Jakiego Koelscha polecacie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 1752

Jakiego Koelscha polecacie?

Uczciwie przyznaje, że poza Grand Championem nie ma doświadczeń z tym stylem. Wybieram się jutro do Monachium, zarekomendujcie proszę jakiego powinienem spróbować w pierwszej kolejności. Chodzi o piwa dostępne w Bawarii w szerokiej dystrybucji. Nie chciałbym brać z półki na "ślepo".

www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Koelsche to tylko w Kolonii a nie w Bawarii.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• ElDesmadre
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 155

Bardzo się zdziwię jak w Bawarii znajdziesz koelscha. Ale jeśli, to z bardziej znanych polecam Reissdorf, potem Muehlen i Frueh. Gaffel rozczarowujący.
      http://thebeervault.blogspot.com

Comment

• Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

W Bawarii to chyba tylko Kuppers albo Fruh, tak przynajmniej podejrzewam, bo są najbardziej dostępne w Niemczech, tak jak Diebiels i Frankenheim z Altów. Najlepszy jest chyba Reissdorf, z tych co piłem. Myślę, ze w porównaniu z Grand Championem to Cię żaden z nich nie rozczaruje, bo chyba każdy z nich jest bardziej poprawny dla stylu. Tylko że ten styl trzeba jeszcze lubić.

Comment

• Aleksandros
          • 2011.05
          • 352

Nie będę chyba oryginalny, bo również polecam Mühlen i Reissdorf (w tej kolejności). Ten pierwszy jest trochę bardziej słodowy, ten drugi nieco delikatniejszy. Co kto lubi. W dalszej kolejności, już bez rozróżniania poziomów: Früh, Sion, Gaffel, Dom.

W ogóle jednak to bym się nie nastawiał, że kölsche są w Bawarii ogólnie dostępne. Jak będziesz mieć szczęście, to w dobrze zaopatrzonym markecie znajdziesz co najwyżej jednego przedstawiciela. Największe szanse masz na trafienie Gaffla i Reissdorfa. Polecałbym poszukać w internecie adresów sklepów specjalistycznych lub dobrych getränków w okolicy. Wtedy szanse na trafienie czegoś interesującego są większe.

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2002.05
            • 2875

A nie lepiej odwiedzić jakiś miejscowy browar i napić się lokalnego piwa? Koelscha w butelce można kupić w Polsce.
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

Kopnij się do Liechtensteinu, w karnawale L. Brauhaus warzy sezonowego koelscha
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber Wyświetlenie odpowiedzi
                A nie lepiej odwiedzić jakiś miejscowy browar i napić się lokalnego piwa? Koelscha w butelce można kupić w Polsce.
                A czy jedno wyklucza drugie? W Monachium odwiedziłem chyba już wszystkie browary resturacyjne (których wcale nie ma tak wiele) i inne ciekawe miejsca. A Koelscha w Lublinie nigdy nie widziałem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                Kopnij się do Liechtensteinu, w karnawale L. Brauhaus warzy sezonowego koelscha
                Nie dam rady, do Monachium lecimy na chwilę i stamtąd zaraz w Dolomity
                Niestety pierwotne plany się zmieniły, początkowo mieliśmy jechać do Tyrolu Południowego a jest tam kilka browarów restauracyjnych. W końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

Dziękuje wszystkim! Mam nadzieję, że coś znajdę

Przy okazji może ktoś zna dobry sklep w Monachium? Wujek gugiel nie podpowiedział nic specjalnie interesującego...
                  www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• ARTHUR
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2338

Dom Kolsch jedno z lepszych piw jak dla mnie polecam

Comment

• hasintus
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2006.07
                      • 850

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Niestety pierwotne plany się zmieniły, początkowo mieliśmy jechać do Tyrolu Południowego a jest tam kilka browarów restauracyjnych. W końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
                      Polecam skoczyć do Verony, tam są przynajmniej dwa mikrobrowary, piękne miasto i zajebista prawdziwa pizza.

Comment

• Hedin
                        • 2011.02
                        • 370

W dużych Getrankemarktach powinieneś dostać któregoś Koelscha. W Bielefeld kupiłem Kuppers, w Dresden Gaffel, w rejonach Goettingen kupisz Fruh Koelsch, więc myślę, ze i tam bez problemu któryś z gatunku bez problemu znajdziesz, podobnie jak z Altem, Diebels lub Frankenheim też jest ogólnodostępny.

Comment

• ariusz
                          • 2009.06
                          • 484

Nie przepadam zbytnio za Kölschami, z ok. 30 przetestowanych przez mnie piw tego gatunku Peters Kölsch oraz Sünner Kölsch moglbym jeszcze raz przetestowac.

Jesli chodzo o dostepnosc tych piw, n.p. w poludniowych Niemczech, w kazdym wiekszym Getränkemarkcie mozna spotkac piwo typu Kölsch. Oczywiscie wybor jest bardzo ograniczony ale jest! W chyba najwiekszym niemieckim Getränkmarkcie "Maruhn" w Darmstadt kolo Frankfurtu nad Menem jest kilka Kölschow dostepnych w ciaglej sprzedarzy.

Comment

• Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                            W końcu będziemy w Trydencie, a tam nie znalazłem nic ciekawego...
                            Coś tam jednak jest:
                            Birreria Pedavena
                            Trento
                            Piazza Fiera 13
                            Last edited by Pendragon; 2012-02-18, 22:24.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• tomolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              Coś tam jednak jest:
                              Birreria Pedavena
                              Trento
                              Piazza Fiera 13
                              www.birreriapedavena.com
                              A to owszem znalazłem, ale jednak trochę za daleko było. W Pd. Tyrolu jest ze 6 browarów restauracyjnych w stosunkowo niewielkiej odległości.
                              Tym sposobem jedynym (mało) ciekawym piwnym akcentem wyjazdu były piwa Birra di Fiemme...
                              www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

Przetwarzanie...
                              X