego gatunku. A przecież to koźlak (wg etykiety).

Comment

• delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

ART wprowadziłeś tę zasadę, jak sądzę, po to, żeby zwiększyć popularność ARTomatu i w dodatku docenić aktywnych forumowiczów. Udało się to osiągnąć, choć prowadzi to do tego, że korzystam z tego narzędzia właśnie w tym celu.
                No to chyba tak średnio się w twoim przypadku udało, bo mam wrażenie, że nie do końca o to ART'owi chodziło.
                Teraz piszesz, że zamierzasz zmienić zasady w trakcie zabawy, moim zdaniem to nie w porządku.
                Przecież ART nie przedstawił jeszcze zasad tegorocznego Plebiscytu. Nie ma jeszcze zasad zabawy, więc nie da się ich "zmienić w trakcie".
                Moim zdaniem, ART wybrał bardzo skuteczną taktykę częstej zmiany zasad Plebiscytu, która właściwie jako jedyna może zapobiec takiemu właśnie jak zaprezentowane przez ciebie, cwaniactwu/kombinatorstwu.
                Last edited by delvish; 2011-12-29, 15:50.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• kopyr
                  • 2004.06
                  • 9475

OK. Może ja na smaczny aromat owocowy w piwie nie trafiłem (aczkolwiek ekspertem w tym segmencie rynku nie jestem).
                  Pamiętam jednak, że podczas jakiejś naszej dyskusji (na FB chyba) chwaliłeś Jak w dym Pinty, za to, że ma mało cech koźlakowych, bo nie lubisz tego gatunku. A przecież to koźlak (wg etykiety).
                  Nieprawda. To Ty twierdzisz, że Jak w Dym ma za mało cech koźlakowych. Wg mnie jest to bardzo dobry rauchbock. Ja jedynie w odpowiedzi napisałem Ci, że nie lubię koźlaków, więc być może JwD jest mało koźlakowy, bo mnie smakuje bardzo.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przecież ART nie przedstawił jeszcze zasad tegorocznego Plebiscytu. Nie ma jeszcze zasad zabawy, więc nie da się ich "zmienić w trakcie".
                  Moim zdaniem, ART wybrał bardzo skuteczną taktykę częstej zmiany zasad Plebiscytu, która właściwie jako jedyna może zapobiec takiemu właśnie jak zaprezentowane przez ciebie, cwaniactwu/kombinatorstwu.
                  To jest absurdalne. Zasady powinny być jawne i wiadome wszystkim wcześniej. Ja bym poszedł dalej - podałbym listę wszystkich uprzywilejowanych z nicka. Pytanie jest czy jest sens wprowadzać mnożnik. Poprzedni został usunięty i nic się nie stało - Tyskie nie wygrało. Dlaczego więc nie usunąć obecnego - jak demokracja, to demokracja.
                  blog.kopyra.com

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Zasady powinny być jawne i wiadome wszystkim wcześniej. Ja bym poszedł dalej - podałbym listę wszystkich uprzywilejowanych z nicka. Pytanie jest czy jest sens wprowadzać mnożnik. Poprzedni został usunięty i nic się nie stało - Tyskie nie wygrało. Dlaczego więc nie usunąć obecnego - jak demokracja, to demokracja.
                    Kopyr, to jest zabawa, a nie konkurs piw domowych.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

Absurdalne to jest, że dorośli ludzie na siłę kombinują, jak by tu się załapać na jakiś mniej lub bardziej abstrakcyjny mnożnik
                      Last edited by delvish; 2011-12-29, 16:15.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Nieprawda. To Ty twierdzisz, że Jak w Dym ma za mało cech koźlakowych. Wg mnie jest to bardzo dobry rauchbock. Ja jedynie w odpowiedzi napisałem Ci, że nie lubię koźlaków, więc być może JwD jest mało koźlakowy, bo mnie smakuje bardzo.
                        No dobra. Masz rację, ja pierwszy to napisałem.
                        ALE MOJE ZDANIE pozostaje takie, że oceniając piwa nie powinniśmy całkiem pozbywać swoich upodobań. Ś.P. M. Jackson też tego nie robił i m.in. dzięki temu "wypromował" belgijskie klasztorniaki.
                        Obiektywizm jest ważny, ważne jest zwłaszcza pochowanie osobistych sympatii i antypatii odnośnie poszczególnych browarów oceniając ich PRODUKT.
                        Ale to że coś mi po prostu smakuje lub nie czyni moją ocenę bardziej ludzką. Artomat to nie automat.
                        Last edited by Seta; 2011-12-29, 16:15.

Comment

• Doodeck
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1612

Panowie, proszę nie używać skrótu JwD - jakoś tak źle się kojarzy...
                          Dalekosiężny
                          Obserwator
                          Obiektów
                          Dynamicznie
                          Epatujących
                          Ciekawymi
                          Koncepcjami

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Chyba się przejdę do Biedronki Są tylko w litrowych petach?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              To jest w nich właśnie najfaniejsze. Stylowa butla.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                I kegi 50l
                                Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X