Alt

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    Alt

    A ile różnych altów próbowałeś?
    Po części masz rację, niektóre alty mają tendencję do naśladowania lagerów, przez neutralne smakowo drożdże. Takie równie dobrze mogłyby być fermentowane na dolnych. Jednak lepsze przedstawiciele mają wyczuwalny estrowy charakter (np. Schluessel).
    Pomijając Diebels, który jest wyraźnie słodowy, wszystkie pozostałe są dość solidnie chmielone, na pewno bardziej niż typowy, ogólnodostępny lager.
    Dlatego na pewno nie powiedziałbym, że to mało wyrazisty styl, w przeciwieństwie do Munchner Helles.
    Last edited by Hedin; 2012-02-19, 19:46.
  • Merv
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.06
    • 24

    #2
    Z altem problem polega na tym, że ta nazwa określa co najmniej dwa różne gatunki. Nawet BJCP wyróżnia Alta północnoniemieckiego i Duselfdorskiego.
    Pierwszy jest po prostu brązowym lageram, drugi alem fermentowanym w niskich temperaturach (podobnie jak kolońskie).
    Różnice między tymi piwami są znaczne, mimo że oba bywają nazywane po prostu altbierem.

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Merv Wyświetlenie odpowiedzi
      Z altem problem polega na tym, że ta nazwa określa co najmniej dwa różne gatunki. Nawet BJCP wyróżnia Alta północnoniemieckiego i Duselfdorskiego.
      Pierwszy jest po prostu brązowym lageram, drugi alem fermentowanym w niskich temperaturach (podobnie jak kolońskie).
      Różnice między tymi piwami są znaczne, mimo że oba bywają nazywane po prostu altbierem.
      Jaja sobie robisz?
      Last edited by Hedin; 2012-02-19, 23:33.

      Comment

      • Merv
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.06
        • 24

        #4
        Hedin, komentarz poproszę - to co podesłałeś potwierdza tylko że altbier występuje w dwóch wariantach, wspomnianych przeze mnie.

        Comment

        • Hedin
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.02
          • 370

          #5
          Owszem, tyle że oba górnej fermentacji.

          Comment

          • Merv
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.06
            • 24

            #6
            W kwestii technicznej - fermentację Alta duselfdorskiego określamy jako hybrydową, tak jak fermentację kolońskiego. Nazwa ta pada również w podesłanej przez Ciebie tabeli.
            Alty północnoniemieckie bywają fermentowane w dolnym zakresie temperatur. Ponadto, mogą nie występować w nich estry, tak charakterystyczne dla piw górnej fermentacji.

            Pierwszy z przykładów North German Altbier podanych w tej klasyfikacji jest fermentowany jako lager. Nie przeszkadza to jednak DAB'owi w nazywaniu go "traditional"

            Comment

            • Hedin
              Porucznik Browarny Tester
              • 2011.02
              • 370

              #7
              To jednak ciągle drożdże górnej fermentacji. Ostatnio takie drożdże nagazowały mi odstawioną brzeczkę w butelce patentowej (musiały gdzieś przetrwać) na strychu, w temp. 10-12 st, więc jak widzisz, drożdże górnej fermentacji i w takiej temperaturze sobie radzą.
              Pierwszy z wymienionych najzwyczajniej altem nie jest. A pozostałe też są dolnej fermentacji Twoim zdaniem?
              Troszkę zbaczamy z tematu, zrobiło się ogólnie o Altach.

              Comment

              • Merv
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.06
                • 24

                #8
                Pozostałe - nie.
                Tymniemniej, cytując podane przeze mnie wyżej źródło:

                Większość Altbiers produkowanych poza Düsseldorf są w stylu Northern German. Większość po prostu jest umiarkowanie goryczkowe brązowy lager.
                Surowce
                Typowo tworzone na słodzie pilzeńskim i zabarwiane palonym słodem albo słodem ciemnym karmelowym. Może zawierać małe ilości słodu monachijskiego i wiedeńskiego. Chmiele szlachetne. Przeważnie fermentowane przy użyciu mocno odfermentowujących drożdży dolnej fermentacji.
                Polskie tłumaczenie strony podanej przez Ciebie również mówi o użyciu drożdży lagerowych (niestety, oryginału nie rozumiem - nie sprecham za dobrze). Czytaj proszę w całości źródło które podajesz.

