ceny piwa - piwo w cenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Myślisz o narzucie. Narzut może mieć i 1000%, a marża zawsze jest mniejsza niż 100%



    Powiem krótko - bzdura. Ceny ustala rynek, Ty patrzysz za ile dane danie wykonasz i czy jeszcze coś zarabiasz czy już dokładasz do biznesu.
    O co chodzi - średnia Margherita kosztuje od 10-20 zł i nie możesz wyjechać ani z ceną 5zł, ani 30zł.
    ooo, to, to narzut...

    Poza tym racja. Najpierw policzyć trzeba koszty stałe, osobowe itd. Potem określić jaki % w cenie dań, alkoholi itd stanowią "surowce" (ceny zależą od rynku, konkurencji itd.). Nastepnie oszacować jakie możemy osiągnąć obroty na poszczególnych kategoriach asortymentu. Mamy "zysk", mamy koszty, odejmujemy jedno od drugiego i teoretycznie wiemy czy biznes się opłaca, czy ceny są dobrze skalkulowane itd.
    www.ohbeautifulbeer.com

    www.mateuszdrozdowski.pl

    „Kwaśny Edi herbu Koreb

    Comment

    • tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Cena piwa w knajpie ma być 50% wyższa niż w sklepie?
      w jakim sklepie? co ma sklep do knajpy?
      Przeciętnie cena piwa w knajpie jest co najmniej o 100% wyższa od ceny hurtowej.
      www.ohbeautifulbeer.com

      www.mateuszdrozdowski.pl

      „Kwaśny Edi herbu Koreb

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13961

        #48
        Wy mówicie bzdura, a ja mówię, co widziałem w TV. Na pewno było jakieś uproszczenie w materiale telewizyjnym, program był amerykański czy brytyjski, ale czemu zaraz używać tak twardych słów? Przecież tam taki system wyliczania ceny może się sprawdzać, tylko u nas wszystko musi być skomplikowane. Gdyby dodał np 60% to by był za drogi i by nie sprzedał produktów. Gdyby dodał 20% to by nie spłacił pracowników czy też czynszu. Mierzycie inne społeczeństwa czy rynki swoją miarą, trochę pokory...
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-19, 23:36.

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • tomolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 1752

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
          Wy mówicie bzdura, a ja mówię, co widziałem w TV. Na pewno było jakieś uproszczenie w materiale telewizyjnym, program był amerykański czy brytyjski, ale czemu zaraz używać tak twardych słów? Przecież tam taki system wyliczania ceny może się sprawdzać, tylko u nas wszystko musi być skomplikowane.
          No i mają rację Ci, co mówią, że TV ogłupia...

          Wybacz, nie miałem zamiaru Cię urazić.
          Rzeczywiście jest to zapewne uproszczenie, poza tym przeniesione z rynku o zupełnie innych realiach.
          www.ohbeautifulbeer.com

          www.mateuszdrozdowski.pl

          „Kwaśny Edi herbu Koreb

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13961

            #50
            Taki też był sens mojej wypowiedzi - tam wystarczy 40% marży w lokalu, u nas zazwyczaj zaczyna się od 100-200... Powody są różne, ale zastanowić się można.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-19, 23:40.

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • tomolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 1752

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
              Taki też był sens mojej wypowiedzi - tam wystarczy 40% marży w lokalu, u nas zazwyczaj zaczyna się od 100-200... Powody są różne, ale zastanowić się można.
              Niezupełnie tak, wg. tej metody w marże wliczone są koszty energii itd, co daje zupełnie inne wynik.

              Narzut 100% (potocznie rozumiany jako marża) w naszych knajpach, liczymy bez brania pod uwagę jakich kolwiek kosztów poza samą ceną zakupu piwa.
              www.ohbeautifulbeer.com

              www.mateuszdrozdowski.pl

              „Kwaśny Edi herbu Koreb

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                Wy mówicie bzdura, a ja mówię, co widziałem w TV. Na pewno było jakieś uproszczenie w materiale telewizyjnym, program był amerykański czy brytyjski, ale czemu zaraz używać tak twardych słów? Przecież tam taki system wyliczania ceny może się sprawdzać, tylko u nas wszystko musi być skomplikowane. Gdyby dodał np 60% to by był za drogi i by nie sprzedał produktów. Gdyby dodał 20% to by nie spłacił pracowników czy też czynszu. Mierzycie inne społeczeństwa czy rynki swoją miarą, trochę pokory...
                To jest stare gieesowskie myślenie. Błędne.

                Inną marżę stosujesz na danie dnia, inną na przystawki, inną na drinki, a jeszcze inną na imprezy grupowe.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                  Własicielowi sklepu w BB radziłbym zacisnąć zęby i przeczekać jeszcze z kilka miesięcy. To pewnie oferta "otwarciowa" , po jakimś czasie ceny znormalnieją, gama zmaleje. Niektóre się zestarzeją i zepsują poza lodówką, przestaną zamawiać itp.
                  U mnie w PiP ceny na piwo cały czas( kilka lat) są raczej niskie
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • PiwnicaZamkowa
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.05
                    • 805

