a czy martwe drożdże zachowują część właściwości żywych?
Czym różnią się piwa niefiltrowane z browaru przemysłowego od domowego
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pillage Wyświetlenie odpowiedzia czy martwe drożdże zachowują część właściwości żywych?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pillage Wyświetlenie odpowiedziczyli naiwnym jest domniemanie jakoby można było czerpać dobroć drożdży pijąc piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pillage Wyświetlenie odpowiedziczyli naiwnym jest domniemanie jakoby można było czerpać dobroć drożdży pijąc piwo."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Czy można założyć że jeżeli na etykiecie piwa jest napisane że piwo jest niepasteryzowane, niefiltrowane a data ważności przekracza 3 miesiące to piwo jest z całą pewnością refermentowane? Czy istnieje jeszcze jakiś inny "ciekawy" sposób przedłużenia daty ważności w takim wypadku?
Czy piwo refemrentowane opisane jako niefiltrowane może być w lekki sposób oszukane? Mam tu na myśli taki proceder (ktoś wspominał o tym na forum) że piwo zostaje w jakiś sposób odfiltrowane (by pozbyć się np. trudnej do określenia jakości,ilości drożdży) i przy butelkowaniu/kapslowaniu do piwa zostaje dodana inna określona ilość drożdży wiadomego pochodzenia, wiadomej jakości itp.
Takie piwo można opisać jeszcze jako niefiltrowane w związku z tym że coś tam się przecież znajduje (osad) a to kiedy i w jaki sposób był dodany ma drugorzędne znaczenie...
Wracając do meritum tego tematu czy piwa opisane jako niefiltrowane, niepasteryzowane można przyrównać do tych domowych? Czy jednak są tam robione miszmasze w procesie produkcyjnym by maksymalnie zmniejszyć ryzyko że końcowy klient otrzyma wybrakowane piwo...
Pozdrawiam
Tomek
Comment
-
Comment