Uczciwie przyznaje, że poza Grand Championem nie ma doświadczeń z tym stylem. Wybieram się jutro do Monachium, zarekomendujcie proszę jakiego powinienem spróbować w pierwszej kolejności. Chodzi o piwa dostępne w Bawarii w szerokiej dystrybucji. Nie chciałbym brać z półki na "ślepo".
Jakiego Koelscha polecacie?
Collapse
X
-
Jakiego Koelscha polecacie?
Tagi: brak
-
-
Koelsche to tylko w Kolonii a nie w Bawarii.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
W Bawarii to chyba tylko Kuppers albo Fruh, tak przynajmniej podejrzewam, bo są najbardziej dostępne w Niemczech, tak jak Diebiels i Frankenheim z Altów. Najlepszy jest chyba Reissdorf, z tych co piłem. Myślę, ze w porównaniu z Grand Championem to Cię żaden z nich nie rozczaruje, bo chyba każdy z nich jest bardziej poprawny dla stylu. Tylko że ten styl trzeba jeszcze lubić.
Comment
-
-
Nie będę chyba oryginalny, bo również polecam Mühlen i Reissdorf (w tej kolejności). Ten pierwszy jest trochę bardziej słodowy, ten drugi nieco delikatniejszy. Co kto lubi. W dalszej kolejności, już bez rozróżniania poziomów: Früh, Sion, Gaffel, Dom.
W ogóle jednak to bym się nie nastawiał, że kölsche są w Bawarii ogólnie dostępne. Jak będziesz mieć szczęście, to w dobrze zaopatrzonym markecie znajdziesz co najwyżej jednego przedstawiciela. Największe szanse masz na trafienie Gaffla i Reissdorfa. Polecałbym poszukać w internecie adresów sklepów specjalistycznych lub dobrych getränków w okolicy. Wtedy szanse na trafienie czegoś interesującego są większe.
Comment
-
-
A nie lepiej odwiedzić jakiś miejscowy browar i napić się lokalnego piwa? Koelscha w butelce można kupić w Polsce.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedziA nie lepiej odwiedzić jakiś miejscowy browar i napić się lokalnego piwa? Koelscha w butelce można kupić w Polsce.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedziKopnij się do Liechtensteinu, w karnawale L. Brauhaus warzy sezonowego koelscha
Niestety pierwotne plany się zmieniły, początkowo mieliśmy jechać do Tyrolu Południowego a jest tam kilka browarów restauracyjnych. W końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
Comment
-
-
Dziękuje wszystkim! Mam nadzieję, że coś znajdę
Przy okazji może ktoś zna dobry sklep w Monachium? Wujek gugiel nie podpowiedział nic specjalnie interesującego...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziNiestety pierwotne plany się zmieniły, początkowo mieliśmy jechać do Tyrolu Południowego a jest tam kilka browarów restauracyjnych. W końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
Comment
-
-
W dużych Getrankemarktach powinieneś dostać któregoś Koelscha. W Bielefeld kupiłem Kuppers, w Dresden Gaffel, w rejonach Goettingen kupisz Fruh Koelsch, więc myślę, ze i tam bez problemu któryś z gatunku bez problemu znajdziesz, podobnie jak z Altem, Diebels lub Frankenheim też jest ogólnodostępny.
Comment
-
-
Nie przepadam zbytnio za Kölschami, z ok. 30 przetestowanych przez mnie piw tego gatunku Peters Kölsch oraz Sünner Kölsch moglbym jeszcze raz przetestowac.
Jesli chodzo o dostepnosc tych piw, n.p. w poludniowych Niemczech, w kazdym wiekszym Getränkemarkcie mozna spotkac piwo typu Kölsch. Oczywiscie wybor jest bardzo ograniczony ale jest! W chyba najwiekszym niemieckim Getränkmarkcie "Maruhn" w Darmstadt kolo Frankfurtu nad Menem jest kilka Kölschow dostepnych w ciaglej sprzedarzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziW końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
Birreria Pedavena
Trento
Piazza Fiera 13
Last edited by Pendragon; 2012-02-18, 22:24.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
Tym sposobem jedynym (mało) ciekawym piwnym akcentem wyjazdu były piwa Birra di Fiemme...
Comment
-
Comment