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Cena piwa w knajpie ma być 50% wyższa niż w sklepie?
                    No to otwórz sobie jak to piszesz knajpę i z takim narzutem sprzedawaj piwo. Życzę powodzenia. Widac jesteś z innej bajki. W najlepszym wypadku będziesz stał w miejscu jeśli nie padniesz do pół roku. Myślę,że za knajpę uważasz normalny cywilizowany ,ogrzewany lokal a nie budkę po RUCHu.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez PiwnicaZamkowa; 2012-01-21, 02:25.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PiwnicaZamkowa
                      No to otwórz sobie jak to piszesz knajpę i z takim narzutem sprzedawaj piwo. Życzę powodzenia. Widac jesteś z innej bajki. W najlepszym wypadku będziesz stał w miejscu jeśli nie padniesz do pół roku. Myślę,że za knajpę uważasz normalny cywilizowany ,ogrzewany lokal a nie budkę po RUCHu.
                      dzizas, halo, halo, jest tam kto?

                      cały czas pisze, że w Niemczech cena piwa sklepowego do knajpianego to 3x1, w NL to 4x1. Jak ktoś myśli, że w Polsce bedzie inaczej to jest naiwny. Paniał?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • tomolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 1752

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        dzizas, halo, halo, jest tam kto?

                        cały czas pisze, że w Niemczech cena piwa sklepowego do knajpianego to 3x1, w NL to 4x1. Jak ktoś myśli, że w Polsce bedzie inaczej to jest naiwny. Paniał?
                        Problem w tym, że bardzo ciężko zrozumieć o co Ci chodzi...

                        W sklepie Tyskie kosztuje ze 2,5 zł (chyba) w knajpie 6-8 zł i to u mnie na wschodzie. Choćby w Warszawie jest znacznie droższe. Stosunek cen jest taki sam jak na zachodzie.
                        www.ohbeautifulbeer.com

                        www.mateuszdrozdowski.pl

                        „Kwaśny Edi herbu Koreb

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek
                          Stosunek cen jest taki sam jak na zachodzie.
                          Bingo!
                          Wniosek - taniej już było.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • Bombadil13
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 2479

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                            tam wystarczy 40% marży w lokalu
                            Wiesz co, coś mi się wydaje, że na podstawie jednego zasłyszanego w tv zdania próbujesz wyciągnąć wnioski dotyczące całego rynku gastronomicznego poza Polską (GB czy tam USA).
                            To, że ktoś tak rzekł w programie TV nie znaczy, że faktycznie tak robi, a już na pewno nie znaczy, że robia tak wszyscy.
                            Rynek na 100% jest inny, ale żeby go zrozumieć trzebaby poznać go od środka.
                            Moi przedpiszcy jednak słusznie Cię strofują.
                            Poszukuję

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #59
                              Poniekąd masz rację, nie kreuję się przecież na znawcę tematu, bo nim nie jestem.
                              Próbuję jednak zdiagnozować "problem" wysokości marży w lokalu.
                              Niech mi to, jako laikowi, wyjaśni ktoś, najlepiej prowadzący takie biznesy.

                              No bo czym taki lokal różni się z kosztami w porównaniu ze sklepem piwnym?
                              - płaci inne podatki?
                              - ma inne stawki mediów?
                              - inne koszta osobowe?
                              - płaci inny czynsz za 1m2 (no to już może być różnie w różnych miastach)

                              Gdzie tkwi różnica. Chodzi o liczbę klientów?

                              Nie zadowolę się odpowiedzią "weź załóż lokal i zobacz, przetrwaj".
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-21, 11:37.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #60
                                Do knajpy przyjdzie ci taki, zamówi jedno piwo i siedzi cały wieczór. Do resturanta ubierze krawat, zje wuzetkę, spożyje posiłek w pół godziny i nie zabiera miejsc innym.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
                                  dadek
                                  W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
                                  2024-09-03, 02:08
                                • pebejot
                                  Zduńska Wola, Św. Maksymiliana Marii Kolbego 4, Staropolski Ogródek Piwny
                                  pebejot
                                  Browar Staropolski od dawna miał swój sklep firmowy, a teraz dorobił się firmowej restauracji.
                                  Restauracja znajduje się 50 metrów od browaru i nosi skromną nazwę "Ogródek Piwny", ale w rzeczywistości jest na bogato.
                                  Na sporej powierzchni znajduje się cały kompleks -...
                                  2024-10-19, 09:24
                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • pebejot
                                  USA, Hawaje, Honolulu, 962 Kawaiaha'o St, Hana Koa Brewing
                                  pebejot
                                  Jeszcze jeden wielkopowierzchniowy browar restauracyjny w Honolulu.
                                  Hana Koa Brewing zlokalizowany w Kaka'ako, 4 km na zachód od turystycznej dzielnicy Waikiki.
                                  Owa dzielnica to mix kilkudziesięciopiętrowych apartamentowców i znikających już ruder dawnej zabudowy.

                                  Minibrowar...
                                  2022-11-19, 11:07
                                • JasneCiemne
                                  Zielona Góra, ul. Zacisze 20, Jasne i CIemne - Sklep z lanym piwem
                                  JasneCiemne
                                  W Zielonej Górze przy ulicy Zacisze 20 znajduje się sklep "Jasne i Ciemne", który specjalizuje się w sprzedaży lanego piwa z beczki do butelki PET. W asortymencie sklepu dostępne są różnorodne rodzaje piw, w tym czeskie, niemieckie i polskie. Oprócz piw, klientów przyciągają również...
                                  2024-05-09, 22:24
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...