chyba raczysz sobie żartować...
Piwa smakowe
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Z tego co wiem to Redds nie jest cydrem, tylko piwem z dodatkiem substancji o smaku i aromacie identycznym z naturalnym, czytaj jabłkowym. Prawdziwy cydr robi się z jabłek. Różnicę można sprawdzić w Irish Pub w Krakowie. Smakuje zupełnie inaczej.
Comment
-
-
A ja nazwy piwa smakowe nie lubię. Pozostałe to co ? Bezsmakowe ? Można nie lubić Żywca, ale czy on nie ma smaku ? Rauchbier ma swój specyficzny smak, uzyskany bez dodawania soków, czy aromatów. Jak je określić ?
Krieki, framboise i inne wariacje lambiców zostawiamy. Są to rodzaje piw o fermentacji spontanicznej godne osobnego tematu.
Pozostają lagery bądź piwa górnej fermantacji aromatyzowane, czy przyprawiane (Angole piszą spiced). Z lagerami to prosta sprawa, zaś z drugimi nie jest już tak łatwo. Belgowie ładują do nich wszelakie przyprawy, zioła, owoce. I jak je zakwalifikować? Produkty typu Radler, czy Kronny to napoje na bazie piwa, ale z dodatkiem rozmaitych wynalazków jak np. woda, soki, czy aromaty.
Comment
-
-
pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
cielak napisał(a)
Widziałem dziś piwo malinowe produkowane przez Juranda. Czego to ludzie nie wymyślą. Zbliżamy się małymi kroczkami do piw o smaku pizzy
Comment
-
-
peter007 napisał(a)
Moim skromnym zdaniem piwa takie raczej się nie utrzymają na dzisiejszym jakże wymagającym rynku. Ale czy tak będzie czas pokaże.
Comment
-
-
cielak napisał(a)
Przepraszam jak Cię uraziłem, ale takie jest moje zdanie o piwach smakowych. Piwo to ma być piwo, smak piwa, a nie owocowe oranżadki.
Comment
-
-
abernacka napisał(a)
Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się
Comment
-
-
Moim zdaniem piwa "smakowe" będą się cieszyły w Polsce coraz większym uznaniem, już się chyba teraz cieszą skoro np w hipermarketach jest już coraz większy wybór.
Dodatki to tylko dodatki, wzbogacają smak, ale piwo pozostaje piwem. Poza tym mało popularne są piwą z dodatkami, bo po prostu droższa jest ich produkcja. Piwa z "górnej półki" często mają jakieś dodatki.Jak ktoś robi własne piwo i lubi eksperymentować to zapewne też próbuje różnych dodatków. Wychodzą z tego całkiem przyzwoite piwa, a to czy jest to piwo udane czy nieudane, to wcale nie o to chodzi czy była tam dodana dzika róza z maliną, czy nie. Do tego dochodzą róznice w gustach, no i oczywiście podatnośc na reklamy. Przecież w oceniających są też takie osoby, co np jak widziałem tu na forum, w piwie Frater "czują" "ducha" zakonu, czy jakoś tak
Comment
-
-
abernacka napisał(a)
Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
tyle że nie można porównywać lambików do podanych przez Ciebie przykładów, bo to w końcu dwie różne ligi.
Comment
-
Comment