otwarcie baru piwnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Przem_O
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 4

    otwarcie baru piwnego

    Witam. Dotarłem do pewnych informacji na temat otwierania baru piwnego przez pewną panią na tym forum, jednak informacje które tam uzyskałem mnie nieusatysfakcjonowały więc pozwoliłem sobie założyć własny wątek z moimi pytaniami. Otóż:

    Chciałbym przejąć lokal (budkę wolnostojącą wśród bloków na osiedlu) po kebabie i przerobić ją na osiedlowy bar.

    Ma to być miejsce, gdzie młodsi i starsi będa mogli się spotkać przy kuflu/butelce złotego trunku, pogadać, ewentualnie obejrzeć mecz (w końcu Euro za pasem lub inne ciekawe wydarzenia w TV itd. Miejsce kulturalne, takie których akurat w mieście w którym mieszkam zbyt wiele nie ma, ale chcę to zmienić

    i tutaj pojawiają się pytania:

    czy jeśli lokal już uprzednio został poddany wizycie sanepidu to czy te badania są ważne czy należy je robić na nowo, czy może wystarczy "dorobić" te, które wymagane są od osób zajmujących się sprzedażą alkoholu, gdyż takowej wcześniej w tym miejscu nie prowadzono?

    Jak rzeczywiście wyglądają opłaty, które wnosi się z tytułu zezwolenia i późniejszego obrotu? (opłata za alkohol do 4,5% i piwo to bodajże 525zł... rocznie?) chodzi również o te kwoty procentowe, jak się je płaci - z góry czy dopiero po kwartale? (bo z tego co się orientuję opłaca się je kwartalnie).

    A jeśli wśród forumowiczów jest ktoś, kto już prowadzi bar bardzo byłbym wdzięczny za w miarę konkretne informacje na temat obrotów i typowych miesięcznych kosztów związanych z prowadzeniem takiego interesu. także jaki jest koszt wystartowania biorąc pod uwagę koszty nabycia podstawowych pozwoleń i artykułów i produktów potrzebnych do otwarcia? (a pomijając czynsz, prąd, wodę itd, bo te już są mi znane)

    Dodam jeszcze że miejsce nie będzie duże - pomieści kilka stolików. znajduje się w centrum średniej wielkości blokowiska, w pobliżu jest "Orlik" i trochę dalej szkoła, ale to chyba nie powinien być problem bo w bezpośrednim sąsiedztwie jest już jeden bar.
    Mam nadzieję, że ktoś dotarł do końca tego postu

  • damiano70
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.05
    • 306

    #2
    zapytaj w urzedzie czy dadza zezwolenie
    Tato nie pij - zostaw dla syna

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Jeżeli był kebab to nie było kibla dla klientów. Trzeba dorobić kibel, uzyskać zezwolenia, odbiory itp.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Przem_O
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2012.02
        • 4

        #4
        dzięki za odpowiedzi

        a co jeśli mam lokal w bloku, praktycznie obok, gdzie pracownik mógłby używać toalety? mogliby się do tego odnieść pozytywnie?

        i pytanie nr2 - zezwolenia, odbiory itp. trochę konkretniej?

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #5
          Nie pracownik, klienci. Bez co najmniej tojka nie przejdzie.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Wydaje mi się, że musi być zachowana odległość 50 m od szkoły, przedszkola czy tego typu obiektu. Możesz też liczyć się z tym, że jeśli lokal będzie czynny do późna zaczną się skargi mieszkańców sąsiednich bloków. Nawet bez tego możesz liczyć, że część mieszkańców nie będzie z Twojej działalności zadowolona i będzie Ci uprzykrzać życie.

            Comment

            • Przem_O
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.02
              • 4

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
              Nie pracownik, klienci. Bez co najmniej tojka nie przejdzie.
              jest toaleta z węzłem sanitarnym. Tylko z tego co się orientuję - tylko jedna. A gdzieś wyczytałem, że niby potrzebne są dwie - osobna dla personelu i dla klientów?

              @ e-prezes:

              taka odległość byłaby zachowana (bliżej jest tylko boisko "orlik"). Póki co chciałbym aby lokal był otwarty nie dłużej niż do 22-23. Poza tym, również chcę żeby to było miejsce kulturalne, tak więc bez jakichś zbędnych hałasów i uprzykrzania, ale rozumiem co masz na myśli...
              Last edited by Przem_O; 2012-02-26, 21:22.

              Comment

              • sienioo
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.12
                • 177

                #8
                Całą procedurę otwierania obiektu gastronomicznego, wszystkie niezbędne kroki i pozwolenia masz opisane tutaj:
                Legalne aspekty otwierania dzia³alnosci gastronomicznej - czyli w którym urzêdzie jakie formalnosci nale¿y podjaæ, gdy planujemy rozpoczêcie dzia³alnosci w lokalu gastronomicznym.

                Jest to przydatny podręcznik krok po kroku.

                Co do odległości od obiektów typu szkoła, kościół to reguluje to konkretna gmina/miasto. Uchwała gminy może być bardzo różna i może mieć szereg dziwnych obostrzeń w kwestii sprzedaży alkoholu. W większości przypadków małych i średnich gmin jest to 100 metrów, ale są odstępstwa. Jeśli jest blisko boisko "orlik" to możesz mieć kłopot, bo takie obiekty z góry są klasyfikowane jako obiekt szkolny.
                Last edited by sienioo; 2012-02-26, 22:11.

                Comment

                • Przem_O
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2012.02
                  • 4

                  #9
                  dzięki za link, bardzo przydatny

                  co do odległości to okazało się że nie ma problemu, pani w urzędzie powiedziała że nie nakładają jakichkolwiek obostrzeń jeśli chodzi o odległość w kwestii piwa, także

                  póki co pozostaje mi problem toalety, ale będzie się pewnie z nim trzeba zmierzyć i tyle. także dzięki za podpowiedzi i dobre rady!

                  jeśli coś ciekawego przyjdzie na myśl to dawajcie znać, pozwolę sobie jeszcze pytać jeśli coś mi wpadnie do głowy.

                  pozdrawiam i mam nadzieję że niedługo zaproszę do siebie na piwko!

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X