Alt
Collapse
X
-
-
No cóż, sam się dałem nabrać na ten podział na podział na dusseldorfskie i północnoniemieckie. Zaskoczony jestem tym z Munster, Pinkus Muller, że jest taki jasny. Muszę kiedyś koniecznie spróbować.
Ogólnie Alt to styl, który zaczął mnie najbardziej interesować, mimo niewielkiego obszaru występowania, jest dość obszernym zagadnieniem jak widać w podanym linku przez Masona.Comment
-
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Widzę z innej całkiem branży, że nagminne korzystanie z anglojęzycznej literatury staje się plagą. Niekiedy prowadzi to do sytuacji na pograniczu śmieszności i żenady, np. znany historyk Leśniewski w wydanym niedawno HBeku pt. Jena, przytacza nazwy jednostek pruskich ... w brzmieniu angielskim (np. Silesian Infantry Regiment). Cała praca jest mała ambitną kompilacją kilku angielkojęzycznych opracowań. Niestety wśród polskiego ruchu napoeonskiego posługiwanie się angielskojęzycznymi opracowaniami jest regułą, niewiele osób sięga po źródła niemiecko - czy francusko języczne z powodu bariery językowej.
Trzeba jasno powiedzieć - BJCP nie jest wyrocznią. Tak, jak podstawowe źródła archiwalne na temat armii pruskiej są po niemiecku (ew. francusku, ale to inna bajka), tak samo podstawowa wiedza o piwie niemieckim znajduje się w Niemczech, nie w USA. Powoływanie się wyłącznie na BJCP w sprawie piw europejskich jest w najlepszym razie mało uzasadnione.Comment
-
A czy ktoś się już przymierzał do Doppelsticke? Wydaje się być ciekawą alternatywą do piw Trapistów. Piłem tylko Quadrupel (zdecydowanie za słodki) a Sticke ani innych mocnych ciemnych Belgów nigdy (poza Scaldis, paskudnie słodki) więc nie mam za bardzo odniesienia.
Spotkałem się też z różnymi recepturami na Alta, co przepis to inne zacieranie, inne chmiele, inne słody. Wiadomo, każdy warzy wedle swojego upodobania. Z Dagną zamierzamy po kolejnych 2 warzeniach, uwarzyć serię 3-4 nieco różniących się od siebie Altów.
Chmiele jakie widzę najczęściej w niemieckich przepisach to Spalter, Tettnanger i sporadycznie Mittelfruh, czasem jakiś goryczkowy dodatkowo - Magnum, Perle, więc dużych kombinacji nie ma. Co ciekawe, nigdzie nie widziałem Hersbruckera.
Drugą sprawą jest zasyp. Najczęściej bazą jest słód monachijski z pilzneńskim, czasem zamiast pilzneńskiego wiedeński, czasem tylko monachijski. By się przekonać, jaki jest monachijski, uwarzymy na samym jednego. Jednak wg opisów zastanawiam się, czy Alt na samym monachijskim nie będzie zbyt przytłaczająco słodowy, chyba, że to od zacierania zależy.
Kolejna kwestia to słody karmelowe i palone. Mamy na koncie coś pomiędzy altem i ejlem, kolor bliski czerwonego, taki nam odpowiada i takiego chcemy się trzymać. W przepisach często jest odrobina palonego. Jako że nie jestem miłośnikiem stoutów i porterów, nie widzę potrzeby stosowania palonego, spotkałem się też z opiniami na niemieckim forum, że smak palony jest wadą w klasycznym alcie, więc wielu z niego w ogóle rezygnuje. Zazwyczaj w przepisach jest karmelowy Caramunich II. Poza nim wytestowałbym jeszcze strzegomski karmelowy jasny i porównał efekty.
Zastanawiam się, co poza pianą daje dodatek słodu pszenicznego, sporadycznie stosowany.
Czy zastosowane przerwy jak w dwóch przykładowych przepisach, da podobny rezultat?
Zastanawia mnie, czy po 60 min w 62 st da coś ta przerwa w 72.
Sporo pytań naraz, jednak do tego gatunku piwa chcemy się solidnie przyłożyć.Comment
-
Przepraszam za offtop, ale co to jest sticke? Już drugi raz widzę to określenie dziś na forum, a google milczy na ten temat.Comment
-
Tylko co mocny Alt ma wspólnego z Trapistami?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wiele jest mocnych piw górnej fermentacji, więc dlaczego Trapiści?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Jak wspominałem, doświadczenia w tych piwach nie mam. Sugerowałem się opisem stąd: http://belgianfriday.blogspot.com/20...1_archive.html I skojarzyło mi się to z La Trappe Quadrupel.
Dlatego założyłem, że to nieco podobne piwa. Z innych opisów wynika, że goryczka jest wyczuwalna w nim.
Pewnie bliżej mu do Strong Ale.Ostatnia zmiana dokonana przez Hedin; 2012-02-22, 23:22.Comment
-
Alt nie ma nic wspólnego z Trapistami, poza podstawowymi surowcami. Jest czystym, dobrze chmielonym, jasnym piwem górnej fermentacji. Podstawowym surowcem powinien byc słód typu ale lub monach, bo takie najjaśniejsze słody produkowano kilkaset lat temu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browarek z Monachium, który w 2006 startował w garażu.
https://www.giesinger-braeu.de/
Bardzo smakował mi ich dubeltowy Alt (Sticke)
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ger-doppel-alt
Helles, 4,8% alk.
...-
Channel: Niemcy
-
-
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....-
Channel: Słowacja
2025-01-25, 22:06 -
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment