Piwa smakowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24004

    #46
    chyba raczysz sobie żartować...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • And69
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.06
      • 1487

      #47
      Nie to w temacie panowie o zapuchniętych twarzach

      Comment

      • pjenknik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.08
        • 3388

        #48
        Z tego co wiem to Redds nie jest cydrem, tylko piwem z dodatkiem substancji o smaku i aromacie identycznym z naturalnym, czytaj jabłkowym. Prawdziwy cydr robi się z jabłek. Różnicę można sprawdzić w Irish Pub w Krakowie. Smakuje zupełnie inaczej.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment

        • grzech
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.04
          • 4592

          #49
          A ja nazwy piwa smakowe nie lubię. Pozostałe to co ? Bezsmakowe ? Można nie lubić Żywca, ale czy on nie ma smaku ? Rauchbier ma swój specyficzny smak, uzyskany bez dodawania soków, czy aromatów. Jak je określić ?

          Krieki, framboise i inne wariacje lambiców zostawiamy. Są to rodzaje piw o fermentacji spontanicznej godne osobnego tematu.

          Pozostają lagery bądź piwa górnej fermantacji aromatyzowane, czy przyprawiane (Angole piszą spiced). Z lagerami to prosta sprawa, zaś z drugimi nie jest już tak łatwo. Belgowie ładują do nich wszelakie przyprawy, zioła, owoce. I jak je zakwalifikować? Produkty typu Radler, czy Kronny to napoje na bazie piwa, ale z dodatkiem rozmaitych wynalazków jak np. woda, soki, czy aromaty.

          Comment

          • grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 2898

            #50
            grzeber napisał(a)
            Cześć !!

            Troszke o lambikach można przeczytać pod tym adresem

            POLECAM !!!
            Podany link nie jest już aktualny jeśli ktoś chciałby przeczytać ten tekst to prosze się zgłosić do mnie na PW.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

            Comment

            • cielak
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 2890

              #51
              Widziałem dziś piwo malinowe produkowane przez Juranda. Czego to ludzie nie wymyślą. Zbliżamy się małymi kroczkami do piw o smaku pizzy
              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

              Comment

              • peter007
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.06
                • 2820

                #52
                Moim skromnym zdaniem piwa takie raczej się nie utrzymają na dzisiejszym jakże wymagającym rynku. Ale czy tak będzie czas pokaże.
                Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10867

                  #53
                  cielak napisał(a)
                  Widziałem dziś piwo malinowe produkowane przez Juranda. Czego to ludzie nie wymyślą. Zbliżamy się małymi kroczkami do piw o smaku pizzy
                  Czy ty troszeczkę nie przesadzasz?! Możesz nie lubić takich piw, ale niemasz prawa ich krytykować.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

                    #54
                    Przepraszam jak Cię uraziłem, ale takie jest moje zdanie o piwach smakowych. Piwo to ma być piwo, smak piwa, a nie owocowe oranżadki.
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10867

                      #55
                      peter007 napisał(a)
                      Moim skromnym zdaniem piwa takie raczej się nie utrzymają na dzisiejszym jakże wymagającym rynku. Ale czy tak będzie czas pokaże.
                      Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • abernacka
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.12
                        • 10867

                        #56
                        cielak napisał(a)
                        Przepraszam jak Cię uraziłem, ale takie jest moje zdanie o piwach smakowych. Piwo to ma być piwo, smak piwa, a nie owocowe oranżadki.
                        Ty mnie w cale nie uraziłeś .Jeśli chodzi o te "oranżadki" cieszy mnie fakt, że na naszym rynku są one dostępne. Przynajmniej w naszych sklepach jest (w małym stopniu) jakaś różnorodność!
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • peter007
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.06
                          • 2820

