Czym różnią się piwa niefiltrowane z browaru przemysłowego od domowego
Collapse
X
-
-
To ja też już się pogubiłem. Jakiś czas temu Delvish cytował Kunzego: Celem filtracji jest uczynić piwo tak trwałym, żeby przez długi czas nie występowały żadne widoczne zmiany, a piwo zachowało swój wygląd
Jeśli nie trzeba dodawać drożdży, aby nastąpiła refermentacja w butelce, to jaką siłę utrwalającą ma filtracja?Comment
-
To ja też już się pogubiłem. Jakiś czas temu Delvish cytował Kunzego: Celem filtracji jest uczynić piwo tak trwałym, żeby przez długi czas nie występowały żadne widoczne zmiany, a piwo zachowało swój wygląd
Jeśli nie trzeba dodawać drożdży, aby nastąpiła refermentacja w butelce, to jaką siłę utrwalającą ma filtracja?Comment
-
Uff człowiek się ciągle uczy. To już chyba na koniec - czyli gdyby browar do beczek/butelek dodawał przed beczkowaniem/butelkowaniem trochę "papu" dla drożdży do piwa niefiltrowanego mogło by wtedy stać dłużej ponieważ następowała by refermentacja? Bo zarówno w kegu jak w butelce powstaje warstwa CO2 chroniąca przed tlenem, a część drożdży jeszcze jest żywa.
Oczywiście abstrahuję teraz od możliwości takiej czynności w browarze przemysłowym i jej potrzeby."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Uff człowiek się ciągle uczy. To już chyba na koniec - czyli gdyby browar do beczek/butelek dodawał przed beczkowaniem/butelkowaniem trochę "papu" dla drożdży do piwa niefiltrowanego mogło by wtedy stać dłużej ponieważ następowała by refermentacja? Bo zarówno w kegu jak w butelce powstaje warstwa CO2 chroniąca przed tlenem, a część drożdży jeszcze jest żywa.
Oczywiście abstrahuję teraz od możliwości takiej czynności w browarze przemysłowym i jej potrzeby.Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Te ktore są i wyjadły cukry uległy "hibernacji". Po podaniu im papu, będa zapier...ć jak po sterydach
To oczywiście dotyczy piwa domowego bo komercyjne browary obawiam się, że robią to tak jak napisał Krzysiu - filtrują i dodają ściśle określoną ilość drożdży o znanej kondycji, tyle, że to jest marketingowa ściema - bo to piwo już było odfiltrowane z drożdży i innych "mikroelementow" a zatem zubożone smakowo...Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-06, 15:54.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
-
Comment
-
Ja dodałem łychę gęstwy do barleywine i refermentacja trwała 2 tygodnie. Do RISa nie dawałem i trwało to z pół roku. Przy piwach, które były długo na cichej albo lagerowane w niskiej temp. ~0°C, jest to wskazane.Comment
-
Ja rozumiem dodawanie drożdży przy piwach mocnych, gdzie grzybki już są mocno zmęczone, lub przy długo "cichaczonych" ale w normalnych warunkach wydaje mi się to bezcelowe. No chyba, że chcemy założyć fabrykę granatówOstatnia zmiana dokonana przez iron; 2012-03-06, 16:41.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
-
Comment
-
granaty NIE zależą od ilości drożdży tylko od ilości nieprzetrawionego ekstraktu.
u mnie czasem refermentacja trwała bardzo długo - zwłaszcza przy szczepach silnie kłaczujących, a szybkie nagazowanie jest bardzo zdrowe dla piwa:
-szybciej usuwa się tlen,
-piwo szybciej dojrzewa,
-mniejsze ryzyko rozwoju infekcji w butelkach.Comment