Alt

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
    (...)

    alt (niem.) - stary

    Z definicji więc alt nie jest altem dopóki się nie odleżakuje. Świeży alt nazywa się jung.

    jung (niem.) - młody





    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
    z powyższego cytat:
    Alt", German for "Old", refers to the "old-fashioned" method of brewing with ale yeasts and dark malts
    Zatem jak to jest?
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #17
      No cóż, sam się dałem nabrać na ten podział na podział na dusseldorfskie i północnoniemieckie. Zaskoczony jestem tym z Munster, Pinkus Muller, że jest taki jasny. Muszę kiedyś koniecznie spróbować.
      Ogólnie Alt to styl, który zaczął mnie najbardziej interesować, mimo niewielkiego obszaru występowania, jest dość obszernym zagadnieniem jak widać w podanym linku przez Masona.

      Comment

      • lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
        Zatem jak to jest?
        Wyjaśnieniem jest mordka na końcu mojego posta
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !


        Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

        Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

        Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #19
          Widzę z innej całkiem branży, że nagminne korzystanie z anglojęzycznej literatury staje się plagą. Niekiedy prowadzi to do sytuacji na pograniczu śmieszności i żenady, np. znany historyk Leśniewski w wydanym niedawno HBeku pt. Jena, przytacza nazwy jednostek pruskich ... w brzmieniu angielskim (np. Silesian Infantry Regiment). Cała praca jest mała ambitną kompilacją kilku angielkojęzycznych opracowań. Niestety wśród polskiego ruchu napoeonskiego posługiwanie się angielskojęzycznymi opracowaniami jest regułą, niewiele osób sięga po źródła niemiecko - czy francusko języczne z powodu bariery językowej.

          Trzeba jasno powiedzieć - BJCP nie jest wyrocznią. Tak, jak podstawowe źródła archiwalne na temat armii pruskiej są po niemiecku (ew. francusku, ale to inna bajka), tak samo podstawowa wiedza o piwie niemieckim znajduje się w Niemczech, nie w USA. Powoływanie się wyłącznie na BJCP w sprawie piw europejskich jest w najlepszym razie mało uzasadnione.

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #20
            A czy ktoś się już przymierzał do Doppelsticke? Wydaje się być ciekawą alternatywą do piw Trapistów. Piłem tylko Quadrupel (zdecydowanie za słodki) a Sticke ani innych mocnych ciemnych Belgów nigdy (poza Scaldis, paskudnie słodki) więc nie mam za bardzo odniesienia.

            Spotkałem się też z różnymi recepturami na Alta, co przepis to inne zacieranie, inne chmiele, inne słody. Wiadomo, każdy warzy wedle swojego upodobania. Z Dagną zamierzamy po kolejnych 2 warzeniach, uwarzyć serię 3-4 nieco różniących się od siebie Altów.

            Chmiele jakie widzę najczęściej w niemieckich przepisach to Spalter, Tettnanger i sporadycznie Mittelfruh, czasem jakiś goryczkowy dodatkowo - Magnum, Perle, więc dużych kombinacji nie ma. Co ciekawe, nigdzie nie widziałem Hersbruckera.
            Drugą sprawą jest zasyp. Najczęściej bazą jest słód monachijski z pilzneńskim, czasem zamiast pilzneńskiego wiedeński, czasem tylko monachijski. By się przekonać, jaki jest monachijski, uwarzymy na samym jednego. Jednak wg opisów zastanawiam się, czy Alt na samym monachijskim nie będzie zbyt przytłaczająco słodowy, chyba, że to od zacierania zależy.
            Kolejna kwestia to słody karmelowe i palone. Mamy na koncie coś pomiędzy altem i ejlem, kolor bliski czerwonego, taki nam odpowiada i takiego chcemy się trzymać. W przepisach często jest odrobina palonego. Jako że nie jestem miłośnikiem stoutów i porterów, nie widzę potrzeby stosowania palonego, spotkałem się też z opiniami na niemieckim forum, że smak palony jest wadą w klasycznym alcie, więc wielu z niego w ogóle rezygnuje. Zazwyczaj w przepisach jest karmelowy Caramunich II. Poza nim wytestowałbym jeszcze strzegomski karmelowy jasny i porównał efekty.
            Zastanawiam się, co poza pianą daje dodatek słodu pszenicznego, sporadycznie stosowany.

            Czy zastosowane przerwy jak w dwóch przykładowych przepisach, da podobny rezultat?

            Bier, Rezepte, Rezeptdatenbank, Hobbybrauen, Heimbrauen, brauen

            Bier, Rezepte, Rezeptdatenbank, Hobbybrauen, Heimbrauen, brauen

            Zastanawia mnie, czy po 60 min w 62 st da coś ta przerwa w 72.

            Sporo pytań naraz, jednak do tego gatunku piwa chcemy się solidnie przyłożyć.

            Comment

            • Cannabee776i99
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 658

              #21
              Przepraszam za offtop, ale co to jest sticke? Już drugi raz widzę to określenie dziś na forum, a google milczy na ten temat.

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #22
                Mocniejsza wersja Alta, wpisz w google Altbier Sticke, Doppelsticke - podwójnie mocny. Nie wiem, czy to ogólna nazwa, czy tylko dla produktów Uerige, bo mocny Schumacher to Latzenbier.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Tylko co mocny Alt ma wspólnego z Trapistami?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • Hedin
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.02
                    • 370

                    #24
                    To, że też jest mocnym piwem.
                    Jest górnej fermentacji.

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #25
                      Wiele jest mocnych piw górnej fermentacji, więc dlaczego Trapiści?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • Hedin
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.02
                        • 370

                        #26
                        Jak wspominałem, doświadczenia w tych piwach nie mam. Sugerowałem się opisem stąd: http://belgianfriday.blogspot.com/20...1_archive.html I skojarzyło mi się to z La Trappe Quadrupel.
                        Dlatego założyłem, że to nieco podobne piwa. Z innych opisów wynika, że goryczka jest wyczuwalna w nim.
                        Pewnie bliżej mu do Strong Ale.
                        Last edited by Hedin; 2012-02-22, 23:22.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #27
                          Alt nie ma nic wspólnego z Trapistami, poza podstawowymi surowcami. Jest czystym, dobrze chmielonym, jasnym piwem górnej fermentacji. Podstawowym surowcem powinien byc słód typu ale lub monach, bo takie najjaśniejsze słody produkowano kilkaset lat temu.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X