                Wracając do meritum tego tematu - bardzo dobrze że Alt Masona nie smakuje jak północnoniemiecki Altbier.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #9
                  Na tej niemieckiej masz jak byk napisane "typ Obergarig". Jakby były różne, to by oba typy wymienili. Niemcy chyba coś więcej wiedzą od jakiegoś geniusza, który z amerykańskich stron tłumaczył. O piwie Bock też mają błędy, bo te akurat są dolnej i górnej.
                  Źródło, które przytaczam podaje, iż większość z tych, które podaje się jako Alt północnoniemiecki, to najzwyczajniejsze ciemne lagery, jednak nazwa Altbier dla nich jest niepoprawna. Translator Ci to nawet przetłumaczy.

                  Comment

                  • Merv
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.06
                    • 24

                    #10
                    Hedin - nagłówek strony głosi
                    Das BJCP System der Biertypen
                    więc obaj cytujemy to samo źródło - owego amerykańskiego geniusza jak raczyłeś go określić. To że ktoś napisał coś po niemiecku nie znaczy że niemiec to wymyślił.
                    BJCP w ogóle nie określa Altbiera jako piwo fermentowane WYŁĄCZNIE jednym rodzajem drożdży. Na swojej stronie (dokładnie tu
                    pisze tylko
                    Usually made with an
                    attenuative lager yeast
                    O tej wersji Alta właśnie pisałem w pierwszym poście który tak Cie obruszył. Kilku takich piw również (niestety) próbowałem, licząc że będą miały więcej wspólnego ze swym dusselfdorskim kuzynem.
                    Last edited by Merv; 2012-02-20, 15:06.

                    Comment

                    • Hedin
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.02
                      • 370

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Merv Wyświetlenie odpowiedzi
                      BJCP w ogóle nie określa Altbiera jako piwo fermentowane WYŁĄCZNIE jednym rodzajem drożdży.
                      To źle. Tylko, że co najzabawniejsze, piszą, że północnoniemieckie są z reguły dolnej fermentacji, a każdy z wymienionych przez nich jest górnej.

                      Comment

                      • lzkamil
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 3611

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Merv Wyświetlenie odpowiedzi
                        Hedin, komentarz poproszę - to co podesłałeś potwierdza tylko że altbier występuje w dwóch wariantach, wspomnianych przeze mnie.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
                        Owszem, tyle że oba górnej fermentacji.
                        (...)

                        alt (niem.) - stary

                        Z definicji więc alt nie jest altem dopóki się nie odleżakuje. Świeży alt nazywa się jung.

                        jung (niem.) - młody





                        Lepszy jabol pod okapem
                        niż GŻ, CP i KP !


                        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Merv Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nawet BJCP wyróżnia Alta północnoniemieckiego i Duselfdorskiego.
                          BJCP twierdzi też, że OG dla portera bałtyckiego to maksymalnie 21.4, że tradycyjnie szkockie ale były słabo chmielone, że brown ale uzyskiwało swoją barwę od palonych słodów, że palony jęczmień jest kluczowym składnikiem dry stouta, że pale ale pochodzi od IPA. Szkoda tylko, że to wszystko wyczytali ze szklanej kuli...
                          BJCP ma sens tylko w odniesieniu do amerykańskich stylów.

                          Parę słów o alcie jest tutaj: http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Altbier

                          Posiadam też książkę autorstwa Horsta Dornbuscha o stylach piwnych. W odniesieniu do stylów wyspiarskich koleś czasem po prostu bredzi, ale jeśli chodzi o alty to powinien się dobrze znać na rzeczy, wszak pochodzi z Düsseldorfu. I nie wspomina nic o alcie północnoniemieckim, jest Düsseldorf Altbier, Münster Altbier, Sticke i Doppelsticke.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                          Mason, jest szansa na kontynuację współpracy z Jabłonowem jeśli chodzi o inne gatunki?
                          Pożyjemy, zobaczymy. Tylko nie robić mi tutaj listy życzeń
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            No, jeżeli chodzi o rozjazd między życiem a BJCP w kierunku smaku to mam do Ciebie pełne zaufanie. Numerki mogą się nie zgadzać, ale piwo będzie smaczne.
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                              BJCP ma sens tylko w odniesieniu do amerykańskich stylów.
                              I tu się w 100% zgadzam. To bardzo amerykanocentryczna wizja piwnych stylów. Miałem takie wrażenie od pierwszego mojego z nią zetknięcia.
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X