Piwa smakowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23927

chyba raczysz sobie żartować...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• And69
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 1487

Nie to w temacie panowie o zapuchniętych twarzach

Comment

• pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

Z tego co wiem to Redds nie jest cydrem, tylko piwem z dodatkiem substancji o smaku i aromacie identycznym z naturalnym, czytaj jabłkowym. Prawdziwy cydr robi się z jabłek. Różnicę można sprawdzić w Irish Pub w Krakowie. Smakuje zupełnie inaczej.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

A ja nazwy piwa smakowe nie lubię. Pozostałe to co ? Bezsmakowe ? Można nie lubić Żywca, ale czy on nie ma smaku ? Rauchbier ma swój specyficzny smak, uzyskany bez dodawania soków, czy aromatów. Jak je określić ?

Krieki, framboise i inne wariacje lambiców zostawiamy. Są to rodzaje piw o fermentacji spontanicznej godne osobnego tematu.

Pozostają lagery bądź piwa górnej fermantacji aromatyzowane, czy przyprawiane (Angole piszą spiced). Z lagerami to prosta sprawa, zaś z drugimi nie jest już tak łatwo. Belgowie ładują do nich wszelakie przyprawy, zioła, owoce. I jak je zakwalifikować? Produkty typu Radler, czy Kronny to napoje na bazie piwa, ale z dodatkiem rozmaitych wynalazków jak np. woda, soki, czy aromaty.

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2875

grzeber napisał(a)
            Cześć !!

Troszke o lambikach można przeczytać pod tym adresem

POLECAM !!!
            Podany link nie jest już aktualny jeśli ktoś chciałby przeczytać ten tekst to prosze się zgłosić do mnie na PW.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• cielak
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 2890

Widziałem dziś piwo malinowe produkowane przez Juranda. Czego to ludzie nie wymyślą. Zbliżamy się małymi kroczkami do piw o smaku pizzy
              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• peter007
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.06
                • 2820

Moim skromnym zdaniem piwa takie raczej się nie utrzymają na dzisiejszym jakże wymagającym rynku. Ale czy tak będzie czas pokaże.
                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

cielak napisał(a)
                  Widziałem dziś piwo malinowe produkowane przez Juranda. Czego to ludzie nie wymyślą. Zbliżamy się małymi kroczkami do piw o smaku pizzy
                  Czy ty troszeczkę nie przesadzasz?! Możesz nie lubić takich piw, ale niemasz prawa ich krytykować.
                  Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

Przepraszam jak Cię uraziłem, ale takie jest moje zdanie o piwach smakowych. Piwo to ma być piwo, smak piwa, a nie owocowe oranżadki.
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• abernacka
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

peter007 napisał(a)
                      Moim skromnym zdaniem piwa takie raczej się nie utrzymają na dzisiejszym jakże wymagającym rynku. Ale czy tak będzie czas pokaże.
                      Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).

Comment

• abernacka
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10861

cielak napisał(a)
                        Przepraszam jak Cię uraziłem, ale takie jest moje zdanie o piwach smakowych. Piwo to ma być piwo, smak piwa, a nie owocowe oranżadki.
                        Ty mnie w cale nie uraziłeś .Jeśli chodzi o te "oranżadki" cieszy mnie fakt, że na naszym rynku są one dostępne. Przynajmniej w naszych sklepach jest (w małym stopniu) jakaś różnorodność!

Comment

• peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

abernacka napisał(a)
                          Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).
                          Nie wiem co ma wspólnego Belgia z Polską takie porównania są bez sensu. A co do piw, które zostały wymienione przez ciebie to mogę się zgodzić tylko co do Redd'sa. A po za tym to jest tylko moje prywatne zdanie, do którego mam prawo i będę z niego korzystał
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

Moim zdaniem piwa "smakowe" będą się cieszyły w Polsce coraz większym uznaniem, już się chyba teraz cieszą skoro np w hipermarketach jest już coraz większy wybór.
                            Dodatki to tylko dodatki, wzbogacają smak, ale piwo pozostaje piwem. Poza tym mało popularne są piwą z dodatkami, bo po prostu droższa jest ich produkcja. Piwa z "górnej półki" często mają jakieś dodatki.Jak ktoś robi własne piwo i lubi eksperymentować to zapewne też próbuje różnych dodatków. Wychodzą z tego całkiem przyzwoite piwa, a to czy jest to piwo udane czy nieudane, to wcale nie o to chodzi czy była tam dodana dzika róza z maliną, czy nie. Do tego dochodzą róznice w gustach, no i oczywiście podatnośc na reklamy. Przecież w oceniających są też takie osoby, co np jak widziałem tu na forum, w piwie Frater "czują" "ducha" zakonu, czy jakoś tak

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23927

abernacka napisał(a)
                              tyle że nie można porównywać lambików do podanych przez Ciebie przykładów, bo to w końcu dwie różne ligi.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• abernacka
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10861

ART napisał(a)
                                tyle że nie można porównywać lambików do podanych przez Ciebie przykładów, bo to w końcu dwie różne ligi.
                                Przyznaje porównanie może nie było trafne. Chodziło mi tylko pokazanie wspólnego mianownika tych piw czyli o słodycz na podniebieniu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X