A ile różnych altów próbowałeś?
Po części masz rację, niektóre alty mają tendencję do naśladowania lagerów, przez neutralne smakowo drożdże. Takie równie dobrze mogłyby być fermentowane na dolnych. Jednak lepsze przedstawiciele mają wyczuwalny estrowy charakter (np. Schluessel).
Pomijając Diebels, który jest wyraźnie słodowy, wszystkie pozostałe są dość solidnie chmielone, na pewno bardziej niż typowy, ogólnodostępny lager.
Dlatego na pewno nie powiedziałbym, że to mało wyrazisty styl, w przeciwieństwie do Munchner Helles.
Po części masz rację, niektóre alty mają tendencję do naśladowania lagerów, przez neutralne smakowo drożdże. Takie równie dobrze mogłyby być fermentowane na dolnych. Jednak lepsze przedstawiciele mają wyczuwalny estrowy charakter (np. Schluessel).
Pomijając Diebels, który jest wyraźnie słodowy, wszystkie pozostałe są dość solidnie chmielone, na pewno bardziej niż typowy, ogólnodostępny lager.
Dlatego na pewno nie powiedziałbym, że to mało wyrazisty styl, w przeciwieństwie do Munchner Helles.
Comment