Znaczenie ma wg mnie przede wszystkim, co się do piwa dodaje: czy są to naturalne przyprawy (kolendra, imbir, skórka pomarańczowa...) lub świeże owoce, czy też syrop składający się z cukru, aromatu identycznego z naturalnym, sztucznych barwników i 4 konserwantów. Bo ten drugi przypadek to dla mnie nie jest piwo smakowe. Niemieckie prawo czystości to oczywiście daleko posunięta paranoja, ale piwo z "sokiem" już raczej nie zasługuje na miano piwa. A tak się u nas robi piwa smakowe.
Piwa smakowe
Collapse
X
-
I tu chyba rodzi sie nastepny problem . Czy, gdy do zwykłego piwa dodamy soku , to jest piwem smakowym czy może przestaje byc piwem, a staje się napojem piwnym ?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Co do proporcji zgadzam sie . Gdyby było odwrotnie to byłby sok z dodatkiem piwa...
Wracając do piw smakowych. Czy dodatki smakowe typu cytryna , wiśnia, banan itp powodują że piwo przestaje byc piwem ? Uważam że jest to nadal piwo, a że z dodatkiem ... każdy ma swój gust. "Wynalazki" to określenie które mozna również zastosować do każdego drinka - a przeceż nikt sie nie kwestionuje ich obecności w restauracjach itp
( pozdrowienia dla Świdnicy . Z natury jednak jestm tolerancyjny , wiec nie mam nic przeciwko posiadaniu własnego zdania na kazdy temat, więc aby sobie wyrobic pogląd na ten temat próbowałem juz kilku róznych piw o czasami dziwnych smakach np bananowe. Nie powiem że wszystkimi byłem zachwycony , ale niektóre ( np cytrynowe ) doskonale gaszą pragnienie - są też swego rodzaju urozmaiceniem " piwnej diety "
Comment
-
-
Większość piw smakowych powstaje poprzez dodanie "aromatów identycznych z naturalnymi" bądz też różnego rodzeju E-... (np. bananowe z Jabłonowa i ma chyba niewiele wspólnego z prawdziwymi owocami.
Będąc przed kilku laty na Mazurach piłem piwo wiśniowe z Barczewa, które wg etykiety zawierało sok wiśniowy (chyba raczej nie syrop), ale z napojem od babuni miało raczej niewiele wspólnego...
Comment
-
Comment