                          #57
                          abernacka napisał(a)
                          Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).
                          Nie wiem co ma wspólnego Belgia z Polską takie porównania są bez sensu. A co do piw, które zostały wymienione przez ciebie to mogę się zgodzić tylko co do Redd'sa. A po za tym to jest tylko moje prywatne zdanie, do którego mam prawo i będę z niego korzystał
                          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                          Comment

                          • emes
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 4275

                            #58
                            Moim zdaniem piwa "smakowe" będą się cieszyły w Polsce coraz większym uznaniem, już się chyba teraz cieszą skoro np w hipermarketach jest już coraz większy wybór.
                            Dodatki to tylko dodatki, wzbogacają smak, ale piwo pozostaje piwem. Poza tym mało popularne są piwą z dodatkami, bo po prostu droższa jest ich produkcja. Piwa z "górnej półki" często mają jakieś dodatki.Jak ktoś robi własne piwo i lubi eksperymentować to zapewne też próbuje różnych dodatków. Wychodzą z tego całkiem przyzwoite piwa, a to czy jest to piwo udane czy nieudane, to wcale nie o to chodzi czy była tam dodana dzika róza z maliną, czy nie. Do tego dochodzą róznice w gustach, no i oczywiście podatnośc na reklamy. Przecież w oceniających są też takie osoby, co np jak widziałem tu na forum, w piwie Frater "czują" "ducha" zakonu, czy jakoś tak

                            Comment

                            • ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 24004

                              #59
                              abernacka napisał(a)
                              Bzdura!! Z powodzeniem sprzedają się piwa typu "Lambik" w Belgii to czemu by nie miały się u nas przyjąć (najlepszym przykładem jest Redd's albo Gingers).
                              tyle że nie można porównywać lambików do podanych przez Ciebie przykładów, bo to w końcu dwie różne ligi.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                              Comment

                              • abernacka
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.12
                                • 10867

                                #60
                                ART napisał(a)
                                tyle że nie można porównywać lambików do podanych przez Ciebie przykładów, bo to w końcu dwie różne ligi.
                                Przyznaje porównanie może nie było trafne. Chodziło mi tylko pokazanie wspólnego mianownika tych piw czyli o słodycz na podniebieniu.
                                Piwna turystyka według abernackiego

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                                  dadek
                                  Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                                  2024-10-06, 21:38
                                • pebejot
                                  Portugalia, Porto, Rua da Picaria 72, A Fábrica da Picaria
                                  pebejot
                                  Niezwykle klimatyczny browar restauracyjny w centrum Porto, znajdujący się niedaleko słynnego starego marketu.
                                  Do lokalu prowadzi niepozorne, wąskie wejście z małym logotypem. Można nie zauważyć i ominąć to miejsce.
                                  Wewnątrz jest bar, dalej przejście prowadzi do sali z kilkoma...
                                  2023-09-19, 13:54
                                • bastion
                                  Ukraina, Odessa, Baltska Doroha 6, Hoppy Hog. [Bez wyszynku]
                                  bastion
                                  Kolejny browar rzemieślniczy w Odessie, ulokowany jest w pobliżu innego - Kaczka. Ale trafić do niego jeśli się nie zna lokalizacji jest trudno.
                                  Jak to bywa tam w tradycji, nie odnajdziemy żadnego śladu na zewnątrz że tam cos takiego się znajduję. Kiedy dotarłem na miejsce, dopiero...
                                  2022-07-25, 19:30
                                • dadek
                                  Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
                                  dadek
                                  Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
                                  Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
                                  2022-10-26, 22:37
                                • darekd
                                  Pühaste [Pühaste & AF Brew], Imperial Extra Double Stout
                                  darekd
                                  Browar z Tartu (Dorpat) lubi warzyć risy, chyba mają/mieli kilkanaście w ofercie. Najczęściej z różnymi dodatkami.
                                  Z premedytacją jednak sięgnąłem po ich klasyczną propozycję w tym segmencie, bo tradycja takich stoutów sięgać ma w Tartu według info z etykiety 1913 roku.
                                  ...
                                  2021-01-14, 23:58